Ένα μουσείο στολίδι αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανικής φαρμακευτικής της Κύπρου κοσμεί εδώ και μια εβδομάδα την πόλη της Λεμεσού, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της φαρμακοβιομηχανίας μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Το μουσείο «Τάκη Παττίχη» ξεχωρίζει, καθώς, είναι το πρώτο στο είδος του το οποίο φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων σχετικών με τη βιομηχανία της φαρμακευτικής.

Μέσα από την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη», τελέστηκαν την περασμένη Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022, τα εγκαίνια του μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής «Τάκη Παττίχη» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στην όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Χαρουπόμυλο Λανίτη παρευρέθηκαν εκλεκτοί καλεσμένοι, υπουργοί, κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες όπως επίσης φίλοι και συνεργάτες του ιδρύματος «Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη», αλλά και διάφοροι φορείς της πόλης. 

 Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξήρε την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη», τονίζοντας τη σπουδαιότητα και τη σημασία των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στο μουσείο. «Ο κάθε επισκέπτης του γίνεται κοινωνός της ιστορίας της φαρμακοβιομηχανίας στον τόπο μας», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως πρόκειται για ιστορία, αλλά και εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολύτιμη προσφορά του αείμνηστου Τάκη Παττίχη. Σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία του μουσείου συμπληρώνει τον μουσειακό χάρτη της Κύπρου και αποτελεί τη νέα σελίδα προσφοράς του ιδρύματος στην πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Χαράλαμπο και την Έλενα Παττίχη για την πρωτοβουλία τους να δώσουν «σάρκα και οστά» στη συλλογή της οικογένειας Παττίχη, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σπάνιων και ξεχωριστού ενδιαφέροντος κειμηλίων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το κληροδότημα του Τάκη Παττίχη.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το μουσείο θα αποτελέσει σημαντικό χώρο για τους ζηλωτές του αντικειμένου, αλλά και για το ευρύ κοινό, διανοίγοντας πληθώρα προοπτικών μελέτης και αξιοποίησης της συλλογής αντικειμένων που συγκεντρώνει και θα είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη και ευρύτερα την Κύπρο μας», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και την προσφορά του Τάκη Παττίχη στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας Remedica, την οποία ίδρυσε o Τάκης Παττίχης και η οποία συνείσφερε στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου. «Οι βαθιές ανθρωπιστικές αρχές, αξίες και ιδανικά που διέκριναν τον Τάκη Παττίχη, που τον οδήγησαν ως ενεργό πολίτη να μετατρέψει την καταξίωσή του σε αδιάλειπτη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το όνομά του ταυτίστηκε με τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία, ενώ στο πέρασμα των χρόνων η εξελικτική πορεία της εταιρείας είναι απόλυτα ταυτισμένη με το έντονο κοινωνικό έργο και τη δράση που ακολούθησε», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκωμίασε και τη διαδρομή της προσφοράς που ακολουθούν και συνεχίζουν ο γιος του Χαράλαμπος και η σύζυγός του, Έλενα Παττίχη. Όπως υπογράμμισε, το ίδρυμα «Χαράλαμπος & Ελενα Παττίχη», έθεσε ως γνώμονα της αποστολής του υψηλές πράξεις φιλανθρωπίας, έργα και πρωτοβουλίες πολυσήμαντης και αφειδώλευτης προσφοράς, με προσανατολισμό τη φιλανθρωπία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του Τάκη Παττίχη, ο γιος του Χαράλαμπος, σημείωσε πως το μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής ήταν μια έντονη επιθυμία του αείμνηστου πατέρα του. «Την εξέφραζε έντονα ιδίως στα τελευταία του. Αισθάνομαι υπερήφανος που επιτέλους έγινε πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς παρασκευάζονταν χάπια, σιρόπια και φαρμακευτικές κρέμες

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2022 από το ίδρυμα «Χαράλαμπου & Έλενας Παττίχη» και πήρε το όνομά του από τον Τάκη Παττίχη (1927 – 2016), ιδρυτή της κυπριακής φαρμακευτικής βιομηχανίας και της εταιρείας Remedica. Ο Τάκης Παττίχης αναφέρεται συχνά ως ο «πατέρας» της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Κύπρου. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1960, το όραμά του ήταν να καθιερώσει την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων με βάση την Κύπρο. Κάτι το οποίο πέτυχε αναδεικνύοντας την Κύπρο ως χώρα προέλευσης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Το μουσείο «Τάκη Παττίχη» φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960. Τα εκθέματα αυτά κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες: 

>> Μηχανήματα παραγωγής.

>> Οργανα χημείου.

>> Ενδιάμεσοι έλεγχοι.

>> Οργανα ζύγισης.

>> Βιβλία και εγχειρίδια.

Οι επισκέπτες του μουσείου «Τάκη Παττίχη» έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία με διαδρομή μέσα από το πέρασμα του χρόνου και την ιστορία της βιομηχανικής φαρμακευτικής της Κύπρου. Μέσα από την εκλεκτή συλλογή των επιστημονικών εκθεμάτων θα δουν από κοντά τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων όπως καψουλών, ταμπλετών, σιροπιών και κρεμών, τα οποία παρασκευάζονταν στην Κύπρο.

Άξιο αναφοράς είναι πως τα εκθέματα έχουν εμπλουτιστεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με οπτικοακουστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου και οθόνης αφής, μέσα από την οποία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα θέματα σχετικά με το μουσείο και τη βιομηχανική φαρμακευτική.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, στο ιστορικό κτήριο Χαρουπόμυλος Λανίτη. Οι ώρες λειτουργίας είναι Τρίτη μέχρι Κυριακή από τις 09:30 – 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.