Χωρίς να γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό αλλά και τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς που προσέρχονται για πρώτη φορά στα οδοντιατρεία τους με στόχο να υποβληθούν στον ετήσιο καθαρισμό που τους προσφέρεται δωρεάν στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, εργάζονται οι οδοντίατροι με τον κίνδυνο, να προκαλέσουν αιμορραγία ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Αυτό επειδή, οι οδοντίατροι (όπως και άλλοι επαγγελματίες υγείας) δεν έχουν το δικαίωμα, της περιορισμένης έστω, πρόσβασης στους φακέλους των δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Αντωνίου, «μπορεί και να θέσουμε κάποιους ανθρώπους σε τεράστιο κίνδυνο».

Το πρόβλημα εξήγησε, «δεν αφορά τους πολίτες οι οποίοι για χρόνια μας επισκέπτονται διότι σε αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζουμε το ιατρικό τους ιστορικό και λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Εκεί που υπάρχει τεράστιο κενό είναι στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, οι οποίοι πλέον εξαιτίας και του γεγονότος ότι τους προσφέρεται το δικαίωμα να έρθουν κοντά μας μια φορά το χρόνο, μπαίνουν στα οδοντιατρεία μας χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για το ιστορικό τους.

Στις περιπτώσεις δε των ηλικιωμένων ατόμων, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα αφού οι γέροντες μας σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να μας βοηθήσουν ή δεν έχουν οι ίδιοι πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο τους ώστε να μας ενημερώσουν σχετικά».

«Εάν για παράδειγμα ένας άνθρωπος είναι καρδιοπαθής, εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική ουσία για την επίτευξη αναισθησίας. Εάν έχει βηματοδότη, πρέπει να το γνωρίζουμε για να λάβουμε τα μέτρα μας. Αν παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα, πρέπει να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων, να συστήσουμε διακοπή της αγωγής για μερικές ημέρες και μετά να προχωρήσουμε στον καθαρισμό. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, μπορεί να προκαλέσουμε αιμορραγία».

Το ζήτημα αυτό, είπε ο κ. Αντωνίου, «το θέσαμε στον ΟΑΥ κατά την συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους του οργανισμού την περασμένη Δευτέρα».

Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, «θέσαμε στον ΟΑΥ κι άλλα αιτήματα μας. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι μόνο το 30% των δικαιούχων του ΓεΣΥ αξιοποιούν το δικαίωμα τους να επισκεφθούν τον οδοντίατρο για τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει μέσω του συστήματος. Εμείς επαναλάβαμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο ΓεΣΥ κι άλλες δραστηριότητες όπως είναι ο καθορισμός δύο συγκεκριμένων ακτινογραφιών, ανά διετία για σκοπούς πρόληψης, ή να αυξήσουμε το όριο ηλικίας για την φθορίωση στα παιδιά από τα 12 στα 18 έτη αλλά και να αυξήσουμε το ποσό  που λαμβάνουν οι οδοντίατροι τώρα από το ΓεΣΥ».

Ο ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, ζήτησε από τους οδοντίατρους πίστωση χρόνου ώστε να προχωρήσει πρώτα σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα συγκεκριμένα δικαιώματα τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και να αξιολογηθούν τα δεδομένα εκ νέου των Ιανουάριο. Στόχος του ΟΑΥ να αυξηθεί το ποσοστό του 30% των δικαιούχων που επισκέπτονται τους οδοντίατρους που είναι ενταγμένοι στο σύστημα.