Με αναφορές στο υοειδές οστό αλλά και στα δεκάδες, όπως διαπιστώνεται, κατάγματα που έφεραν τα οστά του Θανάση Νικολάου τα οποία εξετάστηκαν μετά την εκταφή, συνεχίστηκε χθες η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης στο Δικαστήριο Λεμεσού από τη δικαστή Ντόρια Βαρωσιώτου.

Η τελευταία προχώρησε και σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ζητώντας από τον ποινικό ανακριτή, Σάββα Μάτσα, όπως αποχωρήσει από την αίθουσα του Δικαστηρίου και να μην συμμετάσχει, εξηγώντας ότι λόγω της φύσεως της υπόθεσης αλλά και του γεγονότος ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας, κρίνει ορθό μην παρευρίσκεται στη διαδικασία.

Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε στη μαρτυρία της ανθρωπολόγου, Ελευθερίας Χαριλάου, η οποία έλαβε μέρος στη διαδικασία εκταφής των οστών του 26χρονου εθνοφρουρού αλλά και στην εξέτασή τους, στην παρουσία των πέντε ιατροδικαστών που συμμετείχαν. Η κ. Χαριλάου εργάζεται στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και συγκεκριμένα στο ανθρωπολογικό εργαστήριο ενώ υιοθέτησε τα όσα καταγράφονται στη δικανική και ανθρωπολογική έκθεση σκελετικών καταλοίπων, που ετοίμασε η ίδια και έχει κατατεθεί ως τεκμήριο.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, κάλεσε τη μάρτυρα να αναφερθεί σε όλα τα οστικά κατάγματα που έφερε ο Θανάσης Νικολάου και η κ. Χαριλάου υποστήριξε ότι εντόπισε κατάγματα στο στέρνο, στα πλευρά, στον θώρακα, στο ιερό οστό, στον ηβικό κλάδο, την κνήμη, την ωμοπλάτη και στη δεξιά πτέρνα. Προχώρησε μάλιστα και σε υπόδείξεις αναφέροντας αναλυτικά τα ευρήματά της.

Κληθείσα να απαντήσει στην ερώτηση της κ. Ξενοφώντος γιατί δεν έγινε ανάταξη και συγκόλληση των κατακερματισμένων οστών του Θανάση Νικολάου, η κ. Χαριλάου είπε ότι «η ανάταξη των κατακερματισμένων οστών δεν επιτράπηκε από τους ιατροδικαστές της οικογένειας Κουτσάφτη, Τσαντίρη και Ματσάκη». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι παρόντες στην εξέταση των οστών ήταν και οι ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Νικόλας Χαραλάμπους, Σοφοκλής Σοφοκλέους αλλά και ο Πανίκος Σταυριανός.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε για το υοειδές οστό και εάν έχει εντοπιστεί, λέγοντας ότι «το έχω εντοπίσει. Ήταν υπαρκτό». Υπέδειξε μάλιστα στο Δικαστήριο σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται, δείχνοντας με το χέρι, μέρος της κάτω γνάθου. Ερωτηθείσα σχετικά με τα ευρήματα στο υοειδές οστό είπε ότι η διαπιστώθηκε έλλειμμα οστού στο άκρο του αριστερού κέρατος. Σημείωσε ακόμη, ότι οι ιατροδικαστές που ήταν παρόντες στη διαδικασία αποφάσισαν να αποστείλουν το υοειδές οστό για περαιτέρω ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Κατά την αντεξέταση από τη δικηγόρο της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει εάν συμφωνεί με τα όσα γράφονται στο ημερολόγιο ενεργείας το οποίο κατέγραψε ο λοχίας 35. Ήταν η θέση της ότι υπάρχουν τρεις αποκλίσεις ευρημάτων της έκθεσης της από τα όσα καταγράφονται στο ημερολόγιο ενέργειας, λέγοντας ότι πρόκειται για απόψεις ιατροδικαστών και όχι δικές της. Εξήγησε ακόμη στο Δικαστήριο ότι η ανθρωπολογική εξέταση ξεκίνησε στις 17/7/20 και ολοκληρώθηκε στις 14/1/21, τονίζοντας ότι υπήρξε μια μεγάλη περίοδος κατά την οποία τα οστά εξετάστηκαν από την ίδια, ξανά και ξανά.

Η κ. Χαριλάου αναφέρθηκε στην έκθεση της και στα σημεία που αναφέρονται στο υοειδές οστό. «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η ανθρωπολογική εξέταση γίνεται μακροσκοπικά». Εξήγησε ακόμη ότι «δεν καταγράφηκε στην έκθεση το έλλειμμα στο υοειδές οστό καθώς δεν μπορούσε να το τοποθετήσει σε μεταθανάτιο ή προθανάτιο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κατέγραψε στο δελτίο καταγραφής το οποίο ήταν βοηθητικό για την ίδια για να ακολουθεί το ανθρωπολογικό πρωτόκολλο.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη διαδικασία η οποία είναι ορισμένη την ερχόμενη Τετάρτη οπόταν και θα καταθέσει ο πρώην ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός. Ο τελευταίος έχει ετοιμάσει γραπτή μαρτυρία – υπόμνημα το οποίο θα κατατεθεί στο Δικαστήριο.