Νεαροί μέχρι 21 ετών, καταδικασθέντες για ναρκωτικά ή υπόδικοι για βιασμό, κρατούνται μαζί με ανηλίκους σε ειδική πτέρυγα στις φυλακές. Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει το δικαίωμα κράτησης παιδιών σε ειδικό χώρο στις φυλακές μέχρι την 1.1.2026.

Η εισήγηση αυτή υποβάλλεται μέχρι να είναι έτοιμος ο χώρος κράτησης παιδιών εκτός φυλακών.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλάς, ο χώρος στον οποίο θα κρατούνται οι ανήλικοι με την εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι η πτέρυγα «8». Σ´ αυτήν σήμερα κρατούνται 35 άτομα μέχρι 21 ετών, μεταξύ των οποίων και άτομα που καταδικάστηκαν για ναρκωτικά ή κατηγορούνται για βιασμό.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών που ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα οι φόβοι των βουλευτών εντάθηκαν, όταν ο εκπρόσωπος της συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοιζίδης ανέφερε πως οι ανήλικοι μοιράζονται την ίδια αυλή με εμπόρους ναρκωτικών και καταδικασθέντες για φόνους.

Η αναφορά αυτή διαψεύστηκε από τον κ. Καπνουλά, ο οποίος είπε ότι οι ανήλικοι και τα άτομα μέχρι 21 ετών έχουν δικό τους γήπεδο για προαυλισμό.

Μετά τις αναφορές αυτές η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να επισκεφθεί την ειδική πτέρυγα κράτησης των ανηλίκων για να δει από κοντά τον χώρο και να καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.