Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που φέρνει στο φως το philenews σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τους δύο Ρώσους που συνελήφθησαν χθες στη Λεμεσό.

Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη δράση και τον τρόπο που ο 41χρονος Ρώσος επιχειρηματίας και μέτοχος της γκαλερί, φέρεται να έστησε ολόκληρο πλυντήριο ξεπλύματος χρήματος με βιτρίνα την επιχείρησή του.

Οι οικονομικές έρευνες και εξετάσεις από πλευράς του ΤΑΕ Λεμεσού είναι σε εξέλιξη, με τους ανακριτές να αναζητούν διάφορα τεκμήρια αλλά και πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για τη δεύτερη (μετά από εκείνη της Ουκρανής) πρωτοφανή υπόθεση ξεπλύματος χρήματος με τις μεταφορές των μετρητών να γίνονται με κωδικούς, βαν και φρουρό ασφαλείας! Όλα αυτά κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας και με τους υπόπτους να έχουν στήσει ολόκληρη κομπίνα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να νομιμοποιούν έσοδα από παράνομες δραστηρίοτητες.

Οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο διέταξε την κράτησή τους για περίοδο 7 ημερών. Ο 41χρονος ύποπτος αισθάνθηκε αδιαθεσία, καθώς αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας με τον δικηγόρο του να ζητάει από το Δικαστήριο όπως ο πελάτης του μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο για ιατρικές εξετάσεις.

Το κουβάρι της πολύς σοβαρής υπόθεσης που έχει να κάνει με ξέπλυμα χρήματος ξεκίνησε όπως πληροφορείται το philenews πριν από λίγες ήμερες όταν οι Αρχές έλαβαν πληροφορία ότι η συγκεκριμένη γκαλερί που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Ζώνης, λειτούργησε σαν βιτρίνα και ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη διακίνηση βρώμικου χρήματος. Μάλιστα, η πληροφορία έκανε λόγο ότι ο Ρώσος ιδιοκτήτης της γκαλερί, μαζί με άλλους Ρώσους συνεργάτες του, παραλαμβάνουν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος από ομοεθνείς τους επιχειρηματίες ή άλλους επενδυτές στη Λεμεσό και τους επιστρέφουν ανάλογο πόσο σε ευρώ ή συνάλλαγμα, αφού πρώτα κρατηθεί ένα σεβαστό ποσό ως προμήθεια.

Γνωστό το ξέπλυμα σε κύκλους επιχειρηματιών

Η όλη δραστηριότητα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να ήταν ευρέως γνωστή σε κύκλους επιχειρηματιών ενώ το ξέπλυμα γινόταν επί καθημερινής βάσεως μέχρι τις 21:00 το βράδυ και φυσικά κατά παραγγελία του «πελάτη» στον χώρο που επιθυμεί. Σύμφωνα με την πληροφορία που έλαβαν οι Αρχές, τα χρήματα διακινούνται μέσα σε όχημα βαν εντός του οποίου υπήρχε και μηχανή που μετρά χρήματα. Στο όχημα επέβαιναν εκτός από τον οδηγό, ένας φρουρός ασφαλείας και ένα άτομο που κάνει τις χρηματικές μετατροπές και το ξέπλυμα, όλοι Ρωσικής καταγωγής.

Με τη λήψη της πληροφορίας, τα μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού έθεσαν υπό παρακολούθηση τη συγκεκριμένη γκαλερί όπου στη συνέχεια προέκυψαν και οι συλλήψεις. Χθες, θεάθηκε βαν αυτοκίνητο να σταθμεύει έξω από το συγκεκριμένο υποστατικό και ο 34χρονος ύποπτος εξήλθε από την γκαλερί και εισήλθε στα πίσω καθίσματα του οχήματος, κρατώντας μια τσάντα πλάτης.

Το αυτοκίνητο ανακόπηκε από τα μέλη του ΟΠΕ και κατά την έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκαν στην τσάντα που κρατούσε ο 34χρονος 17 συνολικά χάρτινοι φάκελοι στους οποίους αναγράφονταν διάφορα χρηματικά ποσά και ένας κωδικός. Στη συνέχεια όλοι οι φάκελοι ανοίχθηκαν στην παρουσία του 34χρονου και αφού καταμετρήθηκε το χρηματικό ποσό, διαπιστώθηκε ότι αυτό ανέρχεται σε €161,425.

Τόσο ο 34χρονος όσο και ο 41χρονος ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας οδηγήθηκαν στην ΑΔΕ Λεμεσού για ανάκριση.

Σε ρόλο διανομέα με την αντίστοιχη προμήθεια

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας, ανακρινόμενος ο 34χρονος, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα δεν είναι δικά του και πως ο εργοδότης του είναι ο 41χρονος ύποπτος. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος κάνει τον μεταφορέα και παραδίδει φακέλους σε σημεία που του υποδεικνύει ο 41χρονος ύποπτος.

Ο 34χρονος ύποπτος ανακρινόμενος ανέφερε ότι το 2022 εντόπισε μια ομάδα μέσω telegram, η οποία μεταξύ άλλων είχε αγγελίες από άτομα που ήθελαν να ανταλλάξουν δολάρια σε ευρώ και αντίστροφα.

Όπως είπε, αυτός εντόπιζε τα πρόσωπα και ενεργούσε ως μεσάζοντας, εισπράττοντας σχετική προμήθεια. Υποστήριξε ακόμη ότι η διαδικασία που ακολουθούσε ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από το ένα πρόσωπο και στη συνέχεια, λάμβανε μέσω telegram έναν κωδικό και ακολούθως κατευθυνόταν στη διεύθυνση που του έλεγε ο πελάτης. Αφού συναντούσε τον παραλήπτη, του παρέδινε τα χρήματα αφού ο ο πελάτης του έλεγε πρώτα τον κωδικό που ήταν γραμμένος πάνω στο φάκελο.

Σε σχέση με την γκαλερί, ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα να μεταβεί εκεί για να συναντήσει έναν Ρώσο. Όπως είπε, ο τελευταίος του έδωσε αρκετούς κλειστούς σφραγισμένους φακέλους οι οποίοι έγραφαν τα πόσα που περιέχουν καθώς και έναν κωδικό αριθμό. Υπέδειξε ακόμη ότι τους φακέλους θα του έκανε διανομή σε διάφορα σημεία της Λεμεσού και θα τους παρέδιδε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αφού προηγουμένως αυτοί του έλεγαν τον αντίστοιχο κωδικό. Εξήγησε ότι τη διανομή θα την έκανε βαν που ήταν έξω από την γκαλερί και οδηγούσε άλλο πρόσωπο. Ομολόγησε μάλιστα ότι παρέλαβε φακέλους από την εν λόγω γκαλερί άλλες 7 φορές τον τελευταίο μήνα.

Χρήματα για αγορά κατοικίας οι 700.000 ισχυρίστηκε ο 41χρονος

Παράλληλα, ο 41χρονος μέτοχος της γκαλερί σε ανακριτική κατάθεση, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα είναι δικά του και πως όλα είναι νόμιμα. Να σημειωθεί ότι στην γκαλερί εντοπίστηκαν δύο χρηματοκιβώτια τα οποία ήταν τοποθετημένα στο μεσοπάτωμα, και τα οποία περιείχαν €706.300, $22.539, £1.375 στερλίνες ενώ εντοπίστηκαν και δύο μηχανές καταμέτρησης χαρτονομισμάτων. Ο 41χρονος είπε ότι εδώ και 4 χρόνια διαμένει μόνιμα στην Κύπρο μαζί με τα 4 ανήλικα παιδιά του. Δήλωσε ότι επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης 20 εστιατορίων σε Λεμεσό και Λευκωσία, μαζί με συγκεκριμένο κύπριο επιχειρηματία

Σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος χρήματος αρνήθηκε εμπλοκή λέγοντας ότι τα χρήματα που κατασχέθηκαν από τις Αρχές είναι χρήματα που εισπράχθηκαν από τα εστιατόρια που διατηρεί και κάποια που του έδωσε ο συνέταιρος του ανά χρονικά διαστήματα αφού του πούλησε κρυπτονομίσματα. Ο 41χρονος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι επί μια δεκαετία περίπου ασχολήθηκε και αγόρασε κρυπτονομίσματα όταν η τιμή τους ήταν χαμηλή και κατέληξε να έχει κρυπτονομίσματα από αντιστοιχούν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τους ισχυρισμούς του περί κρυπτονομισμάτων, δεν ήταν θέση να δώσει συγκεκριμένες διευθύνσεις πορτοφολιών.

Σε σχέση με τους 17 φακέλους που εντοπίστηκαν στην κατοχή του 34χρονου ομοεθνή του παραδέχθηκε ότι αυτός τους έδωσε για να πληρωθούν όπως είπε αγορές εξοπλισμού, μισθοί και διάφορα για τα 20 εστιατόρια που διαθέτει. Είπε μάλιστα, ότι ο 34χρονος γνώριζε πού θα πάρει τον κάθε φάκελο και πως του έλεγε τα ονόματα και το χώρο της παράδοσης.
Σε σχέση με το ποσό των 700.000 που βρέθηκε στην γκαλερί είπε ότι πρόκειται για προκαταβολή για την αγορά μίας υπό ανέγερσης κατοικίας στην περιοχή της Γερμασόγειας, ενώ ισχυρίστηκε ότι στις 27/3/24 θα υπέγραφε και σχετικό συμβόλαιο. Σε ό,τι αφορά τις μηχανές μετρήματος χαρτονομισμάτων είπε ότι χρησιμοποιούνται για να μετρούν χρήματα που εισπράττουν από την επιχειρήσεις τους.