Αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι εφτά χρόνια αντιμετωπίζει ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ο Τ/κ δικηγόρος συνελήφθη, όταν οι Ιταλικές αρχές εκτέλεσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του που είχαν εκδώσει οι αρχές της Κύπρου το 2007.

Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης που έχει ανοίξει από το 2005 η Αστυνομία, εναντίον του Τ/κ δικηγόρου εκκρεμεί υπόθεση που αφορά κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομη κατοχή ή χρήση γης που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις κ.ά. Από τις κατηγορίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι η υπόθεση σχετίζεται με τον σφετερισμό περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα και δη στην περιοχή της Κερύνειας.

Οι αρχές ετοιμάζουν τώρα, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, τα έγγραφα και τις λεπτομέρειες για τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του Τ/κ ώστε να τα αποστείλουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας για να στηριχθεί το κυπριακό αίτημα για έκδοσή του. Αν ο Τ/κ συγκατατεθεί στην έκδοσή του δεν θ’ ακολουθηθεί η διαδικασία εξέτασης των εγγράφων ενώπιον Ιταλικού δικαστηρίου. Στην περίπτωση όμως που φέρει ένσταση στην έκδοσή του – και αυτό είναι το επικρατέστερο – τότε θα διεξαχθεί δικαστική διαδικασία ώστε ν’ αποφασίσει το δικαστήριο κατά πόσον θα τον εκδώσει ή όχι. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί το 2011 μετά που εκδόθηκε από τη Βρετανία, ο γνωστός απατεώνας Γκάρι Ρομπ, ο οποίος είχε σφετεριστεί ε/κ περιουσίες στην κατεχόμενη Κλεπίνη για να ανεγείρει επαύλεις που είχε πωλήσει σε Βρετανούς, χωρίς να τις έχει ολοκληρώσει ποτέ.

Στο μεταξύ, ξεκαθάρισε χθες ότι ο Τ/κ δικηγόρος δεν έφυγε από το αεροδρόμιο Λάρνακας όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί, αλλά από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε χθες ότι ο Τ/κ δικηγόρος, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φαίνεται ότι δεν έχει ταξιδέψει μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.

Εξάλλου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου έχει διαταχθεί από δικαστήριο στην Ιταλία, η κράτηση του Τ/κ δικηγόρου. Η σύλληψη προβάλλεται από κάποιες τ/κ εφημερίδες ενώ η «Ντιαλόγκ» με κύριο θέμα με τίτλο «Κρίση προ των πυλών», παραπέμπει στις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας για το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση του.

Οι τ/κ εφημερίδες γράφουν ότι πρόκειται για τον σύζυγο της Φαζιλέτ Όζντενεφε, «βουλευτής» του ΡΤΚ και «αντιπροέδρου της βουλής», ωστόσο καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη από το ΡΤΚ ή τη «βουλή», ούτε και υπήρξε συνέχεια από τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κινήθηκε προς το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητώντας στήριξη, σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα.