Σωρεία αντιδράσεων από περιβαλλοντιστές και πολίτες της Λεμεσού έφερε η κοπή δεκάδων δέντρων στο Δασούδι στην παραλιακή περιοχή της Γερμασόγειας από το Τμήμα Δασών, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να οργανώνουν σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Σε επικοινωνία του philenews με το Τμήμα Δασών, μας αναφέρθηκε ότι η θεομηνία στη Λεμεσό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή αρκετών δέντρων στο εν λόγω σημείο, αφού κόπηκαν από τον ανεμοστρόβιλο πάρα πολλά κλαδιά, καθιστώντας μερικά από αυτά επικίνδυνα.

Ως εκ τούτου το Τμήμα Δασών, όπως υποστηρίζει, προχώρησε για λόγους ασφάλειας των πολιτών σε κοπή 30 ακακίων και κλάδεμα 39 ευκαλύπτων.

«Δυστυχώς έπρεπε να γίνει», μας αναφέρθηκε, σημειώνοντας επίσης ότι σε έξι μήνες οι ευκάλυπτοι θα μεγαλώσουν.

Το αρμόδιο Τμήμα επεσήμανε παράλληλα ότι τηρήθηκαν οι πρόνοιες του σχετικού εγχειριδίου για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι σε δύο εβδομάδες στο Δασούδι θα φυτευτούν δεκάδες άλλοι ευκάλυπτοι.

Οπως ανέφερε, μάλιστα, το αρμόδιο Τμήμα, ζημιές, πέραν από το Δασούδι, ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε και στο Φασούρι.

Αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Το ζήτημα προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντιστές και πολίτες της Λεμεσού, που δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις εξηγήσεις του Τμήματος Δασών.

Σε ανάρτησή τους οι Φίλοι της Γης αναφέρουν «Με πρόφαση τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο που επέφερε ζημιές σε δέντρα, την ανάγκη για κλάδεμα για την ασφάλεια κόσμου, και την πολιτική για αφαίρεση ακακιών διότι είναι εισβλητικό είδος, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής, όπου 3,000 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 3% του κρατικού δάσους) αφέθηκαν σε συγκαλυμμένες αποφάσεις του ποδαριού».

«Καμία αειφορική διαχείριση, καμία μελέτη για σταδιακή απομάκρυνση, κανένα μέτρο για πρόληψη της απώλειας σκιάς, καμία έγνοια για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου, καμία ανησυχία για την άγρια ζω, εν μέσω κλιματικής κρίσης»

Και τονίζουν ότι «το Τμήμα Δασών οφείλει να λογοδοτήσει χωρίς εμπαιγμούς και να φροντίσει για την άμεση «αποκατάσταση» του Δασουδιού».

Επισυνάπτουν και φωτογραφίες από τη σκηνή, κάνοντας λόγο για «κρατικό έγκλημα στο Δασούδι Λεμεσού, όπου το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα εδώ και δύο μέρες κόβει από τη ρίζα δεκάδες δέντρα που πρόσφεραν σκιά και αποτελούσαν ένα μοναδικό παραλιακό οικοσύστημα».

Η Οργάνωση διοργανώνει, μάλιστα, σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο αύριο η ώρα 11 το πρωί.

Για το ζήτημα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνοντας ότι «με κάθε λογής δικαιολογία, όπου υπάρχουν ακακίες, ξεριζώνονται. Στο Δασούδι στη Λεμεσό, ο ανεμοστρόβιλος αποτέλεσε την χρυσή ευκαιρία να καταστραφεί ένα μέρος του δάσους και κατ’ επέκταση ένα ολόκληρο οικοσύστημα».

«Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έθεσε επανειλημμένα το πρόβλημα της περιοχής Δασούδι στο Τμήμα Δασών, με πιο πρόσφατη επικοινωνία την επιστολή της προς τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών τον περασμένο Δεκέμβριο – και μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στο το θέμα του υπερβολικού κλαδέματος σε βαθμό εκμηδένισης της σκίασης κατά μήκος του πεζόδρομου», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων «η απάντηση του Τμήματος Δασών ήταν ότι λόγω του μεγάλου ύψους, της μεγάλης πυκνότητας των δέντρων και των ανέμων παρατηρούνται πτώσεις μεγάλων κλάδων και η κλάδευση τους γίνεται για σκοπούς ανανέωσης των δέντρων και μείωσης της επικινδυνότητας. Σήμερα, η υπερβολική κλάδευση, έγινε ξερίζωμα! Βρέθηκε η τέλεια ευκαιρία».

«Η Επαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει πλήρως «τη διαμαρτυρία των κατοίκων, επισκεπτών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που αντέδρασαν στο ξερίζωμα των δέντρων στο Δασούδι.

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 11 το πρωί, ενώνουμε τη φωνή μας με την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της γης Κύπρου» και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, που θα παρευρεθεί και θα διαμαρτυρηθεί, για να ζητήσουμε μαζί τους τις εξηγήσεις που δικαιούμαστε για το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα, να προλάβουμε το επόμενο και να ζητήσουμε την όποια αποκατάσταση μπορεί να γίνει», καταλήγει.