Οι διαπιστώσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος σχετικά με την τήρηση των όρων της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) και οι σχετικές επιστολές της Περιβαλλοντικής Αρχής για την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, όπως αυτές αποστάλθηκαν προς το Τμήμα Δασών, υποβλήθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο απαντήσεων σε ερωτήσεις της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Σε επιστολή ημερ. 23/11/2023 του Τμήματος Περιβάλλοντος προς το Τμήμα Δασών, η οποία αφορά τα έργα βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα και συγκεκριμένα τα έργα της Φάσης Α, σημειώνεται ότι αυτά εξετάστηκαν τόσο σε επίπεδο σχεδίου, στα πλαίσια αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και της Μελέτης ΕΟΑ, όσο και σε επίπεδου έργου, στα πλαίσια αξιολόγησης της Έκθεσης Πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι η έκταση αποψίλωσης βλάστησης και απώλειας οικοτόπων, από τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα (Φάση Α’), που αναφέρεται στην Έκθεση Πληροφοριών συνάδει με την έκταση που αναφέρεται στην Έκθεση ΕΟΑ για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα.

Σε σχέση με τις υπό αναφορά μελέτες, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από το Τμήμα Δασών όπως υποβάλει τα ακόλουθα στοιχεία και προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις:

α) Να διευκρινισθεί κατά ποσό, η επηρεαζόμενη έκταση (σε τετραγωνικά μέτρα / δεκάρια) από τις μέχρι σήμερα κατασκευαστικές εργασίες και του εύρους κατάληψης του οδικού δικτύου, είναι σύμφωνα με την έκταση που έχει υπολογιστεί τόσο στην Μελέτη ΕΟΑ όσο και στην Έκθεση Πληροφοριών.

β) Σε περίπτωση που η έκταση αυτή διαφέρει με την ήδη υπολογιζόμενη, να διευκρινισθεί η διαφορά της έκτασης σε τετραγωνικά μέτρα ή δεκάρια και να αναφερθούν οι αιτίες της διαφοροποίησης αυτής.

γ) Να τεκμηριωθεί ποιοι οικότοποι έχουν επηρεασθεί μέχρι σήμερα και εάν έχουν επηρεασθεί οικότοποι προτεραιότητας.

δ) Σε περίπτωση διαφοροποίησης επηρεαζόμενης έκτασης, να διευκρινισθεί κατά πόσο ο επηρεασμός είναι μόνιμος ή προσωρινός (αναστρέψιμος).

ε) Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα κατασκευαστικές εργασίες, να δοθούν τα εμβαδά της ήδη επηρεασμένης γης, μέσω τοπογραφικής εργασίας, να υποβληθεί η τοπογραφική εργασία πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών καθώς και η τοπογραφική εργασία της σημερινής επιτόπου κατάστασης, στην οποία να φαίνονται τα εμβαδά της επηρεαζόμενης γης.

Σημειώνεται ότι, με βάση την ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για την κατασκευή του οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, ημερομηνίας 05.12.2023, η Μελέτη ΕΟΑ για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα εκπονήθηκε πριν να ολοκληρωθούν τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια βελτίωσης του οδικού δικτύου. Συνεπώς, δεν έλαβε υπόψη τα αναχώματα και τις εκσκαφές και, επομένως, το σύνολο της κατάληψης εδάφους από την κατασκευή του οδικού δικτύου. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατο τον υπολογισμό των χωματουργικών εργασιών με ακρίβεια, σε σχέση με τις επιπτώσεις που εξετάζονται στο πλαίσιο μιας Μελέτης ΕΟΑ. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι στην Έκθεση Πληροφοριών αναφέρεται η ίδια κατάληψη εδάφους όπως και στην Μελέτη ΕΟΑ που προηγήθηκε και αξιολογήθηκε, κάτι που δεν είναι ορθό επειδή η προσθήκη των πρανών, των εκσκαφών και των χωματουργικών εργασιών διαφοροποίησε την προσωρινή περιβαλλοντική επιβάρυνση και, ενδεχομένως, θα έπρεπε να ετοιμαστεί πλήρης Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Μελέτη ΕΟΑ για το έργο.