Ανησυχητικά ποσοστά σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία στην Κύπρο και κυρίως την παχυσαρκία στα παιδιά καταγράφει το «Προφίλ Υγείας 2023» της ΕΕ για την Κύπρο.

«Ένας στους επτά ενήλικες κύπριους (15% περίπου) ήταν παχύσαρκος το 2019, ποσοστό παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο την περίοδο 2018-2020, το 62% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών ήταν υπέρβαρο και το ποσοστό αυτό ήταν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Αναλύοντας του παράγοντες που οδηγούν στο υπερβολικό βάρος, η έκθεση αναφέρει: «Η κακή διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας. Μόνο τι 8% των ενηλίκων κυπρίων ανέφερε ότι κατανάλωνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως το 2019, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (12%)».

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει επίσης σημαντικά στην υγεία του πληθυσμού. «Το 2019 μόλις το 22% περίπου των ενηλίκων ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα». Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (33%). «Το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρώς μεταξύ του 2014 και του 2019 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στην Κύπρο, ενώ οι μέσοι όροι της ΕΕ σημείωσαν ελαφρά αύξηση».

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ: «Το 2019 η μέση κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο ήταν 9,6 λίτρα ανά ενήλικα η οποία είναι σχετικά χαμηλή για τις ευρωπαϊκές χώρες».

Επιπλέον μόλις το 3,5% των ενηλίκων ανέφερε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση το 2019, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-16 ετών που ανέφεραν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ τον προηγούμενο μήνα ήταν πολύ ψηλότερο, αντιστοιχώντας σε 37% το 2019, ποσοστό υψηλότερο από ότι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε ο,τι αφορά τους περισσότερους συμπεριφορικούς παράγοντες στην Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι αυτοί «παρουσιάζονται συχνότερα μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό ή εισοδηματικό επίπεδο».

Το 2019, «σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες (24%), στο κατώτατο πεμπτημόριο εισοδήματος, κάπνιζε καθημερινά σε σύγκριση με έναν στους πέντε (19%) στο ανώτατο πεμπτημόριο εισοδήματος».

Επιπλέον, «τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα (ή μόρφωση) ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημερά και πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα με περίπου έναν στους έξι ενήλικες στο κατώτατο πεμπτημόριο εισοδήματος να είναι παχύσαρκος σε σύγκριση με λιγότερο από ένας στους επτά στο ανώτατο πεμπτημόριο εισοδήματος».