Ανέκφραστος και συνάμα ψύχραιμος παρουσιάστηκε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 44χρονου Σύρος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, ο οποίος επέφερε τον θάνατο στα τέσσερα θύματα του θανατηφόρου τροχαίου που σημειώθηκε 30 λεπτά μετά την έλευση του νέου έτους σε φωτοελεγχόμενη διασταύρωση στον δρόμο Λεμεσού – Πλατρών.

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού τη 1η Φεβρουαρίου για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα και παραβίαση κόκκινου και πορτοκαλί σηματοδότη. Κατά τη διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης η Αστυνομία ζήτησε όπως ο κατηγορούμενος παραμένει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, υπήρξε ένσταση και ακολούθως οι δύο πλευρές αγόρευσαν ως προς την κράτηση ή μη του 44χρονου. Το Δικαστήριο εν τέλει επεφύλαξε την απόφασή του για σήμερα στις 9 το πρωί.

Αγορεύοντας για το αίτημα της Αστυνομίας, ο Δημόσιος Κατήγορος, Γιάννος Αργυρού, στηρίχθηκε στην πιθανότητα φυγοδικίας σε περίπτωση που ο 44χρονος αφεθεί ελεύθερος. Ανέφερε ότι εκ της όψεως και μόνο του κατηγορητηρίου υπάρχουν 10 κατηγορίες εκ των οποίων οι 4 εξ αυτών αφορούν το αδίκημα ανθρωποκτονίας, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης διά βίου. Υποστήριξε ότι ο 44χρονος κατηγορούμενος υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει, εξηγώντας ότι πρόκειται για αλλοδαπό πρόσωπο το οποίο διαμένει στην Κύπρο με άλλο αλλοδαπό πρόσωπο χωρίς να έχει παιδιά ή άλλους ιδιαίτερους στενούς δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει να τον κρατήσει στην Κύπρο μέχρι να δικαστεί».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο μαρτυρικό υλικό που περιλαμβάνεται στον ογκωδέστατο φάκελο της υπόθεσης, υποδεικνύοντας ότι στην όψη του και μόνο δεικνύει ενοχή του κατηγορουμένου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αργυρού έκανε αναφορά στις μαρτυρίες και καταθέσεις των εξεταστών του θανατηφόρου, παραπέμποντας το Δικαστήριο στην έκθεση του λοχία και εμπειρογνώμονα της Τροχαίας, Σταύρου Κυριάκου. Ανέφερε ότι καταγράφονται οι ενέργειες του όπου καταδεικνύονται λεπτομερώς και επιστημονικά τεκμηριωμένα, μετρήσεις που έγιναν, τα συμπεράσματα της αναπαράστασης, ορατότητες και άλλα στοιχεία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο βίντεο ντοκουμέντο της φρικτής τροχαίας σύγκρουσης το όποιο περιλαμβάνεται στο μαρτυρικό υλικό, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ ουσιαστικό στοιχείο. Όπως είπε, το βίντεο καταγράφει το όχημα του κατηγορούμενου να παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη. Αναφορές έγιναν και στο σχέδιο επί κλίμακας που περιέχει αναφορές σε σχέση με την πρόκληση του δυστυχήματος αλλά και στο σχέδιο αναπαράστασης του θανατηφόρου τροχαίου.

Ο Δημόσιος Κατήγορος κατά την αγόρευσή του σημείωσε ότι είναι ίσως από τις σοβαρότερες τροχαίες υποθέσεις που έχουν συμβεί στον τόπο μας, όπου τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας έχουν χάσει τη ζωή του, λέγοντας αυτολεξεί ότι «ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια». Καταληκτικά, επεσήμαινε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης διά βίου και κανένας τρόπος, ποσό ή άλλο μέτρο εξασφάλισης της παρουσίας του δεν μπορεί να είναι τέτοιας μορφής όσο η κράτησή του μέχρι την ημερομηνία της δίκης του.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του 44χρονου ανέφεραν ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους είναι δεν από τα σοβαρότερα που υπάρχουν στον Ποινικό Κώδικα, ωστόσο, παραμένουν σοβαρά, τονίζοντας ότι η πιθανότητα καταδίκης υπάρχει σε κάθε περίπτωση και σε κάθε υπόθεση. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά σε διάφορες δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας λόγο ότι κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να θέσει χρηματική εγγύηση και να είναι ελεύθερος μέχρι τη δίκη του.

Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο, έγινε αναφορά ότι διαμένει στην Κύπρο από το 2010 υπό το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας. Τονίστηκε ότι πρόκειται για πρόσωπο λευκού ποινικού μητρώου, παντρεμένος και αυτοεργοδοτούμενος, ενώ εδώ και 14 χρόνια δεν έχει φύγει από την Κύπρο. Ο δικηγόρος εισηγήθηκε όπως ο πελάτης του αφεθεί ελεύθερος με όρους και συγκεκριμένα καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση ύψους €25.000 σε μετρητά και να υπογράφει καθημερινά σε Αστυνομικό Σταθμό.