Τρεις από τους έξι επηρεαζόμενους έχουν διοριστεί βοηθοί αρχηγοί, οπόταν με την ακύρωση της προγενέστερης προαγωγής τους επηρεάζεται και ο νεότερος βαθμός

Η προχθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τις προαγωγές έξι ανώτερων αστυνόμων που έγιναν το 2017 προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Αστυνομία.

Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την ημέρα προαγωγής τους, κάποιοι διορίστηκαν σε ανώτερες θέσεις με αποτέλεσμα «η ζημιά» να είναι μεγαλύτερη. Τρεις από τους έξι επηρεαζόμενους έχουν διοριστεί βοηθοί αρχηγοί, οπόταν με την ακύρωση της προγενέστερης προαγωγής τους επηρεάζεται και ο νεότερος βαθμός.

Αυτή τη στιγμή η ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας είναι κουτσουρεμένη, αφού και οι τέσσερις βοηθοί αρχηγοί (είναι η τρίτη βαθμίδα στο οργανόγραμμα) έχουν χάσει τη θέση τους (ο 4ος από προηγούμενη ακυρωτική απόφαση). Παράλληλα, οι δύο αιτητές που πέτυχαν την ακύρωση των προαγωγών έχουν ήδη αφυπηρετήσει από τις τάξεις της Αστυνομίας, λόγω των έξι χρόνων που παρήλθαν μέχρι την έκδοση απόφασης.

Οπόταν τώρα προκύπτει διπλός πονοκέφαλος για την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τον Αρχηγό Αστυνομίας. Πρώτον, πως θα διορθωθεί η κατάσταση μετά τις επισημάνσεις του Δικαστηρίου οι οποίες αφορούν την ουσία των προαγωγών και όχι ένα τυπικό ζήτημα και δεύτερο, πως θα αποκατασταθούν οι δύο αιτητές που δικαιώθηκαν.

Ήδη χθες το θέμα συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη της ηγεσίας με τους αστυνομικούς διευθυντές και παράλληλα μελετάται σε ανώτερο επίπεδο. Με την υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορούν να γίνουν προαγωγές σε κατώτερους βαθμούς, γιατί οι βοηθοί αρχηγοί συμμετέχουν στα Συμβούλια Αξιολόγησης και Κρίσεων. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για διόρθωση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν και να επανέλθει η ηρεμία στο Σώμα. Αυτό έγινε με τον ένα εκ των τεσσάρων βοηθών αρχηγών η προαγωγή του οποίου είχε ακυρωθεί πρώτα και αναμενόταν η επαναξιολόγηση όσων επηρεάζονταν ώστε να ληφθεί νέα απόφαση με βάση τα δεδομένα που είχε εντοπίσει το Δικαστήριο.

Το θέμα με τις ακυρώσεις των προαγωγών στην Αστυνομία από τα Δικαστήρια είναι γενικότερο και θα πρέπει να προβληματίσει, γιατί αυτή τη στιγμή εκκρεμούν και άλλες προαγωγές που ακυρώθηκαν σε κατώτερους βαθμούς. Το θέμα θίγεται στην τελευταία ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία, με τον Αρχηγό του Σώματος Στέλιο Παπαθεοδώρου να παραδέχεται ότι όταν επαναληφθεί η διαδικασία επαναξιολόγησης, προάγονται τα ίδια άτομα.

Ο Γενικός Ελεγκτής είχε επισημάνει το παράδοξο, ενώ ακυρώνονταν προαγωγές αξιωματικών δεν εφαρμόζονταν άμεσα οι αποφάσεις, με αποτέλεσμα αυτοί να συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθό υψηλότερης κλίμακας αντί αυτής που υποβιβάστηκαν. Πάντως ο Αρχηγός είχε ενημερώσει τον Ελεγκτή προς απάντηση στις συστάσεις τους «ότι θα υλοποιούνται άμεσα οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, με την ενημέρωση και καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της κάθε υπόθεσης χωριστά».