Πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία τα εγκαίνια της διαδραστικής έκθεσης συναισθημάτων με τίτλο «Τι μας λένε τα συναισθήματα;» στο Μουσείο Παραμυθιού την περασμένη Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024.

Η έκθεση αποτελεί τη δεύτερη πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Μουσείου Παραμυθιού και στόχος της είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης και η ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν η Πρώτη Κυρία, κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη συνεχάρη την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και το Μουσείο Παραμυθιού για το έργο που επιτελούν, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την προσπάθειά τους. Η κ. Χριστοδουλίδη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δύο πλευρές μέσα από τη διαδραστική έκθεση συναισθημάτων ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Υπουργός Παιδείας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του οποίου προΐσταται θα στηρίξει πλήρως την πρωτοβουλία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Μουσείου Παραμυθιού. «Ο στόχος μας είναι κοινός: η πρόληψη. Το να προλάβουμε. Η έγκαιρη παρέμβαση στα τόσα πολυεπίπεδα που συμβαίνουν στα παιδιά μας και θέλουμε να τα προλάβουμε. Άρα ας τους δώσουμε τις ευκαιρίες», κατέληξε η Υπουργός.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κυρία Ιωάννα Φιάκκου, επεσήμανε ότι η προστασία των ανηλίκων βρίσκεται στο επίκεντρο της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαδραστική έκθεση συναισθημάτων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Παραμυθιού. «Μέσα από αυτήν τη διαδραστική έκθεση ενώνουμε δυνάμεις με το Μουσείο Παραμυθιού για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δράσης που επικεντρώνεται στα συναισθήματα, τη διαχείρισή τους και την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, προς όφελος της υγιούς και συνολικής ανάπτυξης των παιδιών. Είναι πεποίθησή μας ότι μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με το Μουσείο Παραμυθιού κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων που έθεσε η Αρχή μέσα από τη Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού, ενισχύοντας τους προστατευτικούς παράγοντες για τους ανήλικους και συμβάλλοντας στη μείωση της ευαλωτότητάς τους. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή η πρωτοβουλία θα στεφθεί με επιτυχία.», τόνισε η κ. Φιάκκου.

 Στο δικό της χαιρετισμό, η Διευθύντρια του Μουσείου, Βίκυ Μπαλωμένου, στάθηκε στη σημασία της ψυχικής και συναισθηματικής ευημερίας των παιδιών και των εφήβων. «Συγκεκριμένα τόνισε πως τα συναισθήματα αποτελούν την κεντρική πηγή πληροφόρησης για μια αποτελεσματική αυτορρύθμιση. Όταν αγνοούμε τα συναισθήματα, όταν δεν τα αντιλαμβανόμαστε ή όταν δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά, τότε αποκόπτουμε τον εαυτό μας από μια από τις πιο σημαντικές και πιο θεμελιώδεις βιολογικές πηγές πληροφόρησης. Όσο πιο ενήμεροι είμαστε για τα συναισθήματά μας και τα μηνύματα που μας μεταφέρουν τόσο πιο καλά νιώθουμε και είμαστε κοντά στις ανάγκες μας. Μέσω της έκθεσης, οι επισκέπτες προσκαλούνται να γνωρίσουν ήρωες παραμυθιών, να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους, να ταυτιστούν μαζί τους και στη συνέχεια να επεξεργαστούν τα δικά τους συναισθήματα και να προσπαθήσουν να τα αποκωδικοποιήσουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η δημοφιλής ηθοποιός, Χριστίνα Παυλίδου, αφηγήθηκε με τον δικό της μοναδικό τρόπο απόσπασμα από το παραμύθι του Μάνου Χατζηδάκη, «Το Νησί των συναισθημάτων».

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου Παραμυθιού θα βρίσκονται για ολόκληρο το 2024, διαδραστικά εκθέματα εμπνευσμένα από τέσσερα αγαπημένα λαϊκά παραμύθια, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια. Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιούνται επίσης και άλλες εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, όπως παιχνίδι ερωτήσεων, με στόχο να βελτιώσουν τα παιδιά τις ικανότητές τους στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, στην ενσυναίσθηση και στην αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων που βιώνουν. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για σχολεία, οργανωμένες ομάδες και οικογένειες. Η επιστημονική τεκμηρίωση της έκθεσης έγινε από το Systemic Family Institute of Cyprus.

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και Μουσείο Παραμυθιού, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει ανακοίνωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την υλοποίηση του προληπτικού προγράμματος ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας ανηλίκων Alliance for Children and Youth.