«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος». Κάπως έτσι μοιάζει η υπόθεση της εισαγωγής συσκευών αυτόματης πυρόσβεσης στα λεωφορεία, αν αναλογιστεί κανείς, ότι παρόλη τη βιασύνη όλων των εμπλεκομένων, ίσως τελικά να παρατηρηθεί καθυστέρηση, για λόγους ασφάλειας.

Όπως ανέφερε στον «Φ εκπρόσωπος εταιρείας λεωφορείων, ίσως δεν καταστεί δυνατόν να σταλούν οι μηχανισμοί αεροπορικώς επειδή το υγρό που βρίσκεται σε αυτούς τελεί υπό πίεση, οπόταν είναι πολύ πιθανό να ισχύει ό,τι ισχύει και για άλλα είδη τα οποία προτιμάται να μεταφέρονται δια θαλάσσης, προ του ενδεχομένου πρόκλησης έκρηξης.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», εταιρεία λεωφορείων ενημερώθηκε σχετικά όταν επέδειξε ενδιαφέρον να εισαγάγει άρον άρον συσκευές αυτόματης πυρόσβεσης.

Χθες ο υπουργός Μεταφορών κ. Αλέξης Βαφεάδης είχε αναφέρει, πως λειτουργοί αξιολογούν τέσσερα διαφορετικά είδη εξοπλισμού, τα οποία σύμφωνα με τις εταιρείες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για αυτόματη κατάσβεση τυχόν φωτιάς.

Όταν έχουμε τελικό πόρισμα θα δοθεί και η έγκριση για εισαγωγή τους, είπε για να προσθέσει το εξής ενδιαφέρον: «Αν μπορεί κάποιο από αυτά τα συστήματα να μεταφερθεί με αεροπλάνο τότε θα φτάσει αρκετά γρήγορα στην Κύπρο και το θέμα θα λήξει σύντομα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, εγκριθήκαν και τα 4 συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης που υπεβλήθηκαν από τις εταιρείες. Αναμένεται αύριο να έχουμε οριστική ενημέρωση για ημερομηνία άφιξης στην Κύπρο. Επειδή κάποια από αυτά μπορούν να έρθουν αεροπορικώς αναμένουμε πιο γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες είναι και το κόστος του εξοπλισμού, λαμβανομένου υπόψιν πως ο κάθε μηχανισμός εκτιμάται περίπου προς €2.000, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι εταιρείες. Βεβαίως η χοντρική πώληση αναμένεται να μειώσει το κόστος αλλά αν ληφθούν ως βάση τα €2.000, τότε το συνολικό κόστος για τα 570 λεωφορεία που ακινητοποιήθηκαν, υπερβαίνει το €1,1 εκατ. Επιπρόσθετα, μαζί με το κόστος της αγοράς, πρέπει να υπολογιστούν και τα εργατικά έξοδα.

Όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστεί το τι συνέβη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μέχρι σήμερα.

Το ερώτημα για μας είναι, τι έγινε την ώρα της υπογραφής της σύμβασης, ποιος υπέγραψε, τι παρέλαβε κ.ο.κ., είπε ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος δεν απέκλεισε να ήταν όλα δικαιολογημένα.

Εξάλλου χθες, πραγματοποίησε σύσκεψη τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με σκοπό την αξιολόγηση των συστημάτων αυτόματης πυρόσβεσης που διαθέτουν εταιρείες στην Κύπρο και κατά ποσό αυτά είναι κατάλληλα για χρήση.

Ερωτηθείς, από το ΚΥΠΕ κατά πόσον έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός για εξέταση του όλου θέματος, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι έχει αναλάβει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Αντώνης Κουτσούλης να διορίσει τον ερευνώντα λειτουργό και αναμένεται να διευκρινιστούν οι όροι εντολής του.

Κληθείς να απαντήσει «σε πόσα λεωφορεία θα εγκατασταθεί το σύστημα πυρόσβεσης, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι η εγκατάσταση των συστημάτων «θα γίνει σε όλα τα λεωφορεία που έχουν ακινητοποιηθεί» και τα οποία ανέρχονται περίπου σε 570, όπως έγραψε από χθες ο «Φ».

Ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν 29 λεωφορεία τα οποία διαθέτουν σύστημα πυρόσβεσης, όμως αναμένεται το πιστοποιητικό καλής λειτουργίας του συστήματος.

Εξήγησε δε, ότι «μόλις υποβληθεί αυτό το πιστοποιητικό, τα 29 λεωφορεία θα δοθούν στην κυκλοφορία» και πρόσθεσε ότι μετά την ακινητοποίηση των 570 λεωφορείων, σε κυκλοφορία βρίσκονται περίπου 500 λεωφορεία.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του philenews, σύμφωνα με το οποίο τα λεωφορεία που δεν διαθέτουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, μπορούν να χρησιμοποιούνται για διαδρομές που δεν προβλέπονται στις συμβάσεις, δηλαδή για εκδρομές ή για μεταφορά μαθητών ιδιωτικών σχολείων κ.ο.κ.