Οπαδοί ομάδων κυριολεκτικά εκτονώνονται στις πινακίδες, κυρίως σε υπεραστικούς δρόμους, με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το δημόσιο, με το ενδεχόμενο εντοπισμού των βανδάλων να είναι μηδαμινό, αφού για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης πρέπει να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν απίθανο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος μόνο στον δρόμο Κοφίνου – Λάρνακας τρέχει προσφορά για επιδιόρθωση/ αντικατάσταση πινακίδων ύψους περίπου €320.000 με τον ΦΠΑ. Όπως ανέφερε στον «Φ» η τεχνικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων Λάρνακας, Ελένη Ξυψιτή, το κόστος αντικατάστασης και επιδιόρθωσης των πινακίδων στον δρόμο από το αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι και την Αγία Νάπα ίσως κοστίσει διπλάσιο ποσόν. Εξάλλου, υπάρχει και ο δρόμος μεταξύ Νήσου –Λάρνακας, για τον οποίο το ποσό που απαιτείται, επίσης, θεωρείται αρκετά υψηλό.

Η κ. Ξυψιτή ανέφερε, επίσης, πως έχει παρατηρηθεί, ότι σε μεγάλο αριθμό πινακίδων «οδικής σήμανσης και κατεύθυνσης» γίνονται καταστροφές, αλλοιώσεις και αναγραφή συνθημάτων με αποτέλεσμα τη δυσκολία οδήγησης και κατεύθυνσης των οδηγών. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις τα όρια ταχύτητας δεν γίνονται αντιληπτά με αποτέλεσμα να προκύπτουν παραβιάσεις.

Σε ενημερωτική επιστολή του Τμήματος Δημοσίων Έργων αναφέρεται, ότι το αρμόδιο γραφείο γίνεται συχνά δέκτης παραπόνων για βανδαλισμούς των πινακίδων τροχαίας και το υπεύθυνο συνεργείο πινακίδων προβαίνει σε συχνούς καθαρισμούς τους με ειδικά σπρέι τα οποία επιφέρουν και αρκετό κόστος συντήρησης του οδικού δικτύου.

Στην επιστολή σημειώνεται, ότι με τον καθαρισμό των πινακίδων μειώνεται ο βαθμός αντανακλαστικότητας ειδικά το βράδυ. Καταγράφεται, επίσης, πως με τους επαναληπτικούς καθαρισμούς η αντανακλαστικότητα μειώνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέφυγε η κατάσταση με τους βανδαλισμούς

Στην επιστολή προστίθεται, πως στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού οπαδοί διαφόρων ομάδων επανειλημμένα καταστρέφουν την οδική σήμανση. Συγκεκριμένα, στις 24 Απριλίου 2023 μετά από τις απαραίτητες κυκλοφοριακές διευθετήσεις και την παροχή αστυνόμευσης έγινε ολικός καθαρισμός του κυκλικού κόμβου, βάψιμο ξανά της σήμανσης άσπρο – μαύρο του τοίχου, επαναχάραξη της οριζόντιας σήμανσης αλλά και τοποθέτηση νέων πινακίδων αφού οι προηγούμενες είχαν καταστραφεί εντελώς.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες έγιναν, σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, από τρία συνεργεία του γραφείου του επαρχιακού γραφείου Λάρνακα. Οι εργασίες αφορούσαν την οριζόντια σήμανση, την κάθετη σήμανση και στο πλαίσιο τους καθαρίστηκαν πινακίδες, ενώ βάφτηκε και το κράσπεδο, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Στις 18 Μαΐου 2023, δηλαδή προτού παρέλθει ένας μήνας από τον καθαρισμό, σημειώθηκε νέος βανδαλισμός όσων είχαν επιδιορθωθεί στις 24 Απριλίου. Το Τμήμα επεσύναψε και σχετικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτύπωνε την έκταση των ζημιών. Τέλος, σημειώνεται ότι όλα τα επαρχιακά γραφεία προβαίνουν σε αντικατάσταση των πινακίδων με νέες πινακίδες που φέρουν digital printing με μεμβράνη anti-graffiti ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή της επιφάνειας τους κατά τον καθαρισμό τους.

Εξάλλου, ο εκτελεστικός μηχανικός/ συγκοινωνιολόγος στον Κλάδο Κυκλοφοριακών Μελετών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αλέξης Αυγουστής, ανέφερε ότι πέραν των ζημιών που προκαλούνται σε πινακίδες με τη μέθοδο της αναγραφής συνθημάτων, υπάρχουν και κρούσματα πρόκλησης ζημιών από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρέχει να σβήνει συνθήματα από τοίχους ο Δήμος

Ανέφερε, επίσης, πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο, ελήφθησαν 200 καταγγελίες μέσω εφαρμογής που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την οποίαν οι χρήστες κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο και ενημερώνουν σχετικά τους εμπλεκόμενους, αναλόγως της υπηρεσίας η οποία έχει την ευθύνη παρακολούθησης και επιδιόρθωσης των ζημιών, είτε πρόκειται για πινακίδες είτε, για πρόβλημα στα πεζοδρόμια κ.ο.κ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν σέβονται κανένα

Είναι και θέμα παιδείας. Είναι και θέμα οικογένειας. Βεβαίως, δεν αναμένει κανείς από ανθρώπους που δεν σέβονται καν τους κόπους των γονέων τους οι οποίοι θα πληρώσουν (μαζί με όλους τους υπόλοιπους πολίτες) το κόστος αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης των πινακίδων, να σεβαστούν την περιουσία του δημοσίου. Αναφέρομαι στους γονείς, διότι δεν νομίζω πως οι ίδιοι οι βάνδαλοι εργάζονται και πληρώνουν φόρους, διαφορετικά θα σέβονταν και τους δικούς τους κόπους.
Δεν σέβονται, επίσης, τον συνάνθρωπο τους, τον Κύπριο, τον ξένο τουρίστα, τον οποιοδήποτε θέλει να ξέρει πόση απόσταση του μένει μέχρι τον προορισμό του και προς τα που κατευθύνεται. Δεν σέβονται κανέναν.