Πρόταση νόμου ώστε να εκσυγχρονιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2020 για την ενδοσχολική βία, η οποία είχε μείνει μόνο στα χαρτιά, κατέθεσαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, Αννίτα Δημητρίου, Γιώργος Κάρουλλας και Δημήτρης Δημητρίου.

Μεταξύ, άλλων σημειώνεται ότι «η εφαρμογή του σχεδίου δράσης θα τυγχάνει συστηματικής εποπτείας και αξιολόγησης από την οικεία επιθεώρηση του σχολείου, η οποία θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, προκειμένου το σχέδιο αυτό να υλοποιείται με επιτυχία».

Αναφέρεται, επίσης, ότι στην Ομάδα Ασφαλούς Σχολείου (ΟΑΣ) εντάσσονται οι δομές/υπηρεσίες του Υπουργείου που ασχολούνται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο, όπως είναι η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, η Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και η Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Ο συντονισμός και η λειτουργία της ΟΑΣ διασφαλίζεται μέσω διατμηματικής επιτροπής.

«Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις της νομοθεσίας και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της, με την απαιτούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα θέσει τη νομοθεσία σε ισχύ».