Ο Κάρλος Ντο Λοϊζου γεννήθηκε στη Λευκωσία από Κύπρια μητέρα στις 8 Οκτωβρίου του έτους 2020 και πρόσφατα συμπλήρωσε τα τρία του χρόνια και, όπου να ναι, θα χρειαστεί να εγγραφεί και στο δημοτικό σχολείο. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο απλό επειδή ο πατέρας του, ο οποίος κατάγεται από το Καμερούν, αφίχθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τις 21/01/2021 η μητέρα του κτυπά πόρτες ζητώντας να εγγραφεί το παιδί ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά έκτοτε δεν έλαβε απάντηση.

Η περίπτωση αυτή, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική, αφού, όπως μας πληροφορούν από το υπουργείο Εσωτερικών, «το θέμα υφίσταται με αρκετά παιδιά μικτών γάμων με έναν γονέα Κύπριο και τον άλλο υπήκοο τρίτης χώρας που εισήλθε ή βρίσκεται στη Δημοκρατία παράνομα».

Και τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Πώς ρυθμίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη; Πώς εγγράφονται στα σχολεία; Πώς ενσωματώνονται στην κοινωνία; Αυτά και άλλα ερωτήματα που αφορούν τη διαμονή, τη διαβίωση τους κοκ αιωρούνται, αφού δεν υπάρχει πολιτική ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία της Κύπρου.

Από το υπουργείο Εσωτερικών μας ενημερώνουν, ότι οι δυσκολίες που προκύπτουν, ως προς τον χειρισμό του θέματος, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση πολιτογράφησης του ανήλικου, αυτόματα λαμβάνει την κυπριακή υπηκοότητα και ο αλλοδαπός γονέας που εισήλθε ή/και βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο. Δεδομένου ότι στη νομοθεσία και στα ισχύοντα κριτήρια δεν γίνεται οποιαδήποτε διάκριση, αυτό συνεπάγεται ότι και στις περιπτώσεις παιδιών από μικτούς γάμους μεταξύ Τουρκοκύπριων και Τούρκων εποίκων, θα λαμβάνουν την κυπριακή υπηκοότητα και οι Τούρκοι γονείς.

Από το υπουργείο σημειώνουν επίσης, πως από το 2013, ουδεμία πρόταση έχει υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο (όπως προνοείται σε τέτοιες περιπτώσεις) για έγκριση παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας για τα παιδιά αυτά. Με άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννήθηκαν από το 2013 μέχρι και σήμερα από ένα γονέα Κύπριο και τον δεύτερο αλλοδαπό, ο οποίος εισήλθε στην Κυπριακή Δημοκρατία παράνομα, δεν αναγνωρίστηκαν ως Κύπριοι πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την μόρφωση, την ανατροφή τους κοκ.

Όπως μας ελέχθη, ο νυν υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος δεν ήταν υπουργός όταν υπεβλήθη η αρχική αίτηση από τη μητέρα του Κάρλος, αλλά ενημερώθηκε στη συνέχεια, επέλεξε να μην βάλει στο συρτάρι τη συγκεκριμένη καθώς και άλλες παρόμοιες υποθέσεις, αλλά αναζητεί τρόπους συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος, ώστε να εφαρμοστεί νέα πολιτική για τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο συσκέψεις με το αρμόδιο Τμήμα, με σκοπό να εξευρεθούν τρόποι στο πλαίσιο της νομοθεσίας ή εάν απαιτείται να γίνει τροποποίηση, ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών και η δυνατότητά τους να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους ως παιδιά Κύπριου πολίτη.