Οι διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (ΙP addresses) παραμένουν στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για σκοπούς δίωξης σοβαρών εγκλημάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεδριάζοντας ως Εφετείο υπό πενταμελή σύνθεση (Μαλαχτός, Δημητριάδου-Ανδρέου, Ιωαννίδης, Εφραίμ, Δαυίδ), απέρριψε σήμερα την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία κρίθηκε ότι η γενική και αδιάκριτη διατήρηση από τους πάροχους τηλεπικοινωνιακών των διευθύνσεων IP του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου είναι νόμιμη και συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο.

Όπως σημειώνεται στην ετυμηγορία έκτασης 12 σελίδων, «το ΙΡ address του παροχέα ουδόλως συνιστά προσωπικό δεδομένο του χρήστη, η αναγνώριση του οποίου γίνεται, κατόπιν δικαστικού διατάγματος, με την επεξεργασία των δεδομένων που ο παροχέας είναι υποχρεωμένος να τηρεί για σκοπούς αναγνώρισής του».

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προηγούμενη απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου στην Πολιτική Αίτηση αρ.97/18, με την οποία κρίθηκε ότι η γενική διατήρηση των δεδομένων κίνησης και θέσης των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας είναι αντίθετη με το δίκαιο της Ένωσης, δεν καλύπτει τα δεδομένα που αφορούν τις διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου (ΙP addresses).

H εν λόγω απόφαση παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία αφού επιβεβαιώνει ότι η Αστυνομία κατά τη δίωξη σοβαρών αδικημάτων τελουμένων μέσω διαδικτύου δύναται να εξασφαλίσει από του πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου τη διεύθυνση IP, ώστε να ταυτοποιήσει το δράστη και περαιτέρω ότι οι πάροχοι έχουν νομιμοποιούνται στη γενική διατήρηση των εν λόγω δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως, ο δικαστής Ν. Σάντης απέρριψε το αίτημα κατηγορούμενου για έκδοση εντάλματος Certiorari, κρίνοντας ότι τα επίδικα άρθρα του Ν.183/(Ι)/07, τα οποία, με στόχευση την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας (όπως η παιδική πορνογραφία), επιβάλλουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τη γενική και άνευ διάκρισης διατήρηση των Διευθύνσεων IP για την ελάχιστη χρονική περίοδο των 6 μηνών, δεν παρουσιάζονται ασύμβατα προς το ενωσιακό δίκαιο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας που εκκρεμεί, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες απόκτησης και κατοχής πέραν των 300 φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών τόσο άνω όσο και κάτω των 13 ετών.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, πρωτόδικα αλλά και κατ’ έφεση, εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Π. Αριστείδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄.