Νομοσχέδιο που πέρασε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο με έμφαση στο σύστημα έλεγχου της ρύπανσης για προστασία των νερών και του εδάφους, διευρύνει μεταξύ άλλων το πεδίο εφαρμογής ώστε να καλύπτονται και οι δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση των νερών και του εδάφους και όχι μόνο οι εγκαταστάσεις.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την έντονη δυσοσμία που παρουσιάζονται στην επαρχία Λάρνακας συνεπεία της ανεξέλεγκτης απόρριψης κοπριάς, ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για έγκριση καλύπτει τη διάθεση και απόρριψη κοπριάς και λυμάτων που προκύπτουν από την εκτροφή ζώων. Με αυτό τον τρόπο καλύπτονται όλες οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ επιπτώσεις θα έχουν και οι αγρότες.

Βουλευτές αναφέρθηκαν στο πρόβλημα δυσοσμίας επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο είναι εντονότερο τη φετινή χρονιά. Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εισηγήθηκε όπως η κοπριά για ενσωματώνεται αμέσως στο έδαφος και όχι εντός 24 ωρών όπως ισχύει σήμερα για να μην προκαλούνται περαιτέρω προβλήματα δυσοσμίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις χωρίς πολεοδομική άδεια, δεν μπορούν να αναβαθμιστούν, αλλά κανείς δεν τις κλείνει.

Από το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι η επαρχία Λάρνακας περιτριγυρίζεται από πληθώρα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων τονίζοντας ότι η Δρομολαξιά επηρεάζεται περισσότερο. Εξήγησε ότι θεσπίστηκε πλαίσιο για διορισμό επιθεωρητών από τους δήμους οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να εκδώσουν εξώδικο €500 σε περίπτωση παραβίασης όρων. Ο Δήμος Αραδίππου προχώρησε με τον ορισμό πέντε επιθεωρητών, ο Δήμος Λιβαδιών με ορισμό ενός ατόμου, ενώ ο Δήμος Δρομολαξιάς κανένα και μόλις πρόσφατα αιτήθηκε διορισμό δύο ατόμων.

Από το Τμήμα Γεωργίας αναφέρθηκε ότι επιδιώκουν η κοπριά να μπαίνει στα χωράφια, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής που εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιοχές νιτρορύπανσης.

Εκ μέρους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τονίστηκε πάντως ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υδροφορέα από την παράτυπη ρίψη κοπριάς.

Κατά τη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ και ΕΚΑ, έκαναν λόγο για παραβιάσεις στην απόρριψη αποβλήτων από γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες καταγγέλθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι τυροκομείο άνοιξε αγωγό και διοχέτευε το νορό σε όρυγμα στρατού, όπως επίσης και χοιροτρόφος απέρριπτε χοιρολύματα σε χωράφι με καλλιέργειες. Τέλος, καταγγέλθηκε ότι ανθρώπινα λύματα από βιολογικό σταθμό τοποθετούνται σε χωράφια και δίνονται επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε λόγο για «ολική αποτυχία της Κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των κοπριών». «Με το να έρχονται πάντα οι κυβερνητικοί υπάλληλοι και να μας λένε ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία και να περνούν τα χρόνια και να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα, φτάσαμε να ταλαιπωρείται τόσος πολύς κόσμος», είπε ο κ. Θεοπέμπτου.