Νέα κόντρα, αυτή τη φορά μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Αρχηγού Αστυνομίας με φόντο τον Γενικό Εισαγγελέα, έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα των υποθέσεων που έκλεισαν χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό, αλλά και της μη παραχώρησης στοιχείων για τον οπλισμό σε ιδιώτες.

Σε ειδική έκθεση με τίτλο «Έλεγχος Αστυνομίας Κύπρου» η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφει σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων με κύρια την άρνηση του Αρχηγού Αστυνομίας να παραχωρήσει στην Υπηρεσία κατάλογο με τις υποθέσεις εξώδικων προστίμων που δεν έχουν εισπραχθεί, για τα οποία δημιουργήθηκε ποινικός φάκελος, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση αποσύρθηκε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας αντί ονομαστικού καταλόγου, κατόπιν συμβουλής του Γενικού Εισαγγελέα, απέστειλε μόνο τις υποθέσεις όχι και τα ονόματα, γεγονός που καυτηριάζεται έντονα από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος μάλιστα ζητεί από την ηγεσία της Αστυνομίας να αποκτήσει κουλτούρα χρηστής διοίκησης.

Στο κεφάλαιο οπλισμός και πυρομαχικά καταγράφονται στην έκθεση:

  • Ζητήσαμε από την Αστυνομία όπως μας κοινοποιήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (μαζί με τις αντίστοιχες προτάσεις) στη βάση των οποίων διενεργήθηκαν χορηγήσεις σε ιδιώτες, υπηρεσιακού οπλισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Η Αστυνομία, κατά παράβαση του Συντάγματος, επικαλέστηκε λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και αρνήθηκε να μας τις παραχωρήσει, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια του ελέγχου μας στον τομέα αυτό.

Στη συνέχεια αποταθήκαμε στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν απάντησε στην επιστολή μας. Συναφώς, αναφέρουμε ότι η ανωτέρω στάση της Αστυνομίας, αντίκειται στις πρόνοιες του Συντάγματος και τις διατάξεις του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.113(I)/2002), γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα, καθότι προέρχεται από το εντεταλμένο όργανο του κράτους για τη διατήρηση και προάσπιση του Νόμου.

Διαπιστώσαμε αδυναμίες στην τήρηση των αστυνομικών διατάξεων που αφορούν τους πιο κάτω τομείς:

  • Τήρηση των μέτρων ασφαλείας των αποθηκών οπλισμού/πυρομαχικών.
  • Κατοχή, χρήση και φύλαξη υπηρεσιακού όπλου από μέλη της Δύναμης.
  • Εξέταση/διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης τροχαίων αστυνομικών ατυχημάτων και επαρκούς τεκμηρίωσης των εκάστοτε αποφάσεων για μη επίρριψη ευθυνών στα εμπλεκόμενα μέλη της Αστυνομίας.

Παρατηρήσαμε καθυστερήσεις στην προώθηση/υλοποίηση του κτηριολογικού προγράμματος της Αστυνομίας, καθώς επίσης στην ετοιμασία ποινικών φακέλων για τις εξώδικες κλήσεις.

Εντοπίσαμε κενά και αδυναμίες στις διαδικασίες υλοποίησης των διαγωνισμών που προκηρύσσει η Αστυνομία.

Γενικές συστάσεις

Όπως διαφάνηκε από τα πιο πάνω συμπεράσματα, τα επιμέρους ευρήματα/αποκλίσεις που προέκυψαν αφορούσαν, στην πλειονότητά τους, σε ελλείψεις/αδυναμίες στην εφαρμογή των θεσπισμένων διαδικασιών και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, αδυναμίες/αποκλίσεις στον σχεδιασμό των απαιτούμενων διαδικασιών και συστημάτων. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να βελτιωθεί η όλη κουλτούρα χρηστής διοίκησης, αρχίζοντας από την ηγεσία, και να αναβαθμιστεί/ ενδυναμωθεί περαιτέρω το υφιστάμενο σύστημα εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας, καθιστώντας το αξιόπιστο προκειμένου να διασφαλίζει, αφενός την τήρηση/συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο και υφιστάμενες διαδικασίες και αφετέρου την υλοποίηση και παρακολούθηση των συστάσεων της Υπηρεσίας μας, στο πλαίσιο των αρχών της χρηστής διοίκησης. Συναφώς αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 80(1) του Νόμου, που προνοεί περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου, κάθε οικονομικός φορέας προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για εφαρμογή και λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου, για τις δραστηριότητες που είναι υπό την ευθύνη του.