Τα χρήματα που δαπανώνται για εκστρατείες διαφώτισης σχετικά με τα άτομα που έχουν προσβληθεί με τον ιό του AIDS, είναι «φουντούκια».

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ) κ. Στέλλα Μιχαηλίδου με επιστολή της προς την πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά την κλινική που εξυπηρετεί τους οροθετικούς, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης, λαμβανομένου υπόψιν, πως αυτή την περίοδο έχει μείνει μόνο ένα γιατρός για να παρακολουθεί 1.200 περιστατικά.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, πως «δυστυχώς υπάρχουν γιατροί που δεν δέχονται να χειρουργήσουν οροθετικούς με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Δ.Σ.ΚΥΦΑ να παρεμβαίνει.

Πού είναι η ποιοτική ιατρική

Διερωτάται δε, ποια είναι η ποιοτική Ιατρική που προσφέρεται;

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει και τα ακόλουθα: Οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας στην Κύπρο δυστυχώς ακόμη αντιμετωπίζουν το στίγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν πουθενά να το αναφέρουν, κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί και δικαίωμα τους. Ο στιγματισμός προκαλεί ψυχική αναπηρία και γι’ αυτό σε πολλές χώρες οι οροθετικοί εντάσσονται στην ομάδα με αναπηρίες.

Κουβαλούν το στίγμα

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο όσον αφορά τα οροθετικά άτομα η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει και τα εξής:

«Οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας στην Κύπρο δυστυχώς ακόμη αντιμετωπίζουν το στίγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν πουθενά να το αναφέρουν και βασικά είναι και δικαίωμα τους. Ο στιγματισμός προκαλεί ψυχική αναπηρία και γι’ αυτό σε πολλές χώρες οι οροθετικοί εντάσσονται στην ομάδα με αναπηρίες. Και η κ. Μιχαηλίδου συνεχίζει:

«Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι το κράτος, χρόνια τώρα, δεν έχει υιοθετήσει πολιτικές σε Εθνικό Επίπεδο για διαφώτιση και ενημέρωση για το HIV/AIDS στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Τα δε χρήματα που ξοδεύονται για καμπάνιες διαφώτισης είναι «φουντούκια».

Το κράτος αδιαφορεί

Σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του Δ.Σ.ΚΥΦΑ, όταν τον κράτος στέλνει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται, αυτό μεταφέρεται και στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια στάση συμπεριφοράς αδιαφορίας, μέχρι να χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα τους και εκεί είναι που κρύβονται εντελώς.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, συνεχίζει, ότι με τις νέες φαρμακευτικές αγωγές όταν έγκαιρα διαγνωστεί κάποιος γίνεται σε δύο μήνες μη μεταδοτικός και μη ανιχνεύσιμος, και σε αυτό έχει συμβάλει η δημιουργία checkpoint δωρεάν εξέτασης και η κινητή μονάδα εξέτασης με αποτέλεσμα μείωση βλάβης στην κοινότητα.

Ζητούνται περισσότερα κονδύλια

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει, πως όλα αυτά έχουν γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία και το αίτημα από το κράτος είναι να προσφέρει περισσότερα κονδύλια για στήριξη του ΚΥΦΑ και συγκεκριμένα για την αγορά των τεστ, ώστε να μειωθεί η βλάβη στην κοινότητα.

Η ίδια αναφέρει πως, μετά από μεγάλους αγώνες του ΚΦΥΑ, οι οροθετικοί συνάνθρωποι μας παίρνουν βοήθημα συνέχισης της φαρμακευτικής τους αγωγής €350 σαν κίνητρο για να μην την σταματούν και να μένουν μη μεταδοτικοί! Σημειώνει δε, ότι στην Ελλάδα το ποσό είναι 700 μηνιαίως.

Κάποια φάρμακα δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ

Αναφέρει επίσης, πως πολλοί οροθετικοί χρειάζονται φάρμακα που δεν παρέχονται από το ΓΕΣΥ με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν .

Ζητούμε την αύξηση του βοηθήματος επειδή αποτελεί ανθρώπινο δικαιώματα τους η καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στελέχωση της Γρηγορίου κλινικής

Περαιτέρω αναφέρεται ότι πρέπει να στελεχωθεί αμέσως η Γρηγόριος Κλινική με ακόμη ένα γιατρό ώστε να λειτουργεί εύρυθμα, κάτι το οποίο δεν έγινε τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας.

Γιατροί αρνούνται να χειρουργήσουν οροθετικούς

«Δυστυχώς», καταλήγει, «υπάρχουν γιατροί που δεν δέχονται να χειρουργήσουν οροθετικούς με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να παρεμβαίνουμε».