Όποιος φίλαθλος προσέλθει στο γήπεδο με σκοπό να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα και αρνηθεί ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον έκανε χρήση ναρκωτικών, είναι ένοχος πλημμελήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Νοείται ότι το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δώσει δείγμα σάλιου και διαπιστωθεί ότι έκανε χρήση ναρκωτικών.

Εξάλλου, όποιος αρνηθεί να δώσει δείγμα εκπνοής για εξέταση αλκοόλης, οδηγείται εκτός του γηπέδου/ κερκίδων. Αν αρνηθεί να εγκαταλείψει τον χώρο μπορεί να φυλακιστεί μέχρι και έναν μήνα ή να του επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και €2.000.

Θα ελέγχονται όσοι δεν γεμίζουν το μάτι των αστυνομικών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη τήρησης της τάξεως. Αστυνομικοί θα μπορούν, επίσης, να διενεργούν σωματικό έλεγχο για εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων.

Εξάλλου, ένας αγώνας μπορεί να αναβάλλεται ακόμη και ύστερα από πληροφορίες ή εύλογες υποψίες ότι δυνατόν να προκληθούν επεισόδια.

Τα πιο πάνω μέτρα προβλέπονται στο νομοσχέδιο (ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους) που έχει κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ως προς τον έλεγχο της αλκοόλης αναφέρεται, πως κάποιος θεωρείται πως «τα έτσουξε» όταν η εκπνοή του υπερβαίνει τα 39 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (micrograms) αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου (milliliters) εκπνοής.

Στο νέο άρθρο 28Α που ενσωματώνεται στη νέα νομοθεσία αναφέρεται επίσης, ότι:

Κατά την διεξαγωγή σε αθλητικό χώρο αγώνα ή εκδήλωσης, κάθε μέλος της Αστυνομίας, το οποίο έχει εύλογη υποψία ότι πρόσωπο που εισέρχεται στην αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή με πρόθεση να εισέλθει στον αθλητικό χώρο ή που βρίσκεται μέσα στον αθλητικό χώρο, έχει στο σώμα του οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλης, δύναται να ζητήσει από το πρόσωπο αυτό, να δώσει επιτόπου δείγμα εκπνοής για αρχική εξέταση αλκοόλης.

Η είσοδος ή η παραμονή στον αθλητικό χώρο, προσώπου που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ίου υπερβαίνει σύμφωνα με την αρχική εξέταση αλκοόλης τα 39 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου (micrograms) αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου (milliliters) εκπνοής, ή που αρνείται ή αποφεύγει, χωρίς εύλογη αιτία, να δώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το δείγμα που του έχει ζητηθεί απαγορεύεται και το πρόσωπο αυτό υποχρεούται να εγκαταλείψει άμεσα τον εν λόγω χώρο και την αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή καθ’ υπόδειξη του μέλους της Αστυνομίας και οδηγείται εκτός του αθλητικού χώρου και την αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προνοείται:

Το πρόσωπο που αρνείται να εγκαταλείψει αμέσως τον αθλητικό χώρο και την αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή, σύμφωνα με τις υποδείξεις του μέλους της Αστυνομίας, δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (2), διαπράττει αδίκημα που επιτρέπει τη σύλληψη και απομάκρυνση του από τον αθλητικό χώρο και την αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τον έναν μήνα ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €2.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Όταν το άτομο που ελέγχεται είναι «καθαρό», η Αστυνομία δεν δικαιούται να κρατήσει τα στοιχεία του. Σημειώνεται, πως ακόμη και αν ένα άτομο εντοπιστεί να έχει καταναλώσει περισσότερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλης, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και την αποχώρηση όλων των θεατών ή φιλάθλων από τον αθλητικό χώρο και την αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή, τα στοιχεία του καταστρέφονται.

Το πρόσωπο που, χωρίς εύλογη αιτία, αρνείται ή αποφεύγει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να δώσει τα δείγματα σάλιου που του έχουν ζητηθεί, σύμφωνα με το εδάφιο (6) είναι ένοχο πλημμελήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Στο νομοσχέδιο και με σκοπό την αποτροπή επεισοδίων, προνοείται ότι σε περίπτωση που ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώνει την οικεία ομοσπονδία, με γραπτή αιτιολογημένη έκθεση, ότι σε αθλητικό αγώνα ή πρωτάθλημα που διοργανώνεται από την ίδια, οπαδοί των διαγωνιζόμενων ομάδων, επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, ή υπάρχουν πληροφορίες, ή εύλογη υποψία ότι ενδέχεται να επιδείξουν συμπεριφορά που προκαλεί ή δυνατόν να προκαλέσει επεισόδια βίας, εντός ή και εκτός αθλητικών χώρων, ή να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη ή την ασφαλή διεξαγωγή των μεταξύ τους αθλητικών αγώνων, η ομοσπονδία, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, αποφασίζει, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου, την εφαρμογή ενός από τα ακόλουθα μέτρα, το οποίο, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται το πλέον κατάλληλο:
(α) Απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, στους αγώνες που διεξάγονται, μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας.
(β) Τη διεξαγωγή των αγώνων, μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας, χωρίς οπαδούς.
(γ) Τη μη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας.
Νοείται ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται με βάση την εκτίμηση κινδύνου για συγκεκριμένο αριθμό αγώνων που διεξάγονται μεταξύ των πιο πάνω ομάδων, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τι λέει ο Γενικός Εισαγγελέας

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο και η οποία φέρει την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα, καταγράφονται και τα εξής:

Το νομοσχέδιο με τίτλο (Νόμος που τροποποιεί τον περί της Πρόληψης και της καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο») αποσκοπεί στην ενίσχυση των μέτρων που προβλέπει ο βασικός νόμος για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους, ως ακολούθως:

  1. Η τροποποίηση του άρθρου 22 του βασικού νόμου αποσκοπεί στην εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση και τούτο ανεξαρτήτου χωρητικότητας.
  2. Τροποποιούνται άρθρα (άρθρα 25, 26, 27 και 28) αποσκοπώντας στην εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.
    Σημειώνεται, πως για ένα άτομο το οποίο καταδικαστεί τρεις φορές, την τέταρτη φορά το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια. Συγκεκριμένα:
    (α) Τροποποιείται το άρθρο 73 του βασικού νόμου που προβλέπει ότι το Δικαστήριο, πρόσθετα με οποιαδήποτε άλλη ποινή εκδίδει σε περίπτωση πρώτης, δεύτερης κ.ο.κ. καταδίκης, και διάταγμα αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποσκοπεί στην αύξηση της χρονικής αυτής περιόδου, προκειμένου το μέτρο να καταστεί πιο αποτρεπτικό, ως ακολούθως:
    Πρώτη καταδίκη: Από «έξι μήνες μέχρι ένα έτος» σε «ένα έτος μέχρι δύο έτη».
    Δεύτερη καταδίκη: Από «ένα έτος μέχρι δύο έτη» σε «δύο έτη μέχρι τέσσερα έτη».
    Τρίτη καταδίκη: Από «δύο έτη μέχρι τέσσερα έτη » σε «τέσσερα έτη μέχρι έξι έτη».
    Περισσότερες καταδίκες: Από «τέσσερα μέχρι έξι έτη» σε «έξι έτη μέχρι δέκα έτη».
    (β) Το άρθρο 55Β τροποποιείται με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους και στην απαγόρευση της εισόδου στον αθλητικό χώρο, σε κάθε πρόσωπο το οποίο δεν είναι κάτοχος έγκυρης κάρτας φιλάθλου.