«Δεν πιστεύω στη σύγκρουση, πιστεύω στον διάλογο. Αν χρειαστεί όμως μπορώ να συγκρουστώ. Δεν θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν με όλα. Πιστεύω ότι αν περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι για κάθε ζήτημα δεν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας ποτέ». Σαφές μήνυμα μέσω του «Φ» από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό προς πάσα κατεύθυνση σε μια περίοδο που οι δεκάδες εκκρεμότητες στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στη δίνη αντιπαραθέσεων και έντονων διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων.

Για τον ΟΚΥπΥ είπε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δοθεί παράταση ενός έτους στην κρατική χορηγία, ξεκαθάρισε όμως ότι «αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης». Για το ΓεΣΥ πρόταξε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποκάλυψε ότι πρόθεση του είναι να προχωρήσει σε εφαρμογή ελέγχου της ιατρικής πράξης εντός και εκτός συστήματος, λέγοντας ότι κατά την εφαρμογή του συστήματος δόθηκαν «λύσεις ανάγκης» ελλείψει νομοθεσιών και αρμοδίων Αρχών.

«Τα πράγματα είναι απλά. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές, τα ανοικτά ζητήματα σοβαρά και σε πολλές περιπτώσεις αλληλένδετα. Η μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ. Η μεταρρύθμιση προέβλεπε μια σειρά άλλων νομοσχεδίων και τομών και εμένα μου ανατέθηκε να τα φέρω όλα αυτά εις πέρας. Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας δεν θα λυθούν εν μία νυκτί, αλλά έχω τη διάθεση, την πρόθεση, τη βούληση, την αποφασιστικότητα που χρειάζεται και πολύ πείσμα για να καταφέρω, μαζί με τους συνεργάτες μου, να φέρω εις πέρας ένα μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων που εδώ και χρόνια υπάρχουν», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φ» ο Μιχάλης Δαμιανός, 60 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας: «Μακάρι να καταφέρουμε να προωθήσουμε όλες τις εκκρεμότητες. Αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν είμαι άνθρωπος που λέει μεγάλα λόγια».

«Τα νομοσχέδια για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, τα κλινικά εργαστήρια, τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, την κατ’ οίκον νοσηλεία, την ανακουφιστική φροντίδα, τις υπηρεσίες αποκατάστασης είναι μέρος της μεταρρύθμισης. Τα περισσότερα από αυτά πάνε κι έρχονται από το Υπουργείο στη Βουλή και πάλι πίσω από το 2018 και μετά. Δεν συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι. Δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουν όλοι και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαβούλευση για θέματα για τα οποία έχει αποδειχτεί πλέον ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ. Εδώ είναι που χρειάζεται ετοιμότητα για να συγκρουστούμε εάν χρειαστεί».

Αλληλένδετα τα ανοικτά ζητήματα

«Εύκολα δεν είναι τα πράγματα και σίγουρα, όσο περνά ο χρόνος, διαπιστώνω ότι όλα αυτά τα ζητήματα που εκκρεμούν, δύσκολα μπορείς να τα ξεχωρίσεις μεταξύ τους και να τα δεις ένα ένα με τη σειρά. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αποφάσεις που θα λάβεις για το ένα ζήτημα, ενδεχομένως να σου δημιουργήσουν πρόβλημα τη στιγμή που θα προωθείς ένα δεύτερο ζήτημα. Δυστυχώς, και επειδή ακριβώς αρκετά από τα συστατικά της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, μας έλειπαν όταν εφαρμοζόταν το ΓεΣΥ και οδηγούνταν τα νοσοκομεία στην αυτονόμηση με την ίδρυση του ΟΚΥπΥ, προχωρήσαμε ως κράτος σε λύσεις ανάγκης. Αυτές τις λύσεις ανάγκης τις βρίσκουμε τώρα μπροστά μας και πρέπει να πω ότι αρκετές από αυτές τις λύσεις δημιουργούν τώρα στρεβλώσεις στο σύστημα».

«Δεν υπόσχομαι να συμφωνήσω με κανένα»

Τεράστια πρόκληση για τον ίδιο, όπως είπε, η ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων. «Έχουμε ιατρικές σχολές, δεν έχουμε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Από μόνο του αυτό θεωρώ ότι μας καθιστά μοναδικούς ανά το παγκόσμιο. Υπάρχουν αντιδράσεις. Σαφώς και υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Πρόθεση μου είναι να ακούσω όλες τις πλευρές. Δεν υπόσχομαι σε κανέναν ότι θα συμφωνήσω μαζί του. Θα μπω σε διάλογο, τονίζω όμως ότι αυτός ο διάλογος δεν θα είναι χωρίς τέλος».

Εκ των ων ουκ άνευ ο ιατρικός έλεγχος

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΥ, «θεωρώ ότι εκείνο που πρέπει να εντείνουμε, είναι τους ελέγχους που ασκούνται εντός του ΓεΣΥ. Βεβαίως, πρέπει να εντοπίσουμε και το που γίνονται οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες καταχρήσεις και να λάβουμε τα μέτρα μας ή να προωθήσουμε δράσεις που θα μας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, από τον ΟΑΥ ενημερωνόμαστε ότι σε επίπεδο παρόχων το σύστημα άρχισε να ισορροπεί και μήνα με τον μήνα παρατηρείται βελτίωση. Παράλληλα, κοιτάζουμε και στην πλευρά των δικαιούχων γιατί πρέπει να ενημερωθούν για τη σωστή χρήση του ΓεΣΥ. Είναι γνωστό ότι ο ΟΑΥ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση του ΓεΣΥ. Κατά την άποψη μου αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου διότι σε πολλές περιπτώσεις και οι γιατροί μας κυρίως, διαμαρτύρονται ότι οι πολίτες, επειδή πληρώνουν εισφορά στο ΓεΣΥ, ξεπερνούν τα όρια σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις τους».

«Είναι αναμφίβολα σημαντικό», είπε ο υπουργός Υγείας, «να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, και ο έλεγχος της ιατρικής πράξης (medical audit) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για αυτόν τον σκοπό. Σε πολλές χώρες, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα της ιατρικής πρακτικής. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού προς το σύστημα υγείας. Συμφωνώ ότι ο έλεγχος της ιατρικής πράξης πρέπει να διεξάγεται προσεκτικά σε ολόκληρο τον τομέα, όχι μόνο εντός του ΓεΣΥ για αυτό και τονίζω την ανάγκη για έναν φορέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για όλους τους γιατρούς. Η μεταρρύθμιση, όπως είχε σχεδιαστεί τότε, προέβλεπε και γι’ αυτό το θέμα και άρα πρέπει να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για υλοποίηση της».

Αντιστοίχως, είπε καταλήγοντας, «στο Υπουργείο Υγείας προχωρούμε στην σύσταση ειδικού τμήματος το οποίο θα αναλάβει να ασκεί έλεγχο σε κάθε δομή που παρέχει υπηρεσίες υγείας διότι πρόβλημα με την ποιότητα των υπηρεσιών η οποία σχετίζεται και με τις καταχρήσεις υπάρχει και αλλού και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους γιατρούς. Με απλά λόγια πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που λέγεται τόσα χρόνια και αφορά την ανάληψη εποπτικού ρόλου από το Υπουργείο Υγείας».

Κρατική χορηγία με ημερομηνία λήξης

Λέγοντας ότι και πριν αναλάβει το Υπουργείο Υγείας παρακολουθούσε τα θέματα Υγείας και γνωρίζει τα όσα λέγοντας για τα οικονομικά των ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ. Ξεκαθάρισε ότι για «τα οικονομικά του ΟΑΥ, πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε διότι το ΓεΣΥ έχει δίκτυ ασφαλείας τον σφαιρικό του προϋπολογισμό και παράλληλα, όλες οι προβλέψεις με όλα τα σενάρια μας δείχνουν ισχυρά αποθέματα σε βάθος δεκαετίας».

Σε ότι αφορά στον ΟΚΥπΥ, «ήδη συζητείται ένα Σχέδιο Δράσης, στο οποίο τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθούν και να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε σε παράταση της κρατικής στήριξης για ακόμα ένα χρόνο», είπε και κατέστησε σαφές πως «η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Ως κυβέρνηση είμαστε μεν θετικά διακείμενοι στην παράταση της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ καθώς αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, λόγω της πανδημίας, αλλά η στήριξη, έχει ημερομηνία λήξης».