Είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα αποκλειστεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό είπε την Παρασκευή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της, σε συνέδριο με θέμα «Ψηφιακές Δεξιότητες στη Σύγχρονη Εποχή», στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Εκπαίδευση Ενηλίκων 2022-2023» που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας.

Τον χαιρετισμό της Υπουργού ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ, Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη.

Η Υπουργός σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα αποκλειστεί από τον ψηφιακό μετασχηματισμό» προσθέτοντας ότι για το ΥΠΑΝ αυτό καθίσταται προτεραιότητα, μέσα από ολιστικές εκπαιδευτικές πολιτικές και συνεχή αναβάθμιση των στόχων, του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων και του εκσυγχρονισμού της μαθησιακής διαδικασίας, στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων και σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθεί μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία για όλους.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΑΝ με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής από όλες και όλους, υλοποιεί σχετικά προγράμματα και πολιτικές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών αλλά και  στην ανάπτυξη του διδακτικού και του εκπαιδευτικού υλικού όλων των γνωστικών αντικειμένων, όλων των σχολικών βαθμίδων, με σκοπό την απόκτηση κομβικών δεξιοτήτων.

Ακόμη έκανε αναφορά στην παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής και Τεχνικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης, της οποίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των καιρών και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει στις εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες καθιστά επιτακτική ανάγκη την απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων έτσι ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες, καθώς και οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους καθώς και την κυπριακή κοινωνία στην ολότητά της.

Επεσήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες των αρμόδιων Υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και όλων όσοι παρέχουν εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και η παρότρυνση των εμπλεκομένων για ανάληψη δράσεων αναφορικά με την ενθάρρυνση για κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες και την ανάληψη δέσμευσης για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της ψηφιακής ζωής και την επίτευξη του οράματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ψηφιακό μετασχηματισμό, λέγοντας ότι το ΥΠΑΝ έχει δεσμευτεί για δημιουργία ευέλικτων και προσβάσιμων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που να προωθούν την ψηφιακή παιδεία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

H Καθηγήτρια Επιστήμης των Πληροφοριών, (Professor of Computer Science), University College Dublin, Ιρλανδία, Ελένη Μαγγίνα, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Ενδυναμώνοντας το Αύριο: Πλοήγηση στα Ψηφιακά Σύνορα – Επιτακτική Ανάγκη της Κοινωνίας για τους Πολίτες και τους Επαγγελματίες του Αύριο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δια βίου μάθηση δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες και οι επαγγελματίες του αύριο να έχουν πρόσβαση προκειμένου να καλλιεργήσουν μια νοοτροπία συνεχούς μάθησης, να ενημερώνονται για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τάσεις για να παραμένουν σχετικοί και καινοτόμοι.

Η κ. Μαγγίνα εξήγησε ότι το ψηφιακό χάσμα διαχωρίζει όσους έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες από αυτούς που δεν έχουν, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πιεστική πρόκληση στις κοινωνίες να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα και να άρουν τους όποιους φραγμούς. Αναφέρθηκε επίσης, και στις προκλήσεις που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και στην ανάγκη για κυβερνοασφάλεια.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται και στην περίπτωση των ψηφιακών τεχνολογιών η δια βίου μάθηση προσθέτοντας ότι «μαζί ως ισχυροί πολίτες και επαγγελματίες, μπορούμε να πλοηγηθούμε στα ψηφιακά σύνορα και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα υπηρετεί την ανθρωπότητα και θα μας ενδυναμώνει όλους».

ΚΥΠΕ