Με επιστολή του προς την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Λευκωσίας, Φίλιππος Γιαπατός, την καλεί να παρέμβει για να τεθεί ένα τέλος στις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί παράνομες κι εκτός λογικής.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Γιαπατός διατυπώνει τη θέση ότι οι αλλαγές που άρχισε να προωθεί από το περασμένο φθινόπωρο το Υπουργείο είναι εκτός του νομικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση εγγράφων.

«Δια της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για τα όσα παράδοξα ή/και παράνομα ή/και αδικαιολόγητα, συμβαίνουν από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών προς τον Κλάδο των Πιστοποιούντων Υπαλλήλων» σημειώνει ο κ. Γιαπατός στην επιστολή.

Στη συνέχεια καταγράφει περιστατικό με ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σε ραδιοφωνική εκπομπή (23/11/2023), σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, φέρεται να είπε ότι «ο πολίτης ή ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος προσκομίσει ένα έγγραφο στον Πιστοποιούντα Υπάλληλο για πιστοποίηση της υπογραφής, δεν είναι ο Πιστοποιών Υπάλληλος που αποφασίζει κατά πόσον το έγγραφο αυτό θα πρέπει να είναι μονογραμμένο σε όλες τις σελίδες  (πχ. εάν είναι περισσότερο από μια σελίδα, δύο και περισσότερες), αλλά ο πολίτης που θα το υπογράψει».

Ο κ. Γιαπατός προσθέτει πως «αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο βάσει της νομοθεσίας. Ο νόμος άλλα λέει. Δεν περιποιά τιμή σε Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών να δίνει λανθασμένες οδηγίες προς  τους πολίτες για Πιστοποίηση Εγγράφων».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Λευκωσίας, Φίλιππος Γιαπατός, κάνει λόγο και για σοβαρά προβλήματα στον κλάδο του: «Ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και τρείς μήνες να έρχονται έγγραφα που πήγαν στο εξωτερικό πίσω από τους πελάτες, ως μη ορθά πιστοποιημένα, γιατί δεν πιστοποιήθηκαν σωστά, όπως προηγουμένως. Έχουμε στείλει επιστολή στις 16 Νοεμβρίου 2023, στο Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία του ζητούμε να παρέμβει για να διορθώσει την κατάσταση (η επιστολή επισυνάπτεται). Επίσης, ζητούμε άμεσα όπως παρεμβείτε για την τελευταία οδηγία που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2023 (η εγκύκλιος επισυνάπτεται), όπου ο Πιστοποιών Υπάλληλος υποχρεούται να πηγαίνει μετά την Πιστοποίηση της οποιασδήποτε υπογραφής σε έγγραφο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό, με τον πολίτη, αυτοπροσώπως στην Επαρχιακή Διοίκηση για να υπογράψει ενώπιον του λειτουργού, συγκεκριμένο επιπρόσθετο αυτοκόλλητο ή/και σφραγίδα το οποίο είναι στα Ελληνικά και να πιστοποιηθεί ξανά η υπογραφή του από τον λειτουργό. Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία όλοι οι πελάτες διαμαρτύρονται και απειλούν να καταγγείλουν τους Πιστοποιούντες Υπαλλήλους σε όλα τα αρμόδια σώματα».