Με πρόταση νόμου μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των βαθμών ποινής για τους οδηγούς, ενώ με άλλη πρόταση, αυξάνεται το ποσό της αποζημίωσης ύστερα από αστικό αδίκημα.

Με την πρόταση νόμου του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη, μειώνεται κατά ένα χρόνο, το διάστημα παραγραφής των βαθμών ποινής.

Συγκεκριμένα από τρία χρόνια που είναι σήμερα μειώνονται με βάση την πρόταση στα δύο. Όπως αναφέρει ο Συναγερμικός βουλευτής, με την πρόταση στοχεύεται η συντόμευση του χρόνου παραγραφής των επιβαλλόμενων βαθμών ποινής και συνακόλουθα στη μείωση του κινδύνου στέρησης της άδειας οδήγησης, για μικρές παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης του χρόνου παραγραφής βαθμών ποινής, εξετάζεται και από το Υπουργείο Μεταφορών.

Με άλλη πρόταση νόμου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση θανάτου συνεπεία αστικού αδικήματος, να επιδικάζεται ως αποζημίωση λόγω απώλειας, ποσό ύψους €100,000 αντί €10,000 που είναι σήμερα.

Ως αιτιολογικό της αύξησης οι εισηγητές της πρότασης αναφέρουν αφενός την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αφετέρου καθότι, βάση της αρχής της αναλογικότητας το ποσό που μπορεί να επιδικαστεί ως αποζημίωση στη βάση της ισχύουσας ρύθμισης κρίνεται ως εξαιρετικά χαμηλό.

Την πρόταση υπογράφουν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας, Νίκος Γεωργίου, Αντρέας Πασιουρτίδης, Πανίκος Λεωνίδου και Κωστής Ευσταθίου.