Με τις βαλίτσες στο χέρι, τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά και κάποια άλλα σε παιδικά καρότσια, αφίχθηκαν το πρωί χθες στο Λιμάνι της Λεμεσού, οι 159 Αμερικανοί υπήκοοι που επιβιβάστηκαν το κρουαζιερόπλοιο Rhapsody of the Seas στα πλαίσια της διαδικασίας απομάκρυνσης τους από το Ισραήλ. Οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι άλλα και ενήλικες που βρίσκονταν στο Ισραήλ, επέλεξαν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης στην Κύπρο και από εκεί να μεταβούν με ασφάλεια στις χώρες τους.

Οι επιβάτες κατεβαίνοντας από το πλοίο και αφού ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες ελέγχου, καθ’ οδόν για την επιβίβασή τους σε λεωφορεία, δήλωσαν ανακουφισμένοι που κατάφεραν να φτάσουν στην Κύπρο με ασφάλεια. Κάποιοι μάλιστα, φανερά συγκινημένοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ ως πολύ τρομακτική σημειώνοντας πως ακόμη ηχούν στα αυτιά τους, οι σειρήνες του πολέμου.

«Είμαστε πολύ φοβισμένοι, δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δε φανατιστήκαμε ποτέ ότι θα γινόταν τόσο κακό, το να δολοφονούνται και να σφάζονται τόσες χιλιάδες για κανένα απολύτως λόγο. Είναι φρικτό. Είναι κρίμα που δεν είμαστε ασφαλείς στην ίδια μας τη χώρα. Αλλά ευελπιστούμε ότι ο στρατός μας θα φανεί δυνατός και θα κρατήσει όλους εκεί ασφαλείς για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα», ανέφερε μια μητέρα κρατώντας το ένα της παιδάκι στην αγκαλιά και έχοντας το δεύτερο, σε παιδικό καροτσάκι. Είπε ακόμη ότι ο σύζυγος της έμεινε στο Ισραήλ μαζί με τα κατοικίδιά τους, ευχόμενη να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να επιστρέψουν όλοι πίσω στη χώρα τους.

Συγκλονιστικά είναι τα όσα περιέγραψε πατέρας ο οποίος αφίχθηκε μαζί με τα δύο του παιδιά στο Λιμάνι της Λεμεσού. «Με την έναρξη του πολέμου πήρα τα παιδιά και φύγαμε. Θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα όπου θα τα παιδιά θα μείνουν σε συγγενείς και εγώ θα επιστρέψω πίσω στο Ισραήλ καθώς εργάζεται η γυναίκα μου». Άλλη μια επιβάτης φανερά ανακουφισμένη που έφτασε στην Κύπρο ανέφερε πως βρισκόταν μαζί με άλλες δύο φίλες της στην Ιερουσαλήμ για διακοπές.

«Ακούσαμε για την κατάσταση που επικρατεί. Μας σταμάτησε ο στρατός, ενημερώνοντάς μας ότι θα πρέπει να κλειστούμε στα ξενοδοχεία και να μην μετακινούμαστε. Είχαμε τρομοκρατηθεί. Οι οικογένειές μας ανησύχησαν πολύ για εμάς. Αποφασίσαμε ότι είναι ώρα να εγκαταλείψουμε τη χώρα και πήραμε το πλοίο».

«Βρισκόμασταν στο Τελ Αβίβ για δύο ημέρες και ακούγαμε συνεχώς σειρήνες αλλά και εκρήξεις στον ουρανό, τόσο δυνατά και πολύ κοντά μας. Αυτό που βιώσαμε είναι πραγματικά εφιαλτικό. Επιλέξαμε να φύγουμε για την ασφάλειά μας», είπε νεαρή γυναίκα. Να σημειωθεί ότι περίπου 100 Αμερικανοί επιβιβάστηκαν σε δύο λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας που στήθηκε στο ΚΕΝ Πάφου ενώ άλλοι μετέβησαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν στη χώρα τους. Επίσης, μερίδα από ξένους υπηκόους επέλεξε να παραμείνει στη Λεμεσό και να διαμένει σε ξενοδοχεία.

Από την πλευρά της Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, σε δηλώσεις έξω από το τερματικό του Λιμανιού μετά την άφιξη 159 ξένων υπηκόων σημείωσε ότι η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών εξακολουθεί να είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ εξήρε τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και το έργο που επιτελεί η ομάδα κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπήρχε απίστευτη ασφάλεια.