Με πρώτο πλάνο τον άνθρωπο, τους ασθενείς, τον πολιτισμό, το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη προχώρησε κατά τη διάρκεια του 2023 σε πλήθος δράσεων προς όφελος της κοινωνίας. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση του μοναδικού στο είδος του ανά το παγκόσμιο, Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη στην καρδιά της Λεμεσού, η φωτογράφηση κτηρίων εξέχουσας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας καθώς και η συγγραφή βιβλίου για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου. Η εξασφάλιση χορηγιών σε συνδέσμους ασθενών και η στήριξη φιλανθρωπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκστρατειών τους, όπως επίσης και δενδροφυτεύσεις.

Το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη, το οποίο ιδρύθηκε το 2020, αποτελεί την υλοποίηση του οράματος των ιδρυτών του Χαράλαμπου και Έλενας Παττίχη με στόχο τη συνέχιση της προσφοράς και αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο, επιμένοντας να στηρίζει την κοινότητα της Κύπρου. Το Ίδρυμα είναι αφοσιωμένο στη δημιουργία σημαντικού και θετικού αντίκτυπου, εστιάζοντας σε πέντε πυλώνες δράσης: κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, πολιτισμός, υγεία και περιβάλλον.

Το 2023, το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη παρέμεινε πιστό στην αποστολή του να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην Κύπρο και έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων του, χάρη στους αφοσιωμένους ιδρυτές, μέλη του διοικητικού του συμβουλίου και του προσωπικού του.

Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευση

Το ‘Ιδρυμα συνεχίζει να υποστηρίζει, να λειτουργεί και να ενισχύει το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη στον Χαρουπόμυλο της Λεμεσού, το οποίο και ίδρυσε το 2022. Το μουσείο πήρε το όνομά του από τον Τάκη Παττίχη (1927 – 2016), ιδρυτή της Κυπριακής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, και φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την παραγωγή φαρμάκων.

Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, ενώ στη διάρκεια του 2023 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές περιηγήσεις για πολλά σχολεία, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Κύπρο και από το εξωτερικό. Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη έχει αναγνωριστεί ως το μοναδικό του είδους του στον κόσμο.

Το Ίδρυμα, παράλληλα, έχει προχωρήσει σε σημαντικό έργο για τη φωτογράφιση κτηρίων με αξιοσημείωτο και ιστορικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, ως απάντηση στην πρόσφατη ταχεία ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα στη Κύπρο.

Αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει και στην προσεχώς επετειακή έκδοση που το ίδρυμα προετοιμάζει και θα διατεθεί δωρεάν στο κοινό, η οποία τιμά την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου. Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι να καταγράψει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της χώρας, ξεκινώντας με την Λεμεσό, και να διατηρήσει τη μνήμη της για τις μελλοντικές γενιές.

Υγεία και κοινωνική πρόνοια

Δείχνοντας την έντονη υποστήριξη του στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας και παρείχε οικονομικές χορηγίες και πόρους σε πολλούς οργανισμούς. Μεταξύ των οποίων, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, του ΠΑΣΥΚΑΦ, του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών, του Ιδρύματος Άγιος Στέφανος, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, του Ιδρύματος Θεοτόκος, του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», του Ιδρύματος Πρόσβαση, του Ιδρύματος Μικροί Ήρωες, του Παττίχειου Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων, του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου “ΖΩΗ”, του Παγκύπριου Συνδέσμου για Παιδιά με Καρκίνο και Συναφείς Παθήσεις “Ένα Όνειρο Μια Ευχή” και άλλων.

Αυτές οι συνεργασίες και συλλογικές προσπάθειες στοχεύουν στην ενίσχυση των, ήδη, σημαντικών δυνατοτήτων αυτών των ζωτικών οργανισμών και στην παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών στην κοινότητα της Κύπρου, αναφέρει το ίδρυμα.

Κοινωνική υποστήριξη και εθελοντισμός

Το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και κατά το 2023, έχοντας προσφέρει γενναιόδωρη υποστήριξη στις φιλανθρωπικές εκστρατείες του, όπως την «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα» και «Όλα τα παιδιά με σχολικά».

Οι προσπάθειες του ιδρύματος επεκτάθηκαν, επίσης, σε εποχιακές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, παρέχοντας για παράδειγμα δωροεπιταγές για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη ανταποκρίθηκε στην έκκληση για βοήθεια από αρκετά σχολεία και νηπιαγωγεία και τους παρείχε δωροεπιταγές ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν δωρεάν γεύματα στους μαθητές που έχουν ανάγκη.

Το Ίδρυμα συνεχίζει, επίσης, να υποστηρίζει οικονομικά το σημαντικό έργο του Μητροπολίτη Λεμεσού στην παροχή δωρεάν γευμάτων σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Περιβαλλοντική διατήρηση

Το ίδρυμα συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες περιβαλλοντικής διατήρησης, ιδιαίτερα στην εκδήλωση φύτευσης δέντρων στην Τερσεφάνου της Λάρνακας, η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Λαόνα. Αυτή η δράση αποτελεί μέρος του ευρύτερου «Έργου LIFE – ArgOassis Ενάντια Στην Ερημοποίηση», με στόχο τη φύτευση 3.000 δέντρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στην Κύπρο.

Νέα πρόσωπα στη διοικητική ομάδα

Στη διάρκεια του 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη, καλωσορίζοντας τον Κώστα Παμπαλλή και τον Φάνο Θεοφάνους στην ομάδα του, ενισχύοντας τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική του κατεύθυνση.

Ο Κώστας Παμπαλλής, με το εξέχον βιογραφικό του ως τέως δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρνει μια πλούσια νομική εμπειρογνωμοσύνη και ηθική καθοδήγηση, εμπλουτίζοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ιδρύματος.

Επιπλέον, ο Φάνος Θεοφάνους στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος στη Barclays Private Bank στο Λονδίνο, συνεισφέρει με την εκτενή του εμπειρία και στρατηγικό σχεδιασμό, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητα του ιδρύματος για αποτελεσματική φιλανθρωπία και λειτουργική αριστεία. Μαζί, οι συνεισφορές τους σηματοδοτούν μια σημαντική ενίσχυση της διοίκησης του Ιδρύματος Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις το 2023, συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών και επιστημονικών εργαστηρίων, υπογραμμίζει τον ρόλο του ως σημαντικός υποστηρικτής του κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Κύπρου.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, το Ίδρυμα Χαράλαμπος & Έλενα Παττίχη δεν έχει μόνο διατηρήσει αλλά και επεκτείνει τον ρόλο που οι ιδρυτές οραματίστηκαν να διαδραματίσει, ενσαρκώνοντας τις αξίες της φιλανθρωπίας, της υποστήριξης της κοινωνίας και της διατήρησης του πολιτισμού. Οι αφοσιωμένες προσπάθειες του Ιδρύματος το 2023 αποτελούν μαρτυρία της σταθερής δέσμευσής του στο να εμπλουτίζει ζωές και να προάγει μια ανθεκτική, ακμάζουσα Κύπρο για τις μελλοντικές γενιές.