Την πρόθεση δημιουργίας άτυπης ομάδας νέων στο Προεδρικό, υπονομεύοντας και παραγκωνίζοντας τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), καταγγέλλει στον «Φ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, παρουσιάζοντας σχετική επιστολή της υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του κ. Χριστοφίδη στην εφημερίδας μας, ότι στο Προεδρικό βρίσκεται με απόσπαση μία φορά την εβδομάδα έως τον Απρίλιο του 2026 για εκτέλεση ειδικών, η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΝΕΚ Μαρία Μιλτιάδους, τη στιγμή, μάλιστα, που συμπληρώνεται διετία όπου ο οργανισμός είναι χωρίς εκτελεστικό διευθυντή. Ο ΟΝΕΚ θα βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, με σκοπό την εξέταση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, όμως, δεν αποκλείεται μετά τον ντόρο ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να μετατοπιστεί και σε άλλα ζητήματα.

Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτηρίζει τις μεθοδεύσεις για την ίδρυση της άτυπης ομάδας νέων καθώς και την απόσπαση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας του ΟΝΕΚ στο Προεδρικό ως πολιτικά ανήθικες και θεσμικά απαράδεκτες. Σε αυτές τις μεθοδεύσεις, συνεχίζει ο κ. Χριστοφίδης, έγκειται και η μερική απόσπαση της κ. Μιλτιάδους στο Προεδρικό, υπογραμμίζοντας ότι ο φορολογούμενος πληρώνει αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων για να ικανοποιηθεί η ατζέντα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Το Προεδρικό δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας της ομάδας νέων του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και ουδέποτε έχει δηλώσει ότι η προσπάθεια εγκαταλείπεται», υπογραμμίζει.

«Η επιστολή ημερομηνίας 26 Ιουνίου που απέστειλε η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στον ΟΝΕΚ, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για τη μεθόδευση να δημιουργηθεί από τον κ. Χριστοδουλίδη μια υπεροργάνωση νεολαίας που να ελέγχεται απευθείας από τον ίδιο, υποκαθιστώντας τον ΟΝΕΚ, που είναι θεσμοθετημένος και διά νόμου επίσημος σύμβουλος του κράτους για θέματα νεολαίας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη μεθόδευση που επιχειρείται με την μερική απόσπαση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας του ΟΝΕΚ στο Προεδρικό για να ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης νέων ανθρώπων γύρω από τον κ. Χριστοδουλίδη».

Με την επιστολή, συνεχίζει ο κ. Χριστοφίδης, ζητείται να σταλεί  ένας εκπρόσωπος από τον ΟΝΕΚ για να συμμετέχει στην άτυπη ομάδα νέων που θα δημιουργήσει ο κ. Χριστοδουλίδης. Με την ίδια επιστολή ζητείται ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας και ένας εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέα των Κέντρων Νεότητας. «Με λίγα λόγια, ο ΟΝΕΚ αντί να διαδραματίζει το θεσμικό του ρόλου, θα υπαχθεί σε μια εξωθεσμική οργάνωση νέων που θα δημιουργήσει με υποστηρικτές του ο κ. Χριστοδουλίδης».

Όλη αυτή η μεθόδευση αποδεικνύει τον πολιτικό σχεδιασμό του κ. Χριστοδουλίδη για εξωθεσμική υποκατάσταση του αρμόδιου, θεσμοθετημένου και νομοθετικά κατοχυρωμένου, ημικρατικού οργανισμού, με μια ομάδα υποστηρικτών του, αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης και προσθέτει: «Ταυτόχρονα αποδεικνύει την προσπάθεια για δημιουργία ενός εξωθεσμικού στρατού υποστηρικτών στο Προεδρικό, που λαμβάνουν σταδιακά τη μορφή ενός κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού (στην προκειμένη Οργάνωση Νεολαίας). Όλα αυτά γίνονται βέβαια με τη συνδρομή και ευθύνη δεκάδων αποσπασμένων, τους οποίους πληρώνει το κράτος, πληρώνουμε οι πολίτες, ως δημοσίους υπαλλήλους, για να οργανώνουν την εκλογική διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη στην κοινωνία».