Με τη νέα χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο συμμόρφωσης για όλα τα έργα οδοποιίας που διεξάγονται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα. Θα είναι ταυτόχρονα και περιβαλλοντικός έλεγχος καθότι θα εξετάσει κατά πόσο τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια συνάδουν με τους νομικά δεσμευτικούς όρους της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για το Σχέδιο Αειφόρο Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι πέρα από οποιεσδήποτε φωτογραφίες από drones, το γεγονός ότι υφίσταται διαπλάτυνση πέραν των νομικά δεσμευτικών όρων που έχουν τεθεί, μπορεί να διαφανεί από επιτόπιες επισκέψεις και μετρήσεις σε σχέση με τους νομικά δεσμευτικούς ορούς και κατά πόσο πρόκειται για ήδη υφισταμένους δρόμους ή διαπλατύνσεις, που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες.

Ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η έκθεση για τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη. Αναφερόμενος στο πάγωμα των έργων, διευκρίνισε ότι αυτά αφορούν τις μεγάλες δραστηριότητες κατασκευής και ανοίγματος νέων εργασιών.

Σημείωσε ότι στο χώρο γίνονται μόνο εργασίες που αφορούν την ασφάλεια του οδικού δικτύου εκ μέρους του εργολάβου.
Περαιτέρω, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε σε τέσσερα στρατηγικά σημεία όπως τα χαρακτήρισε.

Πρώτον, το κράτος δεν είχε στόχο να τερματίσει τα εργα οδοποιίας του στρατηγικού εθνικού πάρκου.
Δεύτερον, το Υπουργείο Γεωργίας είναι σε επικοινωνία προκειμένου να εντοπίσει ξένο ειδικό για τα πάρκα προστασίας, προκειμένου να επαναξιολογήσει τα κριτήρια και παραμέτρους που αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τρίτον, δεν διανοίχθηκε νέος δρόμος στη Λάρα, αλλά μέρος του δρόμου που ήταν γραμμένος από πριν και ο οποίος δεν χρησιμοποιείτο.Τέταρτον, έχει ληφθεί από το Υπουργείο πολύ σοβαρά υπόψη η εισήγηση να εκτιμηθεί η ζημιά για καταγραφή της γεωγραφικής κάλυψης της απώλειας βλάστησης και οικοτόπων.

Ο Κλείτος Παπαστυλιανού, μιλώντας εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέφερε ότι όσον αφορά τον ισχυρισμό πως τα μέλη της ad hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ τυπικής διατομής και της ανάγκης περεταίρω διαπλατύνσεων κατά την κατασκευή των δρόμων, λόγω χωματουργικών εργασιών όπως εκσκαφών πρανών και επιχωματώσεων, δήλωσε ότι αυτό όχι μόνο έγινε αντιληπτό, αλλά ζητήθηκε γραπτώς.