Την ανεπάρκεια του συστήματος προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας, κατήγγειλαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρμόδιες οργανώσεις.

Εκ μέρους του ΣΠΑΒΟ αναφέρθηκε ότι στο Σπίτι της Γυναίκας κατά τη διάρκεια του 2023 δεν έχει ληφθεί καμία κατάθεση θύματος, ενώ χειρίστηκε 230 νέες περιπτώσεις και άλλες 150 που συνέχιζαν από το 2022.

Συνολικά, σημειώθηκε, διαχειρίζεται 380 περιπτώσεις. Ωστόσο, καμία γυναίκα δεν έδωσε κατάθεση στο Σπίτι, στο οποίο το κράτος επένδυσε χιλιάδες ευρώ για να δημιουργηθεί ειδικός χώρος και να καλύψει τις ανάγκες των θυμάτων.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι το ΣΠΑΒΟ δεν έλαβε καμία απάντηση σε δυο επιστολές που απέστειλε στο Ανώτατο για συνάντηση και ενημέρωση.

Σε άλλο σημείο, το ΣΠΑΒΟ υπογράμμισε ότι θύματα βίας χρειάζεται να αναμένουν έως και 8 ώρες σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών σε νοσοκομεία της Λευκωσίας.

Εκ μέρους του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών σημειώθηκε ότι δεν παραπέμπονται όλες οι υποθέσεις έμφυλης βίας στα κλιμάκια για την καταπολέμηση της βίας της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να μην τυγχάνουν σωστού χειρισμού.

Δεν αξιοποιούνται, επιπλέον, διατάγματα απομάκρυνσης και αποκλεισμού, δεν εφαρμόζονται διατάγματα γονικής μέριμνας, με αποτέλεσμα και τη θυματοποίηση των παιδιών.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια, κατήγγειλε ότι δύο χρόνια εκκρεμεί η έγκριση των Διαδικασιών για το Σπίτι της Γυναίκας, ένα κείμενο που περιλαμβάνει δεσμευτικές διαδικασίες.