Οι δυο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, ύστερα από την ενυπόγραφη παραδοχή τους στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα, μίλησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο τηλεφωνικώς και του ζήτησαν συγγνώμη για όσα έγιναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews από έγκυρη εκκλησιαστική πηγή, ο Μακαριότατος, έμεινε μεν έκπληκτος αλλά όταν τους άκουσε, τους έδωσε πνευματικές συμβουλές, προφανώς, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη πτυχή είχε κλείσει, υπό την έννοα ότι φέρονταν να παραδέχτηκαν τα πάντα.

Τον Αρχιεπίσκοπο είχε καλέσει τηλεφωνικώς ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το κινητό του στους δυο μοναχούς για να μιλήσουν με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας.
Όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια οι δύο μοναχοί άλλαξαν γραμμή πλεύσης και ισχυρίστηκαν ότι όλα όσα επιβεβαίωσαν ενυπογράφως, αποτελούσαν προϊόν άσκησης πίεσης και εκβιασμών από τον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Όλα διαφοροποιήθηκαν όταν οι υπό κατηγορία μοναχοί έλαβαν νομική συμβουλή και έκτοτε απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες και ακόμη και εκεί που τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα, τα αποδίδουν μέχρι και σε αστεϊσμούς.

Ισχυρίζονται επίσης, πως βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι χαλκευμένα.
Οι δύο, μέσω των δικηγόρων τους, άσκησαν πιέσεις προς την Ιερά Σύνοδο, ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο εξέτασης των εις βάρος τους κατηγοριών. Στόχος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ήταν να επιμηκυνθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει.

Στην καθυστέρηση της διαδικασίας φαίνεται να συνέτεινε και η μη αποφασιστική στάση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αρχικά αναμενόταν να καθαιρέσει τους δύο μοναχούς στην πρώτη της συνεδρία. Ακολούθως, ανέθεσε το χειρισμό της υπόθεσης στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο, ωστόσο, χθες, πρώτη ημέρα συνεδρίας του, δεν άρχισε την εκδίκαση της υπόθεσης, επιλέγοντας να παραπέμψει το θέμα ενώπιον ανακριτικής επιτροπής, κάτι το οποίο είχαν ζητήσει και οι δικηγόροι των δύο μοναχών.

Στην αλλαγή ρότας από πλευράς της Εκκλησίας, σημαντικό ρόλο –όπως έγραψε το Philenews- διαδραμάτισε η νομική θέση που εξέφρασε ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, του οποίου ζητήθηκαν τα φώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό αλλαγής πορείας ήταν να συμμορφωθεί πλήρως η Ιερά Σύνοδος στις πρόνοιες του δικού της καταστατικού, ώστε να μην εγείρονται ενστάσεις ή να αφεθεί να αιωρείται ότι η όποια απόφαση ληφθεί ήταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη ή ότι η δίκη δεν ήταν δίκαιη, κάτι το οποίο θα άφηνε περιθώριο διαφόρων ερμηνειών ή και εκδοχών.

Στους λόγους της αλλαγής στάσης περιλαμβάνονται και νέα στοιχεία που προέκυψαν από δηλώσεις των δύο στρατοπέδων, τα οποία δημιούργησαν νέα δεδομένα.