Ανανεώθηκε για άλλες επτά ημέρες το διάταγμα κράτησης του 47χρονου από τη Συρία, ο οποίος φέρεται ως ο διακινητής της βάρκας που έπλεε ακυβέρνητη ανοικτά της Κύπρου.

Ο 47χρονος, ο οποίος είναι ύποπτος και για ανθρωποκτονία μετά τον θάνατο τρίχρονου κοριτσιού που νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, οδηγήθηκε εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής (2/2/24) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Η Αστυνομία ζήτησε ανανέωση του διατάγματος κράτησής τους, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη οι έρευνες για την υπόθεση. Ο ύποπτος, που βρισκόταν στην Κύπρο και πριν από δύο χρόνια και έφυγε μέσω κατεχομένων, πιστεύεται πως είναι μέλος κυκλώματος διακινητών που φέρνουν μετανάστες στη χώρα μας από τον Λίβανο.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από τους μετανάστες, που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους αφού έμειναν για μέρες χωρίς φαγητό και νερό. Οι ίδιοι φέρονται να ανέφεραν πως πλοηγός της βάρκας ήταν ο 47χρονος, πως ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου από την Τρίπολη του Λιβάνου και πως το κόστος του ταξιδιού ήταν 3.000 δολάρια για τον κάθε ένα.

Οι Σύροι μετανάστες είχαν μαζί τους, όπως ανέφεραν, πολύ λίγα τρόφιμα και νερό με δεδομένο πως το ταξίδι προς την Κύπρο διαρκεί περίπου 20 ώρες. Ωστόσο, όπως είπαν, τους δόθηκαν οδηγίες πετάξουν το νερό στη θάλασσα όταν είδαν εμπορικό σκάφος στην περιοχή, που πίστεψαν πως ήταν άκατος της κυπριακής Αστυνομίας. Σημειώνεται πως οι εξετάσεις του ΤΑΕ Αμμοχώστου κατέδειξαν πως η ξύλινη βάρκα ξεκίνησε χωρίς να διαθέτει πυξίδα, GPS ή άλλα μέσα πλοήγησης και χωρίς αρκετά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως για τη διάσωση των μεταναστών στήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου μεγάλη επιχείρηση από το ΚΣΕΔ, με τα τρία παιδιά και έναν ενήλικο να μεταφέρονται χωρίς τις αισθήσεις τους, λόγω αφυδάτωσης, με ελικόπτερα σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας και επτά από αυτούς, ανάμεσά τους και άλλα τρία παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Το τρίχρονο κοριτσάκι απεβίωσε το πρωί της 25ης Ιανουαρίου στο Μακάρειο Νοσοκομείο.