Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας απέστειλαν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την παράβαση νομικά δεσμευτικών όρων για την υλοποίηση της Φάσης Α’ του έργου βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο, το Terra Cypria, τον Σύνδεσμο Προστασίας Άγριας Ζωής και την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, «υφίσταται σαφής παράβαση αρκετών και σημαντικών νομικά δεσμευτικών όρων της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), ημερομηνίας 18.06.2021 και ουσιωδών όρων της Γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ημερομηνίας 20.09.2021, για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, καθώς και ειδικών όρων της Αιτιολογημένης Διαπίστωσης, ημερομηνίας 02.12.2021, για την υλοποίηση της Φάσης Α’ του έργου βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα».

Τα Μέλη της Ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ ζητούν τα ακόλουθα:

• Άμεση αποπεράτωση / κλείσιμο των κατασκευαστικών εργασιών που βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη, αποξήλωση των υφιστάμενων εργοταξίων, καθώς και απομάκρυνση των μηχανημάτων, υλικών και ΑΕΚΚ.

• Άμεση απαγόρευση της έναρξης νέων κατασκευαστικών εργασιών σε περιοχές του ΕΔΠ Ακάμα που δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή Άβακα – Λίπατης, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών κατά μήκος του Δρόμου 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη.

• Τερματισμός της σύμβασης για τη Φάση Α’ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες.

• Άμεση καταγραφή και αποτύπωση της επηρεαζόμενης έκτασης φυσικής βλάστησης που έχει αποψιλωθεί κατά τις εργασίες υλοποίησης της Φάσης Α’ του έργου βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα.

• Άμεση ανάθεση και εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης από ανεξάρτητο/ους εμπειρογνώμονα/ες, με βάση την οποία θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα, καθώς και δράσεις αποκατάστασης οποιασδήποτε ζημιάς έχει προκληθεί, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους νομικά δεσμευτικούς, ουσιώδεις και ειδικούς όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης.

• Πλήρη επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό των έργων που προβλέπονται στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα, περιλαμβανομένων τόσο των 11 κύριων δασικών δρόμων όσο και των 14 κόμβων υποδομών διαχείρισης.

• Άμεσο τερματισμό των εργασιών κατασκευής, διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης της Οδού Λάρας (Δρόμος Πάφου – Ακάμα) και υποβολή του εν λόγω έργου σε Δέουσα Εκτίμηση (ΕΟΑ), από κοινού με το ήδη προτεινόμενο έργο για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλης κλίμακας ενιαίας οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή Ξερόλιμνη του Δήμου Πέγειας, με την οποία εφάπτεται η Οδός Λάρας.

• Άμεση αποκοπή όλων των παράνομων δρόμων και αυθαίρετων προσβάσεων, κυρίως κατά μήκος του Δρόμου 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους παράνομους δρόμους και τις αυθαίρετες προσβάσεις που οδηγούν σε μη αδειοδοτημένα κέντρα εστίασης (εστιατόρια) και αναψυχής (αναψυκτήρια), τα οποία χωροθετούνται εντός ή/και πλησίον της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας.

• Επίσπευση των νομικών διαδικασιών απομάκρυνσης όλων των παράνομων καταλυμάτων και αυθαίρετων υποστατικών, περιλαμβανομένων των μη αδειοδοτημένων εστιατορίων και αναψυκτηρίων, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται ή/και να λειτουργούν στον Άσπρο Ποταμό και στο Νότιο Κόλπο Λάρας, καθώς και των μη αδειοδοτημένων γεωργοκτηνοτροφικών υποστατικών («στιαδιών») που χωροθετούνται στις παρυφές του ΕΔΠ Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Χερσόνησο Ακάμα.

• Άμεση θέσπιση του αναγκαίου νομικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, μέσω της έκδοσης Διατάγματος Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Χερσόνησος Ακάμα, Διατάγματος Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και των Ειδικών Κανονισμών για το ΕΔΠ Ακάμα.