Το 2022 απασχόλησαν την Αστυνομία 508 περιπτώσεις ανήλικων που εκδήλωσαν παραβατική συμπεριφορά. Ο αριθμός αυτός δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει αλλά και την αναγκαιότητα για λειτουργία δομής κράτησης ανηλίκων.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τον εκπρόσωπο της συντεχνίας αστυνομικών Ισότητα Νίκο Λοϊζίδη, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής του νομοσχεδίου το οποίο δίνει το δικαίωμα κράτησης παιδιών σε ειδικό χώρο στις φυλακές αντί σε δομή μέχρι 1/1/2026. Κατά τη συζήτηση και από τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής Φυλακών Ιωάννης Καπνουλάς, σήμερα κρατούνται 35 πρόσωπα μεταξύ 17 ½ ετών και 21 στην πτέρυγα «Ειδικό 8», μεταξύ των οποίων ορισμένοι για εμπορία ναρκωτικών και βιασμό.

Αυτό προκάλεσε αίσθηση στους βουλευτές που μετά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Λοϊζίδης ότι οι νεαροί κρατούμενοι προαυλίζονται στον ίδιο χώρο με φονιάδες και βαρόνους ναρκωτικών, και παρά την διάψευσή τους από τον κ. Καπνουλά, ζήτησαν να επισκεφθούν στην πτέρυγα αυτή για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με τον αν. διευθυντή, στις φυλακές δεν υπάρχει πτέρυγα ανηλίκων, υπάρχει όμως το «Ειδικό 8» όπου κρατούνται άτομα μέχρι 21 ετών. Μάλιστα έγιναν ειδικές ρυθμίσεις ώστε να μην έρχονται σ’ επαφή με άλλους κατάδικους.

Στην πτέρυγα αυτή κρατούνται: πέντε πρόσωπα που καταδικάστηκαν, ο ένας σε τρία χρόνια φυλάκιση και οι άλλοι τέσσερις σε δύο χρόνια, άλλοι εννιά που φυλακίστηκαν μέχρι 18 μήνες για διάφορες υποθέσεις και επιπρόσθετα 21 είναι υπόδικοι, οι πλείστοι εκ των οποίων κρατούνται για υποβοήθηση μεταναστών. Πέντε από τους 21 υπόδικους είναι κατηγορούμενοι για βιασμό στην Αγία Νάπα. Όσον αφορά στους ισχυρισμούς Λοϊζίδη ότι οι νεαροί έρχονται σ’ επαφή με βαρυποινίτες, ο κ. Καπνουλάς ανέφερε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού έχουν το δικό τους γήπεδο, ούτε και μπορούν κατάδικοι από άλλες πτέρυγες να τους πετάξουν πράγματα στη δική τους πτέρυγα.

Ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άριστος Τσιάρτας ανέφερε ότι η νομοθεσία φιλική με τα παιδιά που προβλέπει την κράτηση ανηλίκων σε χώρο εκτός φυλακών, ψηφίστηκε το 2021. Τώρα, πρόσθεσε, ετοιμάζονται οι κανονισμοί λειτουργίας του χώρου αυτού, θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία και μετά στη Βουλή. Ακολούθως θα προκηρυχθούν οι προσφορές για δημιουργία δομής σε χώρος μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους αναφέρθηκε σε προβληματικό νόμο στην εφαρμογή του, αφού ανήλικοι τώρα κρατούνται σε αστυνομικούς σταθμούς, ενώ τον ρόλο του επιμελητή εκτελούν οι αστυνομικοί που είναι και οι διώκτες.

Επί τούτου η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η ρύθμιση που επιχειρείται τελικά θα είναι μόνιμη, αφού χρειάζονται πολλά να γίνουν μέχρι να είναι έτοιμη η δομή για ανήλικους.

Μετά και τις αναφορές αυτές η Επιτροπή Νομικών όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Νίκος Τορναρίτης, θα επισκεφθεί την ειδική πτέρυγα κράτησης των ανηλίκων στις φυλακές, για να δει από κοντά τον χώρο και να καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.