Μετά από παρασκήνιο και αφού Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και υπεράσπιση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου που κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα τα βρήκαν, η διαδικασία χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διεξήχθη στο άψε σβήσε.

Η Αστυνομία προχώρησε στην καταχώρηση στο Πρωτοκολλητείο της ποινικής υπόθεσης 278/24 και στη συνέχεια παρουσίασε τον Ακάν Κιουρσιάτ ενώπιον επαρχιακού δικαστή με σκοπό να κατηγορηθεί. Απόδειξη ότι όλα ήταν προσυνεννοημένα για να κερδίζεται χρόνος, είναι και το γεγονός ότι ο δικηγόρος του Τ/κ Ρίκκος Μαππουρίδης ζήτησε από το δικαστήριο να μην απαγγελθούν οι 20 κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο αφού ήδη έλαβε γνώση γι’ αυτές και η απάντησή του θα είναι μη παραδοχή. Μάλιστα είχαν προσυμφωνηθεί και όλοι οι όροι ώστε ν’ αφεθεί ελεύθερος ο Κιουρσιάτ μέχρι τη δίκη του η οποία ορίστηκε για τις 29 Φεβρουαρίου.

Ο Τ/κ δικηγόρος που εκδόθηκε από τις ιταλικές Αρχές, έφτασε χθες τα μεσάνυχτα στην Πάφο. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας όπου στις 2.30 τα ξημερώματα ανακρίθηκε στην παρουσία του δικηγόρου του, για τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον του. Όπως μας ανέφερε ο κ. Μαππουρίδης, ο πελάτης του έδωσε ανακριτική κατάθεση και παράλληλα έδωσε κάποιους ισχυρισμούς για τα όσα του καταλογίζουν.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι δεν παρουσιάστηκε έγγραφο στον Κιουρσιάτ που να φέρει την υπογραφή του και να σχετίζεται με τον σφετερισμό περιουσιών είτε της Δημοκρατίας είτε Ε/κ στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι ο Τ/κ ήταν ο γραμματέας της εταιρείας Aga Developments LTD που φέρεται να εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες επαύλεων που ήταν κτισμένες μεταξύ άλλων και σε ε/κ ιδιοκτησίας γη ή που ανήκει στο κράτος, στην περιοχή Κλεπίνης της επαρχίας Κερύνειας. Κατά τις πληροφορίες μας, αυτό που έκρινε την απόφαση για ν’ αφεθεί ο συλληφθείς ελεύθερος ήταν το γεγονός ότι πέρασαν 17 χρόνια από την ημέρα που εκδόθηκε το δεύτερο ένταλμα σύλληψής του αλλά κυρίως το γεγονός ότι για τόσα χρόνια μπαινόβγαινε στις ελεύθερες περιοχές δίχως κανείς να τον σταματήσει στα οδοφράγματα. Μάλιστα, η Δημοκρατία του ανανέωσε το κυπριακό διαβατήριο το 2014 χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί ότι αυτός διέφευγε της σύλληψης.

Αφού συναποφασίστηκαν οι όροι για ν’ αφεθεί ελεύθερος, ο Κιουρσιάτ οδηγήθηκε χθες λίγο πριν τις 11 το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου μετά την άμεση καταχώρηση της υπόθεσης, του παραδόθηκε στο διάδρομο του δικαστηρίου το κατηγορητήριο που περιλαμβάνει 20 κατηγορίες. Αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, παράνομη κατοχή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλον, απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του νόμου περί συγκάλυψης και απάτη κατά την πώληση περιουσίας.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κ. Μαππουρίδης, οι κατηγορίες είναι πολλές επειδή για κάθε κτήμα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης που προβλέπεται σε περίπτωση καταδίκης από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τ/κ δικηγόρος, είναι τα δύο χρόνια.

Ενώπιον δικαστή

Ο Κιουρσιάτ μπήκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου ευθύς μετά που του παραδόθηκε το κατηγορητήριο με τον δικηγόρο του να αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος γνωρίζει τις κατηγορίες και θα δηλώσει μη παραδοχή. Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ζήτησε τρεις περιοριστικούς όρους για ν’ αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος:

– Να καταθέσει προσωπική εγγύηση σε μετρητά 10.000 ευρώ.

– Να καταθέσεις δύο τραπεζικές επιταγές από δύο ξεχωριστές τράπεζες που λειτουργούν στη Δημοκρατία, η μία για €50.000 και η άλλη για €15.000.

– Να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα, κάθε πρώτη και τρίτη Δευτέρα στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου από τις 6-9 το βράδυ.

Το δικαστήριο όρισε την 29η Φεβρουαρίου ως την ημέρα για έναρξη της ακρόασης στις 10.30 το πρωί. Όρισε επίσης ότι η πρώτη εμφάνισή του σε αστυνομικό σταθμό ν’ αρχίσει την προσεχή Δευτέρα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε από την κατηγορούσα αρχή να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Στο δικαστήριο, εκτός από τη σύζυγο του Κιουρσιάτ, παρών ήταν και o «πρόεδρος του τουρκοκυπριακού δικηγορικού συλλόγου», Χασάν Εσένταγλι ο οποίος έχει δηλώσει πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν μια περιεκτική συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Κουρσιάτ.

Υπόλογος στους όρους του Δικαστηρίου

Ο Τ/κ δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ είναι υπόλογος στους όρους που έχει θέσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προκειμένου αυτός να αφεθεί ελεύθερος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Τ/κ δικηγόρος έφτασε τα ξημερώματα χθες στην Κύπρο, μεταφέρθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ στο Αρχηγείο Αστυνομίας, έδωσε κατάθεση και ακολούθως η κατάθεση με τον φάκελο για την υπόθεση διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία και αυτός παρουσιάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως λήφθηκε απόφαση από το δικαστήριο όπως ο κ. Κιουρσάτ αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, ενώ έχει οριστεί και η επόμενη δικάσιμος εντός του Φεβρουαρίου. «Αυτό σύμφωνα με τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης συνεπάγεται ότι ο ίδιος είναι υπόλογος στους όρους που έχει θέσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, να παρουσιάζεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες σε αστυνομικό τμήμα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.