Το Εφετείο επέβαλε σε 36χρονο ποινή φυλάκισης εφτά μηνών για τον εντοπισμό 96 γραμμαρίων κάνναβης το 2016. Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί το 2021, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από το Εφετείο, που βρήκε ότι τόσο το γενετικό υλικό του 36χρονου το οποίο βρέθηκε σε κάποιες συσκευασίες, όπως και άλλα γεγονότα, συνηγορούσαν στο ότι είχε γνώση για τα ναρκωτικά.

Το Εφετείο αν και συμφώνησε ότι η επίμαχη ποσότητα δεν είναι μεγάλη σε σύγκριση με άλλες υποθέσεις στις οποίες παρέπεμψε, εντούτοις, τόνισε πως από μια άλλη οπτική θα μπορούσε να πει κάποιος πως υπερβαίνει το τριπλάσιο του ορίου που έθεσε ο Νόμος για το νομοθετικό τεκμήριο.

Η περίπτωση, σημειώνει το Δικαστήριο, δεν αφορά μεν εμπόρους ή διακινητές μεγάλων ποσοτήτων, πλην όμως αφορούν μιαν άλλη ομάδα εμπόρων ή διακινητών ή προμηθευτών ή πωλητών και συγκεκριμένα αυτούς οι οποίοι προμηθεύουν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας και δη τον χρήστη.

Υπενθυμίζουμε, πως από το 2001 είχε λεχθεί πως αν και για τους χρήστες υπήρχε κάποιο περιθώριο (επιείκειας) το οποίο στένευε προϊόντος του χρόνου, εντούτοις, για τους εμπόρους είναι δύσκολο να ανευρεθούν ερείσματα μετριασμού. Προειδοποίηση η οποία είχε επαναληφθεί και το 2008 με την προσθήκη ότι όσο αυτοί επιμένουν να σπέρνουν τον όλεθρο τόσο περισσότερο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα από τα Δικαστήρια αφού οι αυστηρές ποινές, όπου αρμόζει, είναι ένα από τα διαθέσιμα μέσα καταπολέμησης του φαινομένου.

Είναι θέμα κοινής λογικής πως οι προαναφερθείσες μεγάλες ποσότητες κάποια στιγμή διαμοιράζονται σε άλλους εμπόρους οι οποίοι εν είδει λιανικού πλέον εμπορίου θα προωθήσουν τις μικρότερες ποσότητες (δόσεις) στους τελικούς πελάτες- χρήστες. Οι οποίοι, ως έχει ήδη λεχθεί, είναι κυρίως νεαρά, ακόμα και ανήλικα άτομα.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο ότι η επίδικη ποσότητα των 96,41γρ. ήταν επιμελώς διαμοιρασμένη σε 27 επιμέρους συσκευασίες, οι οποίες (εκτός μιας) είχαν ήδη ετοιμαστεί και ευρίσκοντο σε πλαστική τσάντα, ενώ δίπλα υπήρχε ηλεκτρονική ζυγαριά και 75 χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών. Δεν χρειάζεται, πιστεύουμε, να ενδιατρίψουμε στο ότι η απαξία της πράξης έγκειται ακριβώς στη συμμετοχή σε αυτή την αλυσίδα διακίνησης και διάδοσης των ναρκωτικών, η οποία συμμετοχή είναι άκρως απαραίτητη στους μεγαλεμπόρους αφού χωρίς αυτή δεν θα ήταν δυνατή η διάθεση του παράνομου προϊόντος τους, ήτοι της μάστιγας των ναρκωτικών.

Το Δικαστήριο έκρινε πως η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της φυλάκισης, απορρίπτοντας αίτημα για αναστολή της λόγω των συνθηκών του κατηγορουμένου και των πολλών ετών που πέρασαν από το αδίκημα.