Τη βούληση της Κυβέρνησης για θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως των κριτηρίων της νομοθεσίας που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, εξέφρασε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας η υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Σε σημερινή τοποθέτησή της επεσήμανε πως, δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας πως μέσα από τη νέα νομοθεσία θα βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες.  «Μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία αλλά το πώς θα γίνει».

Αναμένουμε συνέχισε η κ. Ευαγγέλου, τις αναλυτικότερες εισηγήσεις της Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων. «Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ΚΥΣΟΑ για διαμόρφωση της νομοθεσίας και αρχές Μαρτίου θα συνεχιστεί η διαβούλευση».  

Από πλευράς του ο Χριστάκης Νικολαΐδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, ανέφερε πως απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας για το ΕΕΕ ώστε να αλλάξουν κάποια πράματα, σημειώνοντας πως τα άτομα με αναπηρίες χωρίς τη νομοθεσία θα παραμείνουν ουραγός. «Ζούμε στην εξαθλίωση κάτω από τη φτώχεια».

Όπως ανέφερε τα άτομα με αναπηρίες έχασαν το 40% των υποστηρικτικών επιδομάτων τους και πως χρόνο με τον χρόνο μειώνονταν οι δαπάνες για την ιατρική φροντίδα τους. Ωστόσο φαίνεται πως η ΚΥΣΟΑ, εναποθέτει τις ελπίδες της στην υφυπουργό Εργασίας πως όπως είπε ο κ. Χριστάκης φαίνεται πως υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους τους τονίζοντας πως από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της συναντήθηκε 8 φορές με την οργάνωση.

Το παράπονο πως τις προτάσεις τις οποίες κλήθηκαν να καταθέσουν οι οργανώσεις. θα έπρεπε να ετοιμάσουν μέσω νομοσχεδίου οι δημόσιοι υπάλληλοι εξέφρασε εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, Στέλιος Θεοφίλου. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων τι έκαναν, περιμένουν από εμάς;».

Τονίστηκε πως καλό θα ήταν να ετοιμαστεί  το νομοσχέδιο και να το καταθέσουν ενώπιον τους για να το εμπλουτίσουν. «Εργαζόμαστε εμείς για να ετοιμάσουμε αυτό που δεν άγγιξε ένας δημόσιος υπάλληλος μια δημόσια υπηρεσία. Ντρέπομαι».

Εκ μέρους του Παγκύπριου Σύνδεσμου για  άτομα με αυτισμό, τονίστηκε πως πρέπει να γίνει άμεσα αναβάθμιση επιδομάτων.

Τα επιδόματα αυτά είναι:

  • Αναπηρικό
  • Ενοικίου
  • Ειδικών θεραπειών
  • Στις οικογένειες ατόμων  με αυτισμό
  • Φροντίδας
  • Συνοδού
  • Επιχορήγηση για όχημα

Απαντώντας η κ. Ευαγγέλου ανέφερε πως, λαμβάνοντας υπόψιν πως υπάρχουν αυξημένες διαγνώσεις αυτισμού διεθνώς αποφασίστηκε όπως  υλοποιηθεί μια στρατηγική για άτομα με αυτισμό. «Είναι ένα θέμα που χρειάζεται συλλογική συνεργασία. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν αποκλεισμό και απομόνωση. Είναι χρέος μα να σταθούμε δίπλα σε αυτά τα παιδιά», είπε.

Τέλος, η υφυπουργός εξέφρασε «ισχυρή πολιτική βούληση», λέγοντας πως θα εργαστούν  χωρίς να χρονοτριβές και με ουσία ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη στη διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ.