Οι δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αβακούμ στο Φτερικούδι, έγραψαν κανονικά την Ιερά Σύνοδο, αρνούμενοι να προσέλθουν ενώπιον της, αφήνοντας τους Συνοδικούς στο περίμενε, όταν χθες κλήθηκαν σε απολογία. Αργότερα η Ιερά Σύνοδος με ανακοινωθέν της, παρέπεμψε εμμέσως σε ενοχή τους.

Προφανώς, ένεκα των στοιχείων που κατέθεσε ενώπιον των Συνοδικών ο οικείος επίσκοπος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και τα οποία χαρακτηρίστηκαν από εκκλησιαστικούς κύκλους ως αδιάσειστα, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ενοχής των δύο. Αυτό τεκμαίρεται από αναφορά στο ανακοινωθέν σε αργία των δύο, από την αναφορά σε γραπτή παραδοχή των εν λόγω μοναχών και σε αίτημα (από τους ίδιους) για καθαίρεσή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυτικό είναι και το γεγονός ότι κλήθηκαν σε απολογία, ενώ ενδεικτική είναι και η αναφορά σε σκάνδαλα και σε ηθικές πτώσεις. Σημειώνεται, ότι οι Συνοδικοί παρακολούθησαν και οπτικοακουστικό υλικό που αφορά τους δύο υπό κατηγορία μοναχούς.

Οι δύο δεν απάντησαν ούτε στις τηλεφωνικές κλήσεις της Συνόδου, ούτε και σε μηνύματα sms που τους εστάλησαν.

Αυτό που φαίνεται να επικράτησε ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ήταν η τήρηση του γράμματος του καταστατικού, ώστε να μην αφεθεί η παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση της Συνόδου, η οποία, σύμφωνα με κάποιες απόψεις που ακούστηκαν, θα μπορούσε να προχωρήσει σε καθαίρεση των δύο. Ειδικά, το γεγονός ότι δεν προσήλθαν, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ασέβεια ή υποτίμηση ή και προσβολή της Συνόδου και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δεδομένα. Τελικά, η Σύνοδος αποφάσισε την ενεργοποίηση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, του οποίου (στην παρούσα φάση) προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι κατηγορούμενοι θα προσέλθουν ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, με δεδομένο ότι η καθαίρεση θεωρείται βέβαια ή αν θα επιλέξουν να απόσχουν από τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα τους έδινε την ευχέρεια να ισχυριστούν στη συνέχεια, πως η καταδίκη τους ήταν προδιαγεγραμμένη επειδή οι κατηγορίες ήταν (όπως ήδη ισχυρίστηκαν) χαλκευμένες ή προήλθαν από παράνομες πράξεις (π.χ.  χρήση οπτικοακουστικών μέσων κ.ο.κ.). Στην περίπτωση αυτή, η καταδίκη τους θα ληφθεί χωρίς να ακουστούν, οπόταν μπορούν να ισχυρίζονται ότι θέλουν, έστω και αν η πειστικότητα των επιχειρημάτων τους θα τρωθεί.

Πέραν της πτυχής που αφορά κατ’ ισχυρισμόν ηθικά κωλύματα των δύο και δεδομένου ότι στους κόλπους της Εκκλησίας, ακόμη και στα ψηλά δώματα, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι φέρονται να αντιμετωπίζουν ανάλογα κωλύματα, η βασική πτυχή της υπόθεσης αφορά την οικονομική διαχείριση της Μονής του Οσίου Αββακούμ, στην οποίαν σύμφωνα με πληροφορίες συνέρρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αν όχι εκατομμύρια, χωρίς αυτό να προδικάζει ότι υπήρξε κακοδιαχείριση ή και αξιόποινες πράξεις στο χειρισμό των εισφορών και γενικά των εσόδων από διάφορες δραστηριότητες ή και εισφορές πιστών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ πολλοί ανέμεναν ότι η Εκκλησία θα υπέβαλλε καταγγελία στην Αστυνομία και ότι θα ζητούσε πλήρη διερεύνηση των οικονομικών της Μονής, από όσα δήλωσε χθες μετά το πέρας της συνεδρίας ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Γιώργος Χριστοδούλου, αυτό θα αποφασιστεί μετά το πέρας της έρευνας που αποφασίστηκε.

Τέλος, με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ενθαρρύνονται οι πολίτες να καταγγέλλουν με αποδείξεις, ανάλογες συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε, πως «αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα τα οποία άπτονται του ποινικού κώδικα, ενδεχομένως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, να εμπλακεί και η Αστυνομία».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με καταγγελίες βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρηματοκιβώτιο ενώ εντοπίστηκαν και δύο διαμερίσματα (σε Πειραιά και Λεμεσό) κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Εξάλλου, η διαχείριση σχετικά μεγάλων χρηματικών ποσών από εισφορές, προσκυνήματα και άλλες εκδηλώσεις, επίσης δεν ξεκαθάρισε πλήρως αν έτυχαν της ενδεδειγμένης διαχείρισης.

Τα είδαν όλα οι Συνοδικοί και σχημάτισαν άποψη

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως ενώπιον του Σώματος «τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδιού και Πορφυρίου Ττόουλου, αδερφού της ίδιας μονής, δια των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιεροσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιεροσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει».

«Ετέθη, επίσης, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, δια της οποίας καταγράφεται ότι οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτης της Εκκλησία της Κύπρου περί «απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου δια τα συμβάντα τα οποία οδήγησαν στην επιβολή υπ’ αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς, το κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιον της προς απολογίαν. Κληθέντες δια τηλεφώνου και τρις δια μηνύματος, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπή αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Ακολούθως έκανε αναφορά σε σκάνδαλα, αναφέροντας και τα εξής: Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός. Κατά το εξωτερικόν ορατό σκέλος του θεανθρωπικού της μυστηρίου, ως απαρτιζομένου από ανθρώπους «σάρκα φορούντας και τον κόσμο οικούντας», στη δισχιλιετή πορεία της γνώρισε πολλά τέτοια σκάνδαλα. Έχουσα όμως Κεφαλήν Αυτής τον θεάνθρωπο Χριστόν, δεν πλήττεται οντολογικά, πλήττεται όμως, το ποιμαντικό και αγιαστικό Της έργο λόγω του σκανδαλισμού των πιστών».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε «ηθικές πτώσεις», λέγοντας: «Η Ιερά Σύνοδος καλεί, ως εκ τούτου, τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό.

Τέλος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, άνοιξε το κεφάλαιο των ομοφυλοφιλικών σχέσεων στους κόλπους της Εκκλησίας προειδοποιώντας για κάθαρση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως: Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει κατηγορηματικά προς τον ευσεβή χριστεπώνυμο λαό, ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει με αποδείξεις προς Αυτήν, κάθε συμπεριφορά κληρικών ή μοναχών η οποία δεν συνάδει προς το σχήμα και την υπηρεσία τους.

Σχετικά με τη Μονή ανέφερε ότι «παραμένει κλειστή μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικος απόφαση».