Από την πείνα και την φτώχεια υποφέρουν εκατοντάδες νοικοκυριά στην Κύπρο, με τους εθελοντές να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της φετινής εκστρατείας «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα».

«Είμαι πολύ απογοητευμένος και νιώθω άσχημα, διότι για πρώτη φορά δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες», εκμυστηρεύτηκε στο philenews ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου.

«Πρώτη φορά μετά από την οικονομική κρίση του 2013, έχουμε λίστες αναμονής. Χρειάστηκε, μάλιστα, να δώσουμε παράταση μιας εβδομάδας», υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι ανέμεναν περισσότερες από 120 οικογένειες, ενώ υπολόγισε ότι συνολικά βοηθήθηκαν γύρω στις 1.600.

«Είχαμε περίπτωση οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά και πατέρα με αναπηρία, η οποία μπήκε σε λίστα αναμονής. Μας καλούσαν σχεδόν καθημερινά παρακαλώντας να λάβουν τρόφιμα το συντομότερο. “Σας παρακαλώ δώστε μου κάτι, οτιδήποτε” μας έλεγε η μητέρα σε κατάσταση απελπισίας, ώστε να καταφέρει να έχει τα βασικά. Δεν χρειάζονταν να τους δούμε για να καταλάβουμε ότι βρίσκονταν σε απόγνωση. Δεν έτυχε ποτέ στο παρελθόν να λάβουμε τόση πίεση για να βοηθήσουμε», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Σε μια άλλη περίπτωση τους αναζήτησε ηλικιωμένη, η οποία πρόσφατα έχασε τον σύζυγό της. «Την γνωρίζαμε διότι τους βοηθήσαμε και στο παρελθόν. Όμως, η γυναίκα μας εξηγούσε πως δεν τα έβγαζε πέρα με τη σύνταξη χηρείας», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. 

Γενικότερα, εξηγεί, υπήρξε εκτόξευση στη ζήτηση, αλλά πολύ μεγάλη μείωση στην προσφορά. «Οι πόροι μας έχουν περιοριστεί. Οι εταιρείες συνεισφέρουν αισθητά λιγότερο. Το ίδιο και οι πολίτες, αφού σπάνια βλέπεις δωροκουπόνι των €100 και των €50, έχουν αντικατασταθεί με κουπόνια των €20», σημείωσε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, λόγω του πληθωρισμού, η αγοραστική τους αξία έχει εκμηδενιστεί.

Συνήθως, διευκρινίζει ο κ. Δημητρίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Επαρχία Λευκωσίας. «Φέτος, όμως, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στην Επαρχία Αμμοχώστου».

Ο κ. Δημητρίου κάλεσε, τέλος, την Πολιτεία να εισακούσει την ανησυχία των εθελοντών και να στηρίξει τις προσπάθειές τους. «Ο κόσμος χρειάζεται βοήθεια, ακόμη και αν λαμβάνουν ΕΕΕ δεν σημαίνει ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα λόγω της ακρίβειας», υπογράμμισε. «Προσπαθούμε αφιλοκερδώς και χωρίς σκοπιμότητες να βοηθήσουμε, όμως χρειαζόμαστε και εμείς βοήθεια».  

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Συνδέσμου: 22514786.