Με στόχο τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, παρουσίασε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, το όραμα, το έργο και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για την περίοδο 2023-2028.

Στη συνεδρίαση, οι βουλευτές ανέπτυξαν τα θέματα που τους απασχολούν και κατέθεσαν ερωτήσεις. Η υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στην επικείμενη επικαιροποίηση της στρατηγικής που αφορά τον πρωτογενή τομέα, η οποία, όπως ανέφερε, γίνεται σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις για να μπορέσει ακριβώς να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των αγροτών.

Για τις αναφορές των βουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε τους αγρότες στην αύξηση του κόστους παραγωγής, η Υπουργός δήλωσε ότι «επεξεργαζόμαστε μέτρα για στοχευμένη ενίσχυση των γεωργών» και υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οικονομική στήριξη ύψους €4 εκατ. για την αύξηση του κόστους παραγωγής». Σημείωσε, ότι το Υπουργείο εργάζεται για τη βελτίωση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων και, κυρίως, σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων και για τη δημιουργία εκείνων των υποδομών που θα βοηθήσουν, στον βαθμό που επιτρέπεται, στην απεξάρτηση των γεωργών μας από τις καιρικές συνθήκες.

Οι βουλευτές έθεσαν στην Υπουργό τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ανάγκη προστασίας του χαλλουμιού, προτείνοντας αυξημένους ελέγχους. Τόνισαν, ακόμα, την ανάγκη να αποζημιωθούν οι 15 γεωργοί που αγόρασαν ακατάλληλο κομπόστ. Η Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι έχει πάρει σχετική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νομικά καλυμμένη να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις, καθώς ήταν υποχρέωση και των γεωργών να αναγνωρίσουν ότι το προϊόν που αγόρασαν δεν ήταν κομπόστ αλλά απόβλητο, αφού, όπως είπε, από φωτογραφίες φαινόταν ότι περιείχε αντί οργανικά υλικά, εμποτισμένα ξύλα, πλαστικά κ.λπ. Σημείωσε ακόμα, ότι η τιμή αγοράς του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν σαφώς χαμηλότερη και αυτό έπρεπε να προβληματίσει τους αγρότες που αποτάθηκαν σε αυτή την εταιρεία και βλέποντας την κακή ποιότητα του προϊόντος που παρέλαβαν, έπρεπε να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές.

Με σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τομέα ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, αποφασίστηκε στο παρόν στάδιο η διατήρηση του τέλους του νερού άρδευσης για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς στα ίδια επίπεδα, παρά τις γενικότερες αυξήσεις που προωθούνται για τις διάφορες χρήσεις του νερού στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σε σχέση με τον αλιευτικό τομέα, προτεραιότητα για το 2024, αποτελεί η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού προγράμματος θάλασσα 2014- 2020 μέσω του οποίου θα έχουν αξιοποιηθεί γύρω στα €53 εκατ. με πλήρη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων μεταξύ άλλων εφαρμόζεται πρόγραμμα διαφώτισης στα δημοτικά σχολεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της επιτροπής, ανέφερε ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις του αγροτικού κόσμου έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι χρειάζονται τα απαιτούμενα κίνητρα για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Για το θέμα του χαλλουμιού, είπε ότι κάποιοι αθέτησαν τη συμφωνία που έκαναν και οδήγησαν την Κύπρο στο δικαστήριο και δεν λογοδοτεί κανένας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, έκανε αναφορά σε μολυσμένα εσπεριδοειδή από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα διοχετευτούν στις ελεύθερες περιοχές, και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για να μην περάσει η μόλυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι το κόστος παραγωγής είναι κατακόρυφο, το κόστος του νερού για τους αγρότες είναι υπερβολικό. Ο βουλευτής ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, τόνισε τη σημασία ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών για την αγροτική παραγωγή, την ενίσχυση της ερευνητικής καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης στη γεωργία, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

O βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έδωσε έμφαση στη σημασία της εφαρμογής των νομοθεσιών, προτείνοντας να ανατεθούν τα έργα ονομαστικά σε υπεύθυνο project manager, για «να έχει όνομα η ευθύνη».