Στην απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής κατά της ειδοποίησης επιβολής για την ανέγερση μονής στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Γκρέκο της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου προχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών. Κατόπιν τούτου, η Μητρόπολη Κωνσταντίας έχει δύο επιλογές:

Είτε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, είτε να συμμορφωθεί και να κατεδαφίσει το ανεγερθέν κτήριο. Σε περίπτωση που επιλέξει τη δικαστική οδό, τότε δεν μπορεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και έκδοση απόφασης να κατεδαφίσει τις παράνομες οικοδομές, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε νέες εργασίες.

Υπενθυμίζεται  ότι ο υπουργός Εσωτερικών στις 3/4/2024 είχε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μέσω του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννη Χαριλάου και υπήρξε δέσμευση από τον Μητροπολίτη να προβεί στην κατεδάφιση της οικοδομής, και αποκατάσταση της περιοχής σε περίπτωση απόρριψης της ιεραρχικής προσφυγής.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα με επιστολή προς τον Δήμο Αγίας Νάπας ημερ. 4/4/2024 ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η ιεραρχική προσφυγή δεν εγκριθεί, τότε θα προχωρήσει με την καταχώρηση προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Βασίλειο ότι θα εξετάσει τυχόν αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για ανταλλαγή τεμαχίου/ων εκκλησιαστικής γης εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο, με άλλο/α τεμάχιο/α στην Αγία Νάπα, στο οποίο να μπορεί να ανεγερθεί η εν λόγω μονή.

Σε μια τέτοια περίπτωση το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Αικατερίνης θα μπορεί να ανεγερθεί σε άλλο σημείο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της Μητρόπολης Κωνσταντίας, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση, που προχωρήσει με άρση των παρανομιών η Μητρόπολη, τότε θα ακολουθήσει τους όρους για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης και την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης, όπως αυτοί τέθηκαν από την Περιβαλλοντική Αρχή μετά από συνεδρίαση της Ad-Hoc Επιτροπής.