Στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας, με φόντο την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, η Ιερά Σύνοδος , δηλώνει αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλει με αποδείξεις προς αυτήν, συμπεριφορές κληρικών ή μοναχών που δεν συνάδουν με το σχήμα και την υπηρεσία τους.

Νωρίτερα, η Ιερά Σύνοδος σε μια πολύωρη συνεδρίαση η οποία άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, αποφάσισε την παραπομπή των εν αργία αρχιμανδριτών, ηγούμενου Νεκτάριου Γεωργίου και Πορφυρίου Ττόουλου, σε εξαμελές συνοδικό δικαστήριο. Στο μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου, διεξήχθη υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η πλάστιγγα υπέρ της καθαίρεσης των δύο

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πολύωρη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε μεταξύ άλλων,  επιστολή που έφθασε ενώπιον της, μέσω των δικηγόρων των δύο κληρικών η οποία έκανε λόγο για πιέσεις και εκφοβισμό για να υπογράψουν την αίτηση καθαίρεσής τους, ενώ ζητούσε εφαρμογή των όσων προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου για τα περί απονομής Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, ο οικείος Μητροπολίτης των δύο κληρικών, Ταμασού και Ορεινής, Ησαϊας,  ενημέρωσε διεξοδικά την Ιερά Σύνοδο ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για προβολή οπτικοακουστικού και άλλου μαρτυρικού υλικού το οποίο περιήλθε στην κατοχή του κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξήχθησαν στη Μονή. Ωστόσο, ένεκα των στοιχείων που κατέθεσε ενώπιον των Συνοδικών ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, η πλάστιγγα φαίνεται να έγειρε υπέρ της ενοχής των δύο.  Αναφορά, μάλιστα, στο ανακοινωθέν της Συνόδου κάνει λόγο για γραπτή παραδοχή των δύο αρχιμανδριτών και για αίτημα καθαίρεσής τους, καθώς επίσης ενδεικτική είναι και η αναφορά για σκάνδαλα και ηθικές πτώσεις.

Άφησαν τους Συνοδικούς στο περίμενε

Παρά το γεγονός ότι οι δύο κληρικοί κλήθηκαν, ως ήταν και η επιθυμία τους να παραστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, εντούτοις, δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα το οποίο έγινε λίγο πριν από το μεσημέρι, όπου πρόθεση του Σώματος ήταν η ολιγόλεπτη διακοπή για να τους δοθεί χρόνος να φθάσουν στην Αρχιεπισκοπή. Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν κλήθηκαν και δια τηλεφώνου και δια γραπτών μηνυμάτων, ενώ αν και εντοπίστηκαν, δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον των μελών της Συνόδου για απολογία.

Πέρασαν στην αντεπίθεση – «Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τρίτο μοναχό»

Μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου, οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες, δια της ανακοίνωσης των δικηγόρων τους πέρασαν στην αντεπίθεση με φόντο την παραπομπή τους ενώπιον του εξαμελούς συνοδικού δικαστηρίου. Αναφέρουν πως οι έγγραφες παραδοχές τους εξασφαλίστηκαν παράνομα κατόπιν πολύωρης παράνομης κράτησής τους από ανθρώπους του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα, υπό το καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών.

Σχολιάζοντας τα περί ροζ σκανδάλου, οι δύο στην ανακοίνωση των δικηγόρων τους εμπλέκουν τρίτο μοναχό στη διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων, ο οποίος διετέλεσε μέλος της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ. Μάλιστα, τοποθετούν αλλους ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον εν λόγω μοναχό ενώ σημειώνουν πως είχαν ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο επί του θέματος.

Τι μέλλει γενέσθαι

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τη σύγκλιση του εξαμελούς συνοδικού δικαστηρίου. Σημείωσε ακόμη πως εκτός από τους δύο αρχιμανδρίτες, αναμένεται να κληθούν να παρουσιαστούν, βάσει και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι δύο αρχιμανδρίτες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για την άρνησή τους να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον της Συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Ερωτηθείς αν για το οικονομικό σκέλος του σκανδάλου υπάρχει πρόθεση η Ιερά Αρχιεπισκοπή να απευθυνθεί στην Αστυνομία, ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε πως υπάρχουν ποινικά αδικήματα του ποινικού κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και την απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου, να εμπλακεί και η Αστυνομία.