Σε καταγγελία για την απόσπαση της αναπληρώτριας διευθύντριας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), Μαρίας Μιλτιάδου, μία φορά την εβδομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων έως τον Απρίλιο του 2026, προχώρησε στον «Φ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Υπογραμμίζει, δε, ότι εργάζεται για τη δημιουργία της «άτυπης ομάδας νέων» που είχε εξαγγείλει ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ πληρώνεται από το δημόσιο και ενώ για δύο χρόνια ο ΟΝΕΚ έχει μείνει χωρίς εκτελεστικό διευθυντή.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι από την περασμένη άνοιξη βρίσκεται σε ισχύ μερική απόσπαση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας του ΟΝΕΚ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ενώ ο ΟΝΕΚ, ως ο θεσμικός κρατικός οργανισμός για τα θέματα νεολαίας και με βάση τον νόμο επίσημος σύμβουλος του κράτους για τα θέματα νεολαίας, δεν έχει εκτελεστικό διευθυντή εδώ και περίπου δύο χρόνια, η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια αποσπάται μερικώς στο Προεδρικό. Είναι πραγματικά απορίας άξιον, ποια καθήκοντα, τα οποία σχετίζονται με τη νεολαία, εκπληρώνει στο Προεδρικό η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΟΝΕΚ, τα οποία δεν μπορεί να εκπληρώσει από τη θεσμική της θέση».

«Είναι προφανές», συνεχίζει ο κ. Χριστοφίδης, «ότι και αυτή η απόσπαση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για να δημιουργηθεί στο Προεδρικό ένας “εξωθεσμικός στρατός” για να οργανώνεται η εκλογική διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη στην κοινωνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάμπτει με αυτό τον τρόπο τον διά νόμου συμβουλευτικό χαρακτήρα του ΟΝΕΚ. Χρησιμοποιεί υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους για να υποκαθιστούν ρόλους που ανήκουν στο συντεταγμένο κράτος», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η Μαρία Μιλτιάδου σημείωσε στον «Φ», ότι ασκεί τα καθήκοντά της τέσσερις φορές την εβδομάδα στον ΟΝΕΚ και μία φορά την εβδομάδα στην Προεδρία για θέματα νεολαίας. «Ως δημόσιος υπάλληλος έχω το δικαίωμα να εκτελώ καθήκοντα σε δύο υπηρεσίες.

Δεν πληρώνομαι έξτρα, δεν έχω καμία αλλαγή καθεστώτος ή αμοιβής, δεν λαμβάνω επίδομα ή οικονομικό όφελος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι τεχνοκράτης στα θέματα νεολαίας με 22 έτη εμπειρίας.

Όσον αφορά την άτυπη ομάδα νέων, αρνήθηκε ότι διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί η εν λόγω ομάδα και ότι γίνεται διάλογος για τη σύστασή της. «Ο δικός μου ρόλος είναι τεχνικός, ως διοικητικός υπάλληλος. Δεν λαμβάνω πολιτικές αποφάσεις. Δεν έχω κάποιο αξίωμα. Εκτελώ οδηγίες».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αφού δεν λαμβάνει αποφάσεις ούτε στην Προεδρία, ούτε στον ΟΝΕΚ. «Τυγχάνει να είμαι το ίδιο πρόσωπο. Δεν προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων, προκαλεί σύγχυση». Αναφερόμενη στην καταγγελία του ΑΚΕΛ, απάντησε ότι είναι αβάσιμη, «έχει άλλες σκοπιμότητες και ότι είναι εκ του πονηρού».

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του τον περασμένο Ιούνιο, ο ΟΝΕΚ είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη σύσταση της άτυπης ομάδας νέων στο Προεδρικό.

Πώς απαντά το Προεδρικό

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, σημείωσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δίνει μεγάλη σημασία στις ανάγκες και τα προβλήματα των νέων, πράγμα που εξέφρασε και προεκλογικά. Με αυτό το σκοπό, είπε, εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας και της άτυπης ομάδες νέων. «Δεν βλέπουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση, αντιθέτως είναι συμπληρωματικό. Έχουμε και ένα άτομο του ΟΝΕΚ, το οποίο βοηθά μία φορά την εβδομάδα και στηρίζει τον Πρόεδρο στις πρωτοβουλίες που θέλει να δρομολογήσει».