Ποινικό αδίκημα καθίσταται η καταστροφή και γενικά η αλλοίωση σημάτων τροχαίας, με βάση πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Γεωργίου και η οποία συζητείται σήμερα.

Σημειώνεται, ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, κάποιοι αλλοιώνουν με τη χρήση σπρέι πινακίδες τροχαίας κατά μήκος δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, κάτι το οποίο δυνατό να θέσει σε κίνδυνο οδηγούς ή και διερχομένους. Εξάλλου, με την αλλοίωση ενδείξεων των πινακίδων, όπως αποστάσεις μεταξύ πόλεων, κοινοτήτων, τοποθεσιών, προκαλείται ταλαιπωρία των οδηγών, περιλαμβανομένων και των τουριστών, κάτι το οποίο δημιουργεί αρνητική εικόνα για τον τόπο.

Εξάλλου, η αλλοίωση του ορίου ταχύτητας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε καταγγελίες οδηγών, οι οποίοι δεν είχαν πρόθεση να παρανομήσουν.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται, πως με την πρόταση νόμου σκοπείται η τροποποίηση του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου, ώστε να καταστεί αδίκημα η αλλοίωση, με οποιοδήποτε τρόπο, των σημάτων τροχαίας.

Προστίθεται δε, πως η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία καθώς η καταστροφή πινακίδων στο οδικό δίκτυο αποτελεί φαινόμενο που λαμβάνει αυξανόμενες διαστάσεις με σημαντικά επικίνδυνες επιπτώσεις στους πολίτες γενικότερα αλλά ιδίως στους χρήστες του οδικού συστήματος.

Με βάση την πρόταση, σήμα τροχαίας σημαίνει αντικείμενο ή μέσο, σημείο, σήμανση, σύμβολο ή γραμμή, με το οποίο σκοπείται η ενημέρωση των οδηγών ή και η προειδοποίηση ή και απαγόρευση οποιασδήποτε φύσεως.

Με βάση την πρόταση νόμου, αδίκημα θεωρείται η αναγραφή, η χάραξη ή ο σχεδιασμός με χρωστικές ουσίες ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο λέξεων, γραμμάτων, παραστάσεων, σχημάτων, αριθμών, εικόνων ή συνθημάτων ή η πρόκληση ζημιάς σε σήμα τροχαίας ή σε πληροφοριακή – κατευθυντήρια πινακίδα που τοποθετείται από την αρμόδια αρχή, καθώς και η μετακίνηση, καταστροφή, παραμόρφωση ή αλλοίωση τους.

Στο παρελθόν έγιναν καταγγελίες ότι στην αλλοίωση πινακίδων επιδίδονται οπαδοί κυρίως ποδοσφαιρικών σωματείων κατά την προσέλευση ή την αναχώρηση τους από κάποια γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει και κόστος για τον φορολογούμενο  πολίτη. Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», φέτος, μόνο στο δρόμο Κοφίνου-Λάρνακας τρέχει προσφορά για επιδιόρθωση/αντικατάσταση πινακίδων έναντι περίπου  €270.000 χωρίς τον ΦΠΑ με τον οποίο ανεβαίνει περίπου στις €320.000.