Ανέγερση συγκροτήματος 69 πολυτελών κατοικιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέγειας, στην τοποθεσία «Μελέτης», στην είσοδο του Ακάμα από την οδό Λάρας, προτάθηκε για λογαριασμό των εταιρειών PMI Peyia Mare Investment Ltd και Golden Island Homes Investments Ltd. Η περιοχή ανάπτυξης εμπίπτει εντός τουριστικής ζώνης Τ3β, πλησίον του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Από τις εταιρείες PMI Peyia Mare Investment Ltd και Golden Island Homes Investments Ltd έχει κατατεθεί αίτηση για Πολεοδομική Άδεια που αφορά γενικό χωροταξικό σχέδιο (Master Plan). Το έργο αφορά την κατασκευή 69 διώροφων κατοικιών με έναν υπόγειο όροφο και κολυμβητική δεξαμενή. Επίσης, θα κατασκευαστεί διώροφο «club house» με έναν υπόγειο όροφο, που θα περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους στο ισόγειο και δύο διαμερίσματα στον πρώτο όροφο. Τέλος, θα κατασκευαστεί εσωτερικό ιδιωτικό οδικό δίκτυο και μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων (βιολογικός σταθμός). Τα επεξεργασμένα λύματα από τον βιολογικό σταθμό θα χρησιμοποιούνται για άρδευση των κήπων των κατοικιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα θα μπορούν να διατίθενται για άρδευση καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την άδεια απόρριψης της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων που θα πρέπει να εξασφαλιστεί πριν την έναρξη λειτουργίας της. Ο συνολικός χρόνος κατασκευής του προτεινόμενου έργου εκτιμάται σε 12 μήνες, ενώ το κόστος κατασκευής εκτιμάται έως και €100 εκατ.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται η περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ZEΠ) Χερσόνησος Ακάμα. Το συνολικό εμβαδό των τεμαχίων είναι 101.315 τ.μ., εκ των οποίων 28.825 τ.μ. εμπίπτουν εντός του Δικτύου Natura 2000. Μέρος των τεμαχίων της περιοχής μελέτης, εμπίπτουν εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα στη ΖΕΠ και ΕΖΔ «Χερσόνησος Ακάμα», ενώ από την δυτική πλευρά το προτεινόμενο έργο εφάπτεται με το κρατικό δάσος «Άγιος Γεώργιος» το οποίο βρίσκεται εντός των προαναφερόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Για την εν λόγω ανάπτυξη διενεργήθηκε περιβαλλοντική μελέτη, Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και Περιβαλλοντική Μελέτη Φωτισμού, λόγω της γειτνίασης του έργου με τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 από το γραφείο μελετών I.A.CO Environmental & Water Consultants Ltd.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί δημόσιος πεζόδρομος παρόλο που δεν αποτελεί μέρος του υπό ανάπτυξη έργου αλλά τέθηκε ως αίτημα του Δήμου Πέγειας κατά τη διαδικασία ετοιμασίας Αίτησης Άδειας Διαίρεσης Γης, η μετακίνηση του εγγεγραμμένου μονοπατιού που διαπερνά από το μέσο το μέρος των τεμαχίων που προορίζονται προς ανάπτυξη, στα όριο της περιοχής Natura 2000. Ο δημόσιος πεζόδρομος τελειωμένου πλάτους 6μ., θα βρίσκεται κυρίως εντός του Δικτύου Natura 2000 και θα εφάπτεται των τεμαχίων όπου θα γίνει η οικιστική ανάπτυξη. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του έργου θα κατασκευαστεί εντός του μέρους των τεμαχίων που βρίσκονται εκτός του Δικτύου Natura 2000.

Στα πλαίσια του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, στην είσοδο εντός του εθνικού δασικού πάρκου στην περιοχή Άσπρος ποταμός, η οποία βρίσκεται 100 μέτρα βορειοανατολικά από την υπό μελέτη ανάπτυξη, σχεδιάζεται κατασκευή κόμβου υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών. Η περιοχή του κόμβου υποδομών θα έχει μία είσοδο στο πάρκο, σημείο θέας, σημείο ενημέρωσης, χώρο στάθμευσης (για οχήματα και ποδήλατα), σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, αναψυκτήριο, κατάστημα ενθυμίων και αποχωρητήρια. Επίσης, θα εγκατασταθεί στάση λεωφορείου, επιτρέποντας σε λεωφορεία από τις γύρω κοινότητες να πλησιάζουν την περιοχή. Ο κόμβος θα εξυπηρετείται από όχημα μεταφοράς επισκεπτών επί καθορισμένων διαδρομών του πάρκου και θα παρέχει την ευκαιρία για επίσκεψη του νότιου μέρους του Εθνικού Δασικού Πάρκου. Επιπρόσθετα, εφόσον η περιοχή προσελκύει μεγάλους αριθμούς επισκεπτών, θα υπάρξει φαινομενικά η ανάγκη για δημιουργία μεγαλύτερου χώρου στάθμευσης, εκτός του υφιστάμενου χώρου στην είσοδο του Άσπρου ποταμού.

Ανεκμετάλλευτο το 30% της τουριστικής ζώνης

Οι υφιστάμενες αναπτύξεις στην τουριστική ζώνη Τ3β στην περιοχή Αγίου Γεωργίου-Μελέτη αποτελούνται από περίπου 60 επαύλεις, και μια ξενοδοχειακή μονάδα 1* 60 κλινών, με την επωνυμία «West End Hotel». Ποσοστά της τάξης του 25-30% της συνολικής έκτασης της τουριστικής ζώνης (εκτός του Δικτύου Natura 2000) δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Εντός της προαναφερόμενης ζώνης και πλησίον του προτεινόμενου έργου έχουν γίνει αιτήσεις για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας για επτά ακόμη έργα.

Οι υφιστάμενες αναπτύξεις στην τουριστική ζώνη Τ2β, σε απόσταση 1 km από το προτεινόμενο έργο, αποτελούνται από περίπου 100 επαύλεις και ένα club house. Επίσης, νότια της περιοχής μελέτης και σε απόσταση περίπου 1,5 km από το νοτιότερο εξεταζόμενο τεμάχιο, έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες που αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα 5*, 168 κλινών, με την επωνυμία «Cap St George Beach Club Resort».

Μέτρα προστασίας των χελώνων από το φωτισμό

Μελέτη που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του φωτισμού για το οικιστικό έργο ανάπτυξης εντός της Χερσονήσου του Ακάμα, στο Δήμο Πέγειας έχει διενεργηθεί για λογαριασμό των επενδυτών. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η έρευνα αναλύει τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού φωτισμού και παρουσιάζει τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας της ευρύτερης περιοχής. Η έκθεση αυτή εστιάζει στον σωστό σχεδιασμό φωτισμού για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην περιοχή, αλλά κυρίως αναλύει την προσαρμογή της ανάπτυξης κατά την ωοτοκία των χελωνών της περιοχής. Στις δυτικές ακτές της Κύπρου και κυρίως στις περιοχές της Λάρας και της Τοξεύτρας αναπαράγονται δύο είδη χελωνών, τα οποία αποτελούν είδη προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, η χελώνα Καρέττα Καρέττα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).

Μέσα από τη μελέτη προτείνονται τέσσερα μέτρα και μέθοδοι καταλυτικής και μηδενικής μείωσης τις φωταύγειας.

Πρώτο: Προτείνεται δενδροφύτευση εντός του οικοπέδου με στόχο τη μηδενική οπτική επαφή με τις φωτεινές πηγές. Συστήνεται η λύση όπου αποφράζει την κάθε φωτεινή πηγή και ταυτόχρονα δεν αποκόπτει τη θεά των χρηστών καθώς έχει εξεταστεί και η θέα από την πλευρά των κατοικιών προς την θάλασσα. Η μελέτη προτείνει Κυπριακό Κυπαρίσσι, σε έντονη πυκνότητα το ένα δίπλα στο άλλο. Επιπλέον εναλλακτικές προτάσεις μπορεί να είναι τοίχος πράσινου – green wall. Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι με τη σωστή δενδροφύτευση, σωστή πυκνότητα δένδρων και με το προτεινόμενο ύψος, στο σωστό σημείο του έργου επιτυγχάνουμε μηδενική ορατότητα από τις παραλίες Λάρας και Τοξεύτρας.

Δεύτερο : Προτείνεται όπως ακολουθηθούν οι πρακτικές φωτισμού εντός και εκτός της οικίας ταυτόχρονα. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν στον μεγαλύτερο βαθμό την εκπομπή φωταύγειας από τις κατοικίες και το έργο συνολικά, με σωστές πρακτικές φωτισμού. Παράλληλα προτείνεται σύστημα ελέγχου φωτισμού, αυτοματισμού που θα συμβάλλει καταλυτικά στην επιπλέον μείωση φωταύγειας.

Τρίτο: Προτάσεις για υλικά εντός και εκτός της οικίας με στόχο να περιοριστούν οι αντανακλάσεις. Στόχος η επιπλέον μείωση εκπομπής φωτισμού από τις κατοικίες προς την παραλία.

Τέταρτο: Προτείνεται η εφαρμογή συστήματος αυτοματισμού για όλες τις επαύλεις. Το σύστημα αυτοματισμού θα πρέπει να χειρίζεται τον φωτισμό στο 50% της ολικής τους έντασης και να είναι κλειδωμένο.