Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές Τουρκοκύπριου και της θυγατέρας του, που ζητούσαν ακύρωση της απόφασης όπως οι περιουσίες τους στην επαρχία Πάφου να παραμείνουν υπό τον Κηδεμόνα.

Ο αιτητής είναι Τουρκοκύπριος και διαμένει στη κατεχόμενη Κερύνεια και ήταν ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης 46 τεμαχίων στις κοινότητες Μούτταλος, Λέμπα και Τίμη Πάφου. Η δε μετεγγραφή της εν λόγω περιουσίας έλαβε χώρα με τη συγκατάθεση του Διευθυντή Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, υπό τον όρο ότι δεν θα επηρεάζετο καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ισχύον καθεστώς κηδεμονίας και διαχείρισης, το οποίο θα εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών καθώς και ότι δεν θα επιτρέπετο η μετέπειτα αλληλοδιαδοχική μεταβίβαση της κληρονομούμενης περιουσίας χωρίς την προηγούμενη άδεια του Κηδεμόνα.

Στις 10.1.2018, κατατέθηκε, δια μέσου πληρεξούσιου δικηγόρου, Δήλωση Μεταβίβασης των 46 τεμαχίων δυνάμει δωρεάς από τον αιτητή στη θυγατέρα του. Η άδεια δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεασθεί με κανένα τρόπο το υφιστάμενο καθεστώς κηδεμονίας και διαχείρισης της εν λόγω περιουσίας, η οποία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Κηδεμόνα καθώς και ότι δεν θα είναι επιτρεπτή η αλληλοδιαδοχική μεταβίβαση της, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Κηδεμόνα.

Οι πιο πάνω όροι περιλήφθηκαν σε χειρόγραφη δήλωση που υπέγραψε εκ μέρους των αιτητών στις 3.7.2018 ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος των αιτητών, και ανέφερε τα εξής: «Δεν επιτρέπεται η αλληλοδιαδοχική μεταβίβαση της Τ/κ περιουσίας, η οποία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσίων, ενόσω διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών.»

Η θυγατέρα του Τ/κ με την προσφυγή της, υποστήριξε ότι επειδή δεν κατέχει ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά γαλλική και επειδή διαμένει μόνιμα στη Γαλλία, δεν πρέπει να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του νόμου περί Τ/κ περιουσιών. Το Δικαστήριο αφού εξέτασε τους λόγους της προσφυγής διαπίστωσε στην απόφασή του ότι «δια της ανεπιφύλακτης υπογραφής της δήλωσης από τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπο, η αιτήτρια αποδέχτηκε πλήρως τις προϋποθέσεις που έθετε ο Κηδεμόνας αναφορικά με τη διατήρηση του καθεστώτος κηδεμονίας του επί της εν λόγω περιουσίας. Η αιτήτρια και έχοντας πλήρη γνώση όλων των δεδομένων που περιέβαλαν την επιγενόμενη μεταβίβαση, συμπεριλαμβανομένου και της καθοριστικής προϋπόθεσης ότι η διαχείριση της περιουσίας που θα εγγράφετο επ’ ονόματι της θα εξακολουθούσε να υπόκειται στην κηδεμονία του Κηδεμόνα ενόσω διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, αποδέχτηκε ρητώς μέσω του αντιπροσώπου της να προχωρήσει στην εν λόγω μεταβίβαση, επί τη βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν από τον Κηδεμόνα.

Συνεπώς, αναφέρει το Δικαστήριο, δεν είναι δυνατή, δια μέσου της παρούσας προσφυγής, η αμφισβήτηση για πρώτη φόρα των όρων που έθεσε ο Κηδεμόνας για να παρέχει τη δίκη του συγκατάθεση, όρους τους οποίους η αιτήτρια ανεπιφύλακτα αποδέχτηκε.