Τον προσεχή Απρίλιο συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη ψήφιση του Νόμου για εγκαθίδρυση συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, φιλικής προς τα παιδιά, όμως, η εν λόγω νομοθεσία δεν τυγχάνει απόλυτης εφαρμογής και μάλιστα είναι αβέβαιο πότε θα επιτευχθεί αυτό το ζητούμενο.

Η διαδικασία που δρομολόγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξεύρεση «επιμελητών», οι οποίοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο με βάση τις πρόνοιες του Νόμου («Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο Νόμος του 2021 {Ν. 55(I)/2021}»), έπεσε στο κενό.

Ο «Φ» ζήτησε χθες επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για το ζήτημα των επιμελητών και μας αναφέρθηκε ότι προκηρύχθηκε σχετική προσφορά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα και πως «πολύ σύντομα θα γίνει επαναπροκήρυξη» για τις θέσεις.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι μόνο ένα πρόσωπο υπέβαλε ενδιαφέρον για πρόσληψη στη θέση επιμελητή, ωστόσο, δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Σύμφωνα με τα όσα ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2021, σοβαρό ρόλο στον χειρισμό ανήλικων παραβατών θα διαδραματίζουν οι επιμελητές. Στη νομοθεσία δεν ξεκαθαριζόταν ποια πρόσωπα επρόκειτο να ασκούν αυτά τα καθήκοντα. Ωστόσο, βάσει ενεργειών της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Έμιλυς Γιολίτη, και προφανώς λόγω αδυναμίας να εξευρεθούν τα κατάλληλα άτομα, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε σε μέλη της Αστυνομίας προσωρινά.

Όπως είχε γίνει γνωστό το καλοκαίρι του 2021, μέλη της Αστυνομίας Κύπρου είχαν τύχει ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, παρακολουθώντας σειρά μαθημάτων πέντε και τριών ημερών, προκειμένου να αποκτήσουν κατάρτιση σε κάποιο βαθμό και να αναλάβουν αυτό τον ρόλο για ένα μεταβατικό στάδιο.

Η τότε απόφαση για την έστω προσωρινή ανάληψης του ρόλου επιμελητών από στελέχη της Αστυνομίας, είχε προκαλέσει προβληματισμό σε αστυνομικούς κύκλους. Κι αυτό γιατί οι επιμελητές πρέπει να είναι άτομα με εξειδίκευση.

Είναι ενδεικτικός ο ορισμός που δίδεται στο προοίμιο του Νόμου: «{…}«επιμελητής» σημαίνει πρόσωπο που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπαιδευμένο σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, το οποίο ενεργεί ως σύνδεσμος της Αστυνομίας με δημόσιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με αρμοδιότητες ή υποχρεώσεις δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή/και με τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του παιδιού».

Η δομή που θα φιλοξενεί ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά, στο πλαίσιο της νομοθεσίας, παραμένει, επίσης, σε εκκρεμότητα. Ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δρομολογήσει σχετική λύση.