Πολύωρη κατάθεση έδωσε προχθές Παρασκευή ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σχετικά με τα όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας για τη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Η κατάθεση που έδωσε ο Μητροπολίτης αφορούσε καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έκανε αναφορά στο ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ που εντοπίστηκε στη Μονή.  Παράλληλα, ο Μητροπολίτης σε κάποια επιμέρους σημεία επιφυλάχθηκε να δώσει στοιχεία και ενδεχομένως να επανέλθει.

Όσον αφορά τους δύο μοναχούς, αργά το βράδυ της Παρασκευής μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμειας, με πρόθεση να προβούν σε καταγγελία για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα. Ωστόσο, οι αστυνομικοί ανέφεραν στους δύο πως η υπόθεση διερευνάται και αναμένεται να κληθούν και οι ίδιοι για κατάθεση από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι μετά από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν να κάνουν με τον τρόπο που μοναχοί διαχειρίζονταν δωρεές πιστών και χρήματα που προέρχονται από διάφορες εκδηλώσεις, η Αστυνομία μόλις την Παρασκευή άρχισε να διερευνά την υπόθεση. Προηγήθηκε καταγγελία της Μητρόπολης Ταμασού.

Η Αστυνομία σε λιτό δελτίο Τύπο που εξέδωσε προχθές το βράδυ, ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «Η Αστυνομία μετά από καταγγελία που υπέβαλε σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού κ Ορεινής, άρχισε τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, που σύμφωνα με την καταγγελία φέρεται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με Μοναστήρι στη Λευκωσία».

Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα αδικήματα που θα διερευνήσει η Αστυνομία, το σκηνικό δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Στο προχθεσινό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, η οποία νωρίτερα είχε αποφασίσει να παραπέμψει τους αρχιμανδρίτες Νεκτάριο Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδιού και Πορφύριο Ττόουλο, αδερφού της ίδιας μονής, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, έγινε αναφορά σε σκάνδαλα και ηθικές πτώσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρηματοκιβώτιο στη Μονή, ενώ εντοπίστηκαν και δύο διαμερίσματα (σε Πειραιά και Λεμεσό), κάτι το οποίο, βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει. Επίσης, δεν ξεκαθάρισε πλήρως αν έτυχαν της ενδεδειγμένης διαχείρισης μεγάλα χρηματικά ποσά από εισφορές, προσκυνήματα και άλλες εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες σε μια πολύωρη διαδικασία, στην οποία εξετάστηκαν στοιχεία από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα (προβλήθηκε και οπτικό υλικό), η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραπέμψει τους δυο μοναχούς στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο (προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου), το οποίο και θα αποφασίσει για το θέμα καθαίρεσής τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι προαναφερθέντες δεν προσήλθαν στην Ιερά Σύνοδο παρά τις κλήσεις που τους έγιναν. Το σώμα εξέτασε πέραν από στοιχεία που παρουσίασε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, επιστολή των ίδιων των μοναχών στην οποία παρουσιάζονται να κάνουν παραδοχή και να αιτούνται καθαίρεσή τους, αλλά και γραπτή τοποθέτησή τους μέσω δικηγόρου που συντάχθηκε μεταγενέστερα και με την οποία προβαλλόταν η θέση περί πιέσεων και εκφοβισμού που τους ασκήθηκε για να υπογράψουν την αίτηση καθαίρεσής τους.

Ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γιώργος Χριστοδούλου, σε τοποθέτησή του μετά την προχθεσινή διαδικασία έκανε μεταξύ άλλων λόγο για ηθικές πτώσεις: «Η Ιερά Σύνοδος καλεί, ως εκ τούτου, τους πιστούς να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό».