Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για αύξηση του εξωδίκου για παραβίαση του κόκκινου σε ευθεία πορεία, με παράλληλη εξέταση της μείωσης του προστίμου για στάθμευση σε διάβαση πεζών επί φωτεινών σηματοδοτών, που θεωρείται παραβίαση κόκκινου.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα του βέλους που επιτρέπει στροφή δεξιά, η παράβασή του οποίου τιμωρείται με €300. Ανατέθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων να μελετήσει τρόπους για να μην παγιδεύονται οι οδηγοί.

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη και με συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη.

Πληροφορίες του Philenews αναφέρουν ότι έγινε εκτενής συζήτηση για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, υπό τη σκιά του τετραπλού θανατηφόρου δυστυχήματος ξημερώματα Πρωτοχρονιάς στη Λεμεσό.

Στις σκέψεις του υπουργού Μεταφορών και των συνεργατών του είναι η αύξηση των προστίμων για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, σε ευθεία πορεία. Σ’ αυτό φαίνεται να συνηγορούν και ο υπουργός Δικαιοσύνης και η Τροχαία.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Συμβουλίου από την Τροχαία, το 2023 παρόλο που το εξώδικο για παραβίαση του κόκκινου σε ευθεία πορεία είναι €300, καταγράφηκαν 15.000 παραβιάσεις. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι οδηγοί, παρά το γεγονός ότι το εξώδικο είναι εξοντωτικό για κάποιους, συνεχίζουν να παρανομούν. Γι’ αυτό και γίνονται σοβαρές σκέψεις για αύξησή του ώστε να καταστεί αποτρεπτικό.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που κάποιο όχημα περνάει την άσπρη γραμμή και σταματάει εντός της διάβασης πεζών σε φώτα τροχαίας, αδίκημα που θεωρείται ότι είναι παραβίαση του κόκκινου και επίσης τιμωρείται με €300, ενδεχομένως, να υπάρξει μείωση του εξωδίκου.

Όσον αφορά στο βέλος για στροφή δεξιά για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις οδηγών ότι παγιδεύονται, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τα Δημόσια Έργα όπως εξετάσει λύσεις για να υποβοηθούνται οι οδηγοί. Μια από τις σκέψεις είναι να γίνουν αλλαγές ώστε το φως με το βέλος, λίγο πριν γίνει κόκκινο να αναβοσβήνει ώστε να προειδοποιεί τους οδηγούς να μην επιχειρήσουν να περάσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Μεταφορών σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι κάμερες ήρθαν ως φορομπηχτική πολιτική του κράτους, ζήτησε με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο μέρος των εξωδίκων που εισπράττονται, να επιστρέφονται για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και καλύτερη ενημέρωση των οδηγών.