Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα μπορεί να γίνει η εξαγγελία του νέου πολιτικού σχηματισμού. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σε συνέντευξη του στον «Φ» αναφέρεται στην μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας.

Στόχος, όπως αναφέρει, είναι η δημιουργία ενός γνήσιου σοσιαλδημοκρατικού σχηματισμού με προτάσεις και θέσεις, από την κοινωνία για την κοινωνία. Σημειώνει πώς ο διάλογος με την κοινωνία, είναι και πρέπει να είναι, συνεχής για κάθε πολιτικό πρόσωπο και κάθε πολιτικό χώρο, που αξιώνει την ψήφο των πολιτών, ιδιαίτερα όταν ο τόπος βιώνει μια θεσμική κρίση, όπως αυτή που βιώνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Τονίζει μάλιστα ότι η διαγραφή του από την ΕΔΕΚ δεν ήταν αυτή που αποτέλεσε το εφαλτήριο του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν της διαγραφής του, τον έχουν οδηγήσει στην διαπίστωση ότι η ΕΔΕΚ, τα τελευταία χρόνια, δεν αντανακλά και δεν αντιπροσωπεύει πια το ρόλο ενός κοινωνικού κινήματος. δεν πρόκειται για ένα σχηματισμό που θα εστιάζει στα πρόσωπα που συμμετέχουν, αλλά στις κοινές επιδιώξεις. Αυτή η προσπάθεια, δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της κοινωνίας και έχει πολλούς συνοδοιπόρους, από διάφορους κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών πρώτης και δεύτερης γραμμής που προέρχονται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, αλλά και από ενεργούς δημοκράτες, πλην ανέντακτους, πολίτες.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης δηλώνει ακόμα ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν πρόκειται να είναι για ένα σχηματισμό που θα εστιάζει στα πρόσωπα που συμμετέχουν, αλλά στις κοινές επιδιώξεις. Και αυτή η προσπάθεια, όπως είπε, δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της κοινωνίας και έχει πολλούς συνοδοιπόρους, από διάφορους κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών πρώτης και δεύτερης γραμμής που προέρχονται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, αλλά και από ενεργούς δημοκράτες, πλην ανέντακτους, πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έθεσε θέμα Άκκουγιου ενώπιον της Κομισιόν ο Παπαδάκης

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διάλογος σας με την κοινωνία των πολιτών;

– Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε έναν κύκλο ευρύτερων συναντήσεων, με την κοινωνία, σε όλες τις επαρχίες. Σκοπός είναι να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και εισηγήσεων. Αυτό που εισπράττουμε είναι ότι η κοινωνία, η πατρίδα μας, χρειάζεται μια νέα πολιτική δύναμη, μια καινούργια φωνή, η οποία θα αντανακλά τις πραγματικές της ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο και αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος, θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο όπου, βασισμένοι στα όσα ακούσαμε από τον κόσμο, θα συζητήσουμε τη μορφή του νέου σχηματισμού.

– Από την μέχρι τώρα επαφή σας, διαπιστώνεται να υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου;

– Υπάρχει η ανάγκη να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Τα συστημικά κόμματα έχουν χάσει την επαφή με τους πολίτες και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι πολίτες έχουν σιχαθεί τη διαφθορά και υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα αδικίας, το οποίο δικαιολογημένα έφερε, συλλήβδην, την απόρριψη του πολιτικού συστήματος αλλά και των θεσμών. Οι πολίτες του 2023, έχουν ζήσει τεράστιες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, την ακρίβεια, την οικονομική ύφεση, το κούρεμα, τις ουρές της ανεργίας, τις ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία, το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων και όχι μόνο, τον πληθωρισμό και τις δυσμενείς συνέπειες, που είχε και εξακολουθεί να έχει, ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από την Ε.Ε. Και σε όλα αυτά, προστίθεται, η δυσπιστία και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στην καθεμιά και στον καθένα από εμάς, απέναντι σε διάφορους θεσμούς του τόπου, ειδικά σε θέματα που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης, την υποβολή παραπόνων, την εξιχνίαση ερευνών, την γραφειοκρατία, τους διορισμούς κ.τ.λ. Οι πολίτες χρειάζονται κάτι νέο, που θα νιώθουν ότι απευθύνεται σε αυτούς. Επομένως, απαντώντας στο ερώτημα σας, ναι, η κοινωνία χρειάζεται μια νέα πολιτική φωνή που θα βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τη διαφθορά, θα αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες τους και θα προτείνει πρακτικές λύσεις. Ένας τέτοιος σχηματισμός, δεν θα μπορούσε να γεννηθεί, παρά μόνο, στον ακάλυπτο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

– Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της προσπάθειας. Δηλώνετε ότι δεν θα είναι κόμμα, θα είναι μία νέα πολιτική πλατφόρμα. Τι διαφορά έχει;

– Ο νέος σχηματισμός, είτε είναι πλατφόρμα, είτε είναι κίνηση, είτε ονομαστεί κόμμα, θα  διαφοροποιείται ουσιωδώς, ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, από αυτό που έχει περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως «κόμμα». Σκοπός είναι να λειτουργεί περισσότερο ως μια πραγματοκεντρική κίνηση, όπου το επίκεντρο των προσπαθειών θα είναι η επιδίωξη των αντικειμενικών σκοπών, που έθεσε η ίδια η κοινωνία και όχι η δημιουργία ενός προσωποκεντρικού σχηματισμού, για την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση και σημασία στο σκοπό και όχι στα άτομα που συναποτελούν την ομάδα. Τα άτομα θα αξιοποιούνται ως μέσα επίτευξης των σκοπών και όχι ο σκοπός ως μέσο προώθησης των ατόμων. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθούμε να εμπλέξουμε σε αυτή την προσπάθεια, άτομα όλων των ηλικιών, από όλο το φάσμα της κοινωνίας, νέους, γυναίκες, που θα μεταφέρουν και θα πρωτοστατήσουν στην εξεύρεση λύσεων, στα προβλήματα που βιώνουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική Χριστοδουλίδη Κόσης, Παπαχαραλάμπους και Παπαδάκης (εικόνες)

– Τι νέο επιδιώκετε να φέρει στην πολιτική αυτός ο νέος πολιτικός χώρος και ποιοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, μαζί με εσάς;

– Πρωτίστως, επιδιώκουμε να γεννηθεί στην κοινωνία και πάλι η ελπίδα για ουσιαστικές αλλαγές, που θα αγγίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ευελπιστούμε ότι αυτός ο νέος πολιτικός σχηματισμός, θα ενδυναμωθεί από την κοινωνία και θα καταστεί μια υπολογίσιμη δύναμη ευθύνης, μεταρρύθμισης, μια δύναμη τομών και αλλαγών, που θα χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και θα βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους πολίτες. Όπως ανέφερα και πιο πριν, δεν πρόκειται για ένα σχηματισμό που θα εστιάζει στα πρόσωπα που συμμετέχουν, αλλά στις κοινές επιδιώξεις. Αυτή η προσπάθεια, δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της κοινωνίας και έχει πολλούς συνοδοιπόρους, από διάφορους κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών πρώτης και δεύτερης γραμμής που προέρχονται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, αλλά και από ενεργούς δημοκράτες, πλην ανέντακτους, πολίτες.

– Δηλώνετε ότι θα είναι μια πλατφόρμα ή κίνημα σοσιαλδημοκρατίας, που δεν θα τοποθετείται με βάση την ΕΔΕΚ, αλλά αυτόφωτα. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, έχει ταυτιστεί με την ΕΔΕΚ στην Κύπρο. Άρα είναι λογικό να θεωρήσουν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ως τη δημιουργία μια άλλης ΕΔΕΚ. Εκτός αν θεωρείτε ότι η ΕΔΕΚ έπαψε πλέον να εκφράζει τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας…

– Μα δεν το έκρυψα ποτέ, ότι η ΕΔΕΚ, εδώ και αρκετό καιρό, δεν εκφράζει την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία. Οι πρακτικές που ακολουθούνται στο εσωτερικό της, η παράνομη «ηγεσία» της, οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες, η υποβάθμιση των «συλλογικών οργάνων» και των αποφάσεων τους, πόρρω απέχουν από τις αρχές τις σοσιαλδημοκρατίας και είναι πασιφανές πλέον ότι οι όποιες πολιτικές θέσεις της, δεν εκφράζουν την κεντροαριστερά. Ξεκαθαρίζω λοιπόν, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια άλλη ΕΔΕΚ ή μια νέα ΕΔΕΚ ή μια αντί-ΕΔΕΚ. Η προσπάθειά μας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σχηματισμού που θα προσφέρει προτάσεις και διέξοδο στο προβλήματα. Αυτό που είναι σήμερα η ΕΔΕΚ, δεν μας αφορά. Και πλέον φαίνεται ότι δεν αφορά ούτε τους πολίτες.

Η διαγραφή μου δεν ήταν εφαλτήριο για την πρωτοβουλία

– Αν δεν προηγείτο η διαγραφή σας από την ΕΔΕΚ, θα διαπιστώνατε αυτή την ανάγκη για διάλογο με την κοινωνία; Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν ως εκδικητική αυτή την πρωτοβουλία σας. Τι απαντάτε;

– Ο διάλογος με την κοινωνία, είναι και πρέπει να είναι, συνεχής για κάθε πολιτικό πρόσωπο και κάθε πολιτικό χώρο, που αξιώνει την ψήφο των πολιτών. Αυτή ήταν πάντοτε η θέση μου. Όταν όμως ο τόπος μας βιώνει μια θεσμική κρίση, όπως αυτή που βιώνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να υπάρξει γνήσια προσπάθεια αντανάκλασης των ανησυχιών της κοινωνίας, που να μην γεννάται από τον διάλογο με την ίδια την κοινωνία, συνεπώς η στροφή στους πολίτες, δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και επιτακτική. Η «διαγραφή» μου δεν αποτέλεσε το εφαλτήριο για την έναρξη του διαλόγου και προφανώς ούτε για την πρωτοβουλία αυτή. Φυσικά, τα όσα διαδραματίστηκαν αλλά και όσα ακολούθησαν την υπόθεση της «διαγραφής» μου, που τολμώ να πω ότι εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, έχουν οδηγήσει στην διαπίστωση ότι η ΕΔΕΚ, τα τελευταία χρόνια, δεν αντανακλά και δεν αντιπροσωπεύει πια το ρόλο ενός κοινωνικού κινήματος. Ο πολιτικός χώρος, που άλλοτε θα μπορούσε να αξιώσει την αντιπροσώπευση μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών, πλέον δεν υπάρχει. Αντιπροσωπεύει κάτι άλλο. Συνεπώς, προκύπτει και η ανάγκη να καλυφθεί αυτό το κενό. Σε μια τόσο βαθιά θεσμική κρίση, όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα, η παρουσία ενός ριζοσπαστικού, ανθρωποκεντρικού, κοινωνικού κινήματος, το οποίο θα ζει και θα αναπνέει ανάμεσα στους πολίτες και τα προβλήματα τους, είναι απόλυτη ανάγκη.

– Θα ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας; Έχετε πώς θα μετουσιωθεί στην πράξη αυτή η πρωτοβουλία; Πότε βλέπετε να εξαγγέλλετε τη δημιουργία του νέου Κινήματος;

– Είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν προωθούμε την πρωτοβουλία αυτή, για να εξασφαλίσουμε προσωπικό βήμα για τον οποιονδήποτε. Δεν είναι μια κίνηση του Δημήτρη Παπαδάκη, δεν ανήκει σε μένα, ούτε σε κάποιον άλλο. Δεν θα ιδρυθεί, ούτε θα δημιουργηθεί ένας σχηματισμός, για να ικανοποιήσει τα καπρίτσια ή τις επιδιώξεις του οποιουδήποτε. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας γνήσιος σοσιαλδημοκρατικός πολιτικός σχηματισμός, με προτάσεις και θέσεις, από την κοινωνία για την κοινωνία. Δεν μοιράζουμε θέσεις μεταξύ μας, ούτε θα υπάρξει αυτή η συζήτηση. Προς το παρόν, αφού τελειώσει ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, θα συγκεράσουμε όλα όσα ακούσουμε από την κοινωνία και τότε θα οριστικοποιηθεί το ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο του νέου σχηματισμού, όπως επίσης και η οριστική του μορφή. Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είμαστε έτοιμοι για την εξαγγελία του, εάν και εφόσον καταλήξουμε, αρχές του φθινοπώρου.

– Το όνομα και το έμβλημα το έχετε σκεφτεί;

– Όχι ακόμη. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ιδέες, αλλά δεν είναι η προτεραιότητα μας αυτή την στιγμή. Προέχει η οριστικοποίηση της ουσίας του εγχειρήματος, δηλαδή των ουσιαστικών πολιτικών θέσεων, της πολιτικής διακήρυξης που θα δηλώνει και τον χαρακτήρα του πολιτικού σχηματισμού. Επιπλέον, πρέπει να αποφασιστεί η τυπική  μορφή που θα λάβει αυτό το εγχείρημα, η οποία αντιλαμβάνομαι θα πρέπει να αποφασιστεί, έχοντας υπόψη και το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου.